21ste vergadering

Dinsdag 16 maart 2004

10.00 uur

Voorzitter: Timmerman-Buck

Tegenwoordig zijn 73 leden, te weten:

Van de Beeten, Bemelmans-Videc, Van den Berg, Bierman-Beukema toe Water, Biermans, Broekers-Knol, Van den Broek-Laman Trip, Van Dalen-Schiphorst, Dees, Doesburg, Dölle, Van Driel, Dupuis, Eigeman, Essers, Van Gennip, De Graaf, Hamel, Van Heukelum, Hoekzema, Ten Hoeve, Holdijk, Jurgens, Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oye, Ketting, Klink, Koekkoek, Kohnstamm, Kox, Van der Lans, Van Leeuwen, Leijnse, Lemstra, Van der Linden, Linthorst, Luijten, Maas-de Brouwer, Meindertsma, Meulenbelt, Middel, Van Middelkoop, Nap-Borger, Noten, Van den Oosten, Pastoor, Platvoet, Pormes, Putters, Van Raak, Rabbinge, De Rijk, Rosenthal, Russell, Schouw, Schuurman, Schuyer, Slagter-Roukema, Soutendijk-van Appeldoorn, Swenker, Sylvester, Tan, Terpstra, Van Thijn, Timmerman-Buck, Vedder-Wubben, Wagemakers, Walsma, Werner, Westerveld, Witteman, Witteveen, Woldring en De Wolff,

en de heren Donner, minister van Justitie, De Geus, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en mevrouw Van der Laan, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De voorzitter:

Ik open de vergadering en verzoek u allen te gaan staan.

Drie bomaanslagen op treinen in Madrid, donderdag jl., hebben de wereld geschokt. Zeer velen zijn gewond geraakt. Vele mensenlevens zijn vernietigd, levens van mannen, van vrouwen, van kinderen. Door terroristische krachten zijn doelbewust lichamen letterlijk verscheurd en mensen gebroken door de pijn om het verlies van geliefden. Die verscheuring en gebrokenheid heeft tegelijk mensen verenigd, in Spanje, in ons land, in heel Europa en daarbuiten.

De drie minuten stilte die ontelbaren gisteren gelijktijdig in acht namen, heeft de grenzen overstegen van regio's, van landen, van continenten. Dat massale, gezamenlijke zwijgen was een oorverdovende uiting van de kracht van verwantschap, de kracht van weerstand tegen geweld jegens weerloze, onschuldige burgers. Moge die kracht aanhouden en toenemen.

Namens u allen heb ik aan de voorzitter van de Spaanse senaat onze gevoelens van meeleven overgebracht.

Waar woorden verder tekortschieten, moet het zwijgen spreken. Ik verzoek u dan ook enige ogenblikken stilte in acht te nemen om met onze gedachten de gewonden, de nabestaanden en het Spaanse volk nabij te zijn.

(De aanwezigen nemen staande enige ogenblikken stilte in acht.)

Voorzitter: Bierman-Beukema toe Water

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst, die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het einde van deze editie.)

De voorzitter:

Op verzoek van de SP-fractie heb ik tot lid van de vaste commissie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangewezen de heer Van Raak in plaats van de heer Kox en tot plaatsvervangend lid van die commissie de heer Kox in plaats van de heer Van Raak. Ook heb ik de heer Kox aangewezen tot lid van de commissie voor Financiën in plaats van de heer Van Raak en tot plaatsvervangend lid van die commissie de heer Van Raak in plaats van de heer Kox.

Naar boven