26ste vergadering

Dinsdag 23 april 2002

13.30 uur

Voorzitter: Braks

Tegenwoordig zijn 68 leden, te weten:

Baarda, De Beer, Van de Beeten, Bemelmans-Videc, Van den Berg, Bierman, Bierman-Beukema toe Water, De Blécourt-Maas, De Boer, Boorsma, Braks, Broekers-Knol, Van den Broek-Laman Trip, Van Bruchem, Castricum, Doesburg, Dölle, Dupuis, Van Eekelen, Van Gennip, Ginjaar, Hessing, Van Heukelum, Hofstede, Holdijk, Van den Hul-Omta, Jaarsma, De Jager, Jurgens, Ketting, Kneppers-Heijnert, Kohnstamm, Van der Lans, Van Leeuwen, Lemstra, Lodders-Elfferich, Luijten, Lycklama à Nijeholt, Maas-de Brouwer, Meindertsma, Platvoet, Le Poole, Pormes, Rabbinge, Rensema, Roscam Abbing-Bos, Rosenthal, Van Schijndel, Schoondergang-Horikx, Schuyer, Stekelenburg, Stevens, Swenker, Tan, Terlouw, Van Thijn, Timmerman-Buck, Varekamp, Ter Veld, Veling, De Vries, Van Vugt, Walsma, Werner, Witteveen, Woldring, De Wolff en Wolfson,

en de heren Korthals, minister van Justitie, Pronk, minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, mevrouw Borst-Eilers, vice-minister-president, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de heer Ybema, staatssecretaris van Economische Zaken, alsmede mevrouw Vos, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Van der Linden, Zwerver, Dees en Eversdijk, wegens verblijf buitenslands;

Ruers, wegens ziekte;

Schuurman, in verband met het bijwonen van een begrafenis.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Ingekomen is de volgende brief:

"Geachte heer Braks,

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 mei a.s. ben ik kandidaat voor de ChristenUnie. Er is grond voor de verwachting dat ik verkozen zal worden. Daarom deel ik u mee dat ik met ingang van 15 mei 2002 ontslag neem als lid van de Eerste Kamer.

Ik verlaat de Eerste Kamer met gemengde gevoelens. Ik zie uit naar het werk in de Tweede Kamer. Maar ik zal het werk in de Eerste Kamer missen. Ik herinner mij vele inspirerende discussies, met collega's van wie ik veel heb geleerd. En er zijn in de loop van de jaren ook goede persoonlijke banden ontstaan. Het zal wennen zijn, spreken over de Eerste Kamer als 'de overkant'.

Graag dank ik de collega's en de mensen in de diverse ondersteunende diensten voor de hartelijke samenwerking.

God zegene u allen.

Met vriendelijke groet,

Kars Veling"

Van deze brief heb ik mededeling gedaan aan de voorzitter van het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Ik was uiteraard voornemens, aan dit vertrek enkele persoonlijke woorden te wijden, maar de heer Veling is afwezig en kan vanmiddag hier niet zijn. Hij heeft mij verzocht, dit uit te stellen tot de vergadering van 14 mei, waarbij hij wel aanwezig zal kunnen zijn.

De overige ingekomen stukken staan op een lijst, die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het einde van deze editie.)

De voorzitter:

Ik geef het woord aan mevrouw Timmerman-Buck.

Mevrouw Timmerman-Buck (CDA):

Voorzitter. Vorige week heeft de CDA-fractie de Kamer verzocht, een interpellatiedebat te mogen houden omtrent het recht van deze Kamer om de inlichtingen die zij wenst, te verkrijgen van de regering. Diezelfde dag nog heeft de minister-president het ontslag van zijn kabinet aangeboden aan Hare Majesteit. Voor mijn fractie is de demissionaire status van het kabinet reden om te verzoeken, het interpellatiedebat uit te stellen tot een nader te bepalen datum. Wellicht ten overvloede voeg ik daaraan toe dat wat mijn fractie betreft de plenaire Voorzitterbehandeling van de initiatiefwetsvoorstellen inzake duurzaam hout gewoon doorgang kan vinden.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan het verzoek van mevrouw Timmerman te voldoen en de interpellatie op een nader te bepalen tijdstip te houden.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven