38ste vergadering

Dinsdag 12 september 1995

10.00 uur

Voorzitter: Tjeenk Willink

Tegenwoordig zijn 71 leden, te weten:

Baarda, Batenburg, De Beer, G. van den Berg, J.Th.J. van den Berg, Bierman, De Boer, Boorsma, Braks, Cohen, Dees, Van Dijk, Van Eekelen, Eversdijk, Gelderblom-Lankhout, Van Gennip, Ginjaar, Glastra van Loon, Glasz, Van Graafeiland, Grewel, Grol-Overling, De Haze Winkelman, Heijmans, Heijne Makkreel, Hendriks, Hessing, Van Heukelum, Hilarides, Hirsch Ballin, Hofstede, Holdijk, Jaarsma, De Jager, Jurgens, Ketting, Korthals Altes, J. van Leeuwen, L.M. van Leeuwen, Linthorst, Lodewijks, Loudon, Luijten, Luimstra-Albeda, Lycklama à Nijeholt, Michiels van Kessenich-Hoogendam, Pit, Pitstra, Le Poole, Postma, Rensema, Rongen, Roscam Abbing-Bos, Schoondergang-Horikx, Schuurman, Schuyer, Steenkamp, Stevens, Talsma, Tjeenk Willink, Tuinstra, Varekamp, Ter Veld, Veling, Verbeek, Vrisekoop, Werner, De Wit, Van de Zandschulp, Zijlstra en Zwerver,

en mevrouw Sorgdrager, minister van Justitie, mevrouw De Boer, minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de heer Van Aartsen, minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, en mevrouw Van de Vondervoort, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat is ingekomen bericht van verhindering van het lid:

Staal, wegens verblijf buitenslands.

Dit bericht wordt voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst, die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan, dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het eind van deze editie.)

De voorzitter:

Ik deel de Kamer mede, dat ik een aantal dagen geleden aan mijn collega, de voorzitter van de Staten van de Nederlandse Antillen mevrouw George-Wout, de volgende brief namens de Kamer heb verzonden:

"Graag breng ik langs deze weg mijn gevoelens van medeleven met de inwoners van de Bovenwindse eilandsgebieden, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, die zo zwaar getroffen zijn door de verwoestende orkaan Luis aan U over.

In het bijzonder gaat mijn medeleven uit naar de families van hen die ten gevolge van het geweld van de orkaan het leven verloren.

Van harte wens ik allen die bezig zijn met het herstellen van de grote schade en met het op orde brengen van hun woon- en leefomstandigheden veel moed en sterkte."

Op verzoek van de VVD-fractie heb ik de volgende leden in de commissies benoemd:

  • - tot lid van de vaste commissie voor Algemene Zaken en Huis der Koningin de heer De Beer in de bestaande vacature;

  • - tot lid van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat de heer De Beer in de bestaande vacature;

  • - tot lid van de vaste commissie voor Financiën de heer De Haze Winkelman in plaats van de heer Loudon;

  • - tot lid van de vaste commissie voor Volkshuisvesting de heer De Beer in plaats van de heer Talsma;

  • - tot lid van de vaste commissie voor Economische Zaken de heer Loudon in de bestaande vacature;

  • - tot plv. lid van de vaste commissie voor Financiën de heer De Beer in de bestaande vacature;

  • - tot plv. lid van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat de heer De Beer in de bestaande vacature;

  • - tot plv. lid van de vaste commissie voor Volkshuisvesting de heer Talsma in plaats van de heer De Haze Winkelman;

  • - tot plv. lid van de vaste commissie voor Financiën de heer Loudon in plaats van de heer De Haze Winkelman;

  • - tot plv. lid van de vaste commissie voor Economische Zaken de heer De Haze Winkelman in plaats van de heer Loudon;

  • - tot plv. lid van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat de heer Talsma in plaats van de heer Korthals Altes.

Tevens deel ik aan de Kamer mede, dat ik als plv. voorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting de heer De Beer heb aangewezen.

Ik geef het woord aan de heer Hendriks, die mij daarom heeft Voorzittergevraagd.

De heer Hendriks (AOV):

Mijnheer de voorzitter! Graag wil ik u over het volgende informeren.

Het hoofdbestuur van het Algemeen Ouderen Verbond heeft zich in meerderheid op het standpunt gesteld zich niet langer te kunnen verenigen met de opstelling en het gedrag van de heer Batenburg en diens aanhang. Het bestuur vindt dat door deze groep de naam en de doelstellingen van het Algemeen Ouderen Verbond in diskrediet worden gebracht en vele AOV-leden, onder wie ikzelf, voelen zich aangetast in hun goede naam. Na vele vergeefse pogingen om bedoelde groep te overtuigen van hun verkeerde houding heeft het bestuur in majoriteit het besluit genomen het Algemeen Ouderen Verbond de rug toe te keren en over te gaan tot de oprichting van een nieuwe ouderenpartij. Als naam voor die nieuwe partij is gekozen voor "Senioren 2000". Inmiddels is Senioren 2000 reeds aan de pers en het publiek gepresenteerd.

Daar het mijn volle overtuiging is dat door middel van deze nieuwe partij het ouderenbelang op de best mogelijke wijze kan worden gediend, heb ik besloten mij bij Senioren 2000 aan te sluiten en heb binnen deze partij de functie van vice-voorzitter geaccepteerd. Ik zou het zeer op prijs stellen indien de Kamer mij voortaan als vertegenwoordiger van Senioren 2000 zou willen beschouwen. Dank u zeer.

De voorzitter:

Onder verwijzing naar de artikelen 23 en 24 van het Reglement van orde stel ik vast dat aan uw verzoek om als fractie "Senioren 2000" te worden aangemerkt niet kan worden voldaan, maar dat voor de verdere duur van deze zitting uw fractie zal worden aangeduid als "fractie-Hendriks".

Naar boven