33 118 Omgevingsrecht

CD VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 4 mei 2021

De vaste commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving1 en voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit2 hebben de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 6 april 2021 een brief gestuurd met een overzicht van openstaande toezeggingen en nog niet uitgevoerde moties inzake de Omgevingswet en aanverwante wet- en regelgeving. Zij hebben de Ministers gevraagd naar de stand van zaken met betrekking tot deze toezeggingen en moties.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft op 30 april 2021 gereageerd.

De commissies brengen bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffer voor dit verslag, Dragstra

BRIEF VAN DE VOORZITTERS VAN DE VASTE COMMISSIES VOOR INFRASTRUCTUUR, WATERSTAAT EN OMGEVING EN VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT/LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Den Haag, 6 april 2021

Bij de behandeling in de Eerste Kamer van de Omgevingswet, de Invoeringswet en de vier Aanvullingswetten zijn van de kant van de regering veel toezeggingen gedaan. Ook bij de behandeling van de ontwerpbesluiten Omgevingswet was dit het geval. Daarnaast heeft de Kamer een aantal moties aangenomen.

De Eerste Kamer hecht eraan haar toezeggingenregistratie en registratie van moties zo actueel mogelijk te houden. Van verschillende openstaande toezeggingen met betrekking tot de Omgevingswet en aanverwante wet- en regelgeving is de einddatum voor nakoming inmiddels verstreken. Bij een aantal andere openstaande toezeggingen verstrijkt deze einddatum op 1 juli 2021. In de bijlage bij deze brief vindt u een overzicht van deze toezeggingen. De commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving en Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verzoeken u per toezegging in de kolom «Stand van zaken» aan te geven wat de stand van zaken met betrekking tot de nakoming van deze toezeggingen is. Daarbij vragen de commissies extra aandacht voor toezeggingen met een einddatum op of voor 1 januari 2021 die nog openstaan. De commissies sluiten niet uit dat een aantal toezeggingen reeds voldaan is, bijvoorbeeld de toezeggingen die zien op toezending van informatie voorafgaand aan overlegging (op 17 december vorig jaar) van het inwerkingtredings-KB Omgevingswet. In dat geval vernemen de commissies graag op basis van welke stukken de toezeggingen als voldaan moeten worden beschouwd.

In de bijlage vindt u tevens een overzicht van nog niet uitgevoerde moties die verband houden met de Omgevingswet. Ook met betrekking tot deze moties ontvangen de commissies graag informatie over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering.

De commissies zijn voornemens op 11 mei 2021, onder voorbehoud van ontvangst van de eerste kwartaalrapportage Omgevingswet en de bestuurlijke waardering van het Integraal Financieel Beeld, inbreng voor schriftelijk overleg te leveren over het genoemde inwerkingtredings-KB. Zij ontvangen het gevraagde overzicht met betrekking tot de openstaande toezeggingen en nog niet uitgevoerde moties daarom graag uiterlijk vrijdag 30 april 2021.

Een gelijkluidende brief is verstuurd aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Voorzitter van de commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving, H.J. Meijer

Voorzitter van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, L.P. van der Linden MSc.

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KO0NINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 april 2021

Op 6 april jl. zijn door de leden van de vaste commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving en voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vragen gesteld naar aanleiding van openstaande toezeggingen en nog niet uitgevoerde moties Omgevingswet (kenmerk 164662.73U).

In de bijlage treft u de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van de toezeggingen en moties.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, K.H. Ollongren

Bijlage: Toezeggingen en moties Omgevingswet

(Kenmerk Commissiebrief EK – 164662.73U)

33 962 – Omgevingswet

Nummer

Samenvatting toezegging

Stand van zaken

T02255

De Minister van Infrastructuur en Milieu zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Verheijen (PvdA), toe dat het participatieproces bespreekbaar wordt gemaakt bij het overleg met medeoverheden.

(deadline: 1 januari 2021)

De Minister van BZK heeft met haar bestuurlijke partners gesproken over het belang van participatie tijdens het Bestuurlijk Overleg van 12 november 2020. De bestuurlijke partners hebben aangeven hun achterban op te roepen om snel aan de slag te gaan met het maken en publiceren van participatiebeleid.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

34 864 – Aanvullingswet bodem Omgevingswet

Nummer

Samenvatting toezegging

Stand van zaken

T02884

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Klip-Martin (VVD), Rietkerk (CDA) en Janssen (SP), toe de Kamer te informeren over de resultaten van de gesprekken met de koepels inzake het Uitvoeringsprogramma Convenant Bodem en Ondergrond betreffende de periode vanaf 2021, in het kader van het nemen van maatregelen om locaties aan te pakken met zeer zorgwekkende stoffen zoals PFAS.

(deadline: 1 januari 2021)

In een bestuurlijk overleg op 10 februari 2021 zijn afspraken over verbeteren van de bodemkwaliteit in 2021 gemaakt. De afspraken hebben betrekking op apparaatskosten (10 mln. euro), de afronding van de spoedsaneringen (17,557 mln. euro) en de ondersteuning van regionale kennisontwikkeling (1 mln. euro). De bedragen waren reeds voorzien op de begroting van IenW (artikelonderdeel 13.04 Ruimtegebruik Bodem) en worden overgeheveld naar de begroting van BZK voor uitkering naar decentrale overheden via het Gemeente- en Provinciefonds. Daarnaast worden op aanvraag van provincies en gemeenten specifieke uitkeringen verstrekt voor opgaven die vallen binnen de categorie «buitenproportionele opgaven» in relatie tot de bodemkwaliteit (max. 40 mln. euro). De prioriteit wordt gelegd bij de bodem- en grondwaterkwaliteitsopgaven in relatie tot diffuus lood en niet genormeerde stoffen zoals PFAS. De meerjarenafspraken voor 2022 en daarna moeten nog verder worden uitgewerkt met de andere overheden. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu zal u hierover in de loop van dit jaar nader informeren.

Status: Openstaand

T02887

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Rietkerk (CDA), toe dat in de voortgangsbrief uiteengezet wordt hoe de onafhankelijke evaluatie na vijf jaar en de jaarlijkse monitoring vorm worden gegeven.

(deadline: 1 januari 2021)

Evaluatie en monitoring is in meerdere brieven aan de orde gekomen, o.a. in de voortgangsbrief van 24 juni 2020 (Kamerstukken I, 2019/20, 33 118, BF), de tijdpadbrief van 28 sept 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BG), de voortgangsbrief van 13 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BK) en in de Beantwoording Kamervragen n.a.v. voortgangsbrief van 13 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BQ).

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02889

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Janssen (SP), toe dat zij in overleg treedt met het Ministerie van Justitie en Veiligheid over afvalfraude en ondermijning.

(deadline: 1 januari 2021)

In bijlage bij de tijdpadbrief van 28 sept 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BG) staat beschreven dat er overleg is met het Ministerie van Justitie en Veiligheid over afvalfraude en ondermijning. Er is regelmatig contact over de aanpak van afvalfraude, bijvoorbeeld bij de aanpak van dumping van drugsafval.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02908

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Verkerk (ChristenUnie), toe dat dialogen met partners over politiek-democratische cultuur gevoerd zullen worden en dat het punt van macht en tegenmacht wordt meegenomen bij de monitoring en evaluatie van jurisprudentie.

(deadline: 1 januari 2021)

In bijlage bij de tijdpadbrief van 28 sept 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BG) staat toegelicht dat het ILT-rapport «De borging van de nationale ruimtelijke belangen», dat aanleiding gaf voor deze dialoog, in een bestuurlijk overleg op 8 april 2020 is besproken. De Minister van BZK heeft met VNG en IPO afgesproken om drie gezamenlijke pilots uit te voeren. Over de uitkomsten van de eerste pilot is de Kamer reeds per brief d.d. 24 mrt 2021 geïnformeerd (Kamerstukken I, 2020/21, 34 986, AI) en twee pilots volgen in zomer 2021 (gericht op erfgoed en defensie). De bevindingen uit de pilots worden besproken in een bestuurlijk overleg in najaar 2021. Vervolgens wordt de Kamer over de uitkomsten geïnformeerd.

Status: Openstaand

34 985 – Aanvullingswet natuur Omgevingswet

Nummer

Samenvatting toezegging

Stand van zaken

T03000

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Rietkerk (CDA), toe dat de brede financiële consequenties van het DSO voor provincies, gemeenten en waterschappen in december in beeld komen, of in ieder geval voor de voorhang van het inwerkingtredings-KB inzake de Omgevingswet.

(deadline: 1 januari 2021)

De financiële effecten van het DSO zijn onderzocht in opdracht van de Interbestuurlijke Werkgroep Financiën Omgevingswet. Het rapport is opgestuurd naar de Kamer als bijlage bij de Kamerbrief Integraal Financieel Beeld stelselherziening Omgevingswet van 12 mrt 2021 (Kamerstukken I 2020/21, 33 118, BZ).

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T03004

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Moonen (D66), toe dat als het wetsvoorstel Stikstofreductie en natuurverbetering wordt aangenomen, de omgevingswaarde voor stikstof als natuurwaarde wordt vertaald naar de Omgevingswet.

(deadline: 1 juli 2021)

Het wetsvoorstel Stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn) met de omgevingswaarden voor stikstof is op 9 maart 2021 door de Eerste Kamer aanvaard. De Wsn is gepubliceerd in het Staatsblad 2021, 140. Inwerkingtreding van de Wsn is voorzien in juli 2021. De Wsn zorgt ervoor dat de stikstofdepositie als omgevingswaarde wordt opgenomen in de huidige Wet natuurbescherming en straks ook, op het moment van inwerkingtreding, in de Omgevingswet.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T03006

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt de Kamer, naar aanleiding van het lid Kluit (GroenLinks), toe dat zij erop toe zal zien dat definities bij de voortgangsrapportages van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) op elkaar afgestemd worden.

(deadline: 1 juli 2021)

Samen met provincies investeert de Minister van LNV in een eenduidige motivering en uniformere aanlevering van monitoringsgegevens over alle natuur in het natuurnetwerk Nederland via de voortgangsrapportages natuur.

Het hanteren van eenduidige definities in de voortgangsrapportage over het Natuurnetwerk Nederland heeft daarbij aandacht. De volgende, zevende voortgangsrapportage natuur is voorzien in het najaar van 2021.

Status: Openstaand

T03007

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Moonen (D66), toe dat het begrip «tijdig» in het kader van natuurcompensatie wordt verduidelijkt in de nota van toelichting bij het Aanvullingsbesluit natuur.

(deadline: 1 januari 2021)

Conform de toezegging aan uw Kamer heb ik in de nota van toelichting bij het Aanvullingsbesluit natuur, gepubliceerd in het Staatsblad van 21 januari 2021, nr. 22, het begrip «tijdig» verduidelijkt in de toelichting bij artikel II, onder E. Daar wordt nader ingegaan op de uitleg van het vereiste van «tijdigheid» van de compensatie ter voorkoming van aantasting van het natuurnetwerk Nederland.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T03009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Dijk (SGP), toe dat zij de Kamer nader zal informeren over de bejaagbaarheid van de grauwe gans.

(deadline: 1 januari 2021)

Over deze toezegging zal uw Kamer voor het zomerreces nader worden geïnformeerd.

Status: Openstaand

34 986 – Invoeringswet Omgevingswet

Nummer

Samenvatting toezegging

Stand van zaken

T02876

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Baay-Timmerman (50PLUS), Klip-Martin (VVD) en Rietkerk (CDA), toe in gesprek met decentrale overheden na te gaan of het aanbod aan kennisuitwisseling op dit moment voldoende is en of er behoefte is aan meer kennis.

(deadline: 1 januari 2021)

Het aanbod aan kennisuitwisseling is behandeld in de voortgangsbrief van 23 okt 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BI). Dit aanbod stem ik samen met de interbestuurlijke partners steeds af op vragen uit de praktijk. De voortgangsbrief wijst op de website van Aan de Slag (handreikingen, webinars en webcolleges), het Informatiepunt Omgevingswet en de Regionale implementatiescoaches Omgevingswet (RIO’s).

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02879

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Nicolaï (PvdD), toe de Kamer voor de voorhang van het inwerkingtredings-kb te informeren over hoeveel gemeenten zich er klaar voor voelen om aan de slag te gaan met de uitvoering van de Omgevingswet.

(deadline 1 juli 2021)

Dit is onderdeel van de halfjaarlijkse implementatiemonitor. Als bijlage bij de voortgangsbrief van 13 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BK) is opgenomen de Halfjaarrapportage november 2020 Monitoring Invoering Omgevingswet.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02880

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Verkerk (ChristenUnie), toe dat zij met alle overheden het onderwerp «politiek-democratische cultuur» zal bespreken naar aanleiding van het rapport «Borging van de nationale ruimtelijke belangen» van de Inspectie Leefomgeving en Transport ILT).

(deadline: 1 januari 2021)

In bijlage bij de tijdpadbrief van 28 sept 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BG) staat toegelicht dat het ILT-rapport in een bestuurlijk overleg op 8 april 2020 is besproken. De Minister van BZK heeft met VNG en IPO afgesproken om drie gezamenlijke pilots uit te voeren om de bevindingen uit het ILT-rapport nader te duiden en te bekijken of er leer- en verbeterpunten zijn waarop actie nodig is. Over de uitkomsten van de eerste pilot is de Kamer reeds per brief d.d. 24 mrt 2021 geïnformeerd (Kamerstukken I, 2020/21, 34 986, AI) en twee pilots volgen in zomer 2021 (gericht op erfgoed en defensie). De bevindingen uit de pilots worden besproken in een bestuurlijk overleg in najaar 2021. Vervolgens wordt de Kamer over de uitkomsten geïnformeerd.

Status: Openstaand

T02881

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Nooren (PvdA), toe dat zij de toegankelijkheid van het gehele Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zal monitoren, inclusief het deel dat onder verantwoordelijkheid van lokale overheden met inhoud wordt gevuld.

(deadline: 1 juli 2021)

In de voortgangsbrief van 24 juni 2020 (Kamerstukken I, 2019/20, 33 118, BF) is toegelicht hoe bij de bouw van het DSO toegankelijkheid en inclusie worden vormgegeven. Het Maandoverzicht januari 2021 aansluiten DSO (Kamerstukken I 2020/21, 33 118, BU) gaat in op de toegankelijkheid van het DSO a.d.h.v. rapport van de Stichting Accessibility. In de recent verstuurde voortgangsbrief van 8 april 2021 (Kamerstukken I, 2020/2021, 33 118, CB) is uiteengezet hoe invulling zal worden gegeven aan het monitoren van de digitale inclusie van het DSO.

Status: Openstaand

T02882

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer toe de uitkomsten van de implementatiemonitor inzake de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet in de uitvoeringspraktijk voorafgaand aan de voorhang van het inwerkingtredings-KB met de Kamer te delen.

(deadline: 1 januari 2021)

Dit is onderdeel van de halfjaarlijkse implementatiemonitor. Als bijlage bij de voortgangsbrief van 13 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BK) is opgenomen de Halfjaarrapportage november 2020 Monitoring Invoering Omgevingswet.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02849

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Nooren (PvdA), Baay-Timmerman (50PLUS), Kluit (GroenLinks), Rietkerk (CDA) en Verkerk (ChristenUnie), toe een evaluatiecommissie in te stellen van deskundigen om een onafhankelijke evaluatie van de Omgevingswet te waarborgen. De Kamer zal geïnformeerd worden bij brief over de wijze van inrichting van de evaluatiecommissie voorafgaand aan de voorhang van het inwerkingtredings-KB en elk jaar zal een evaluatiebrief verzonden worden naar de Kamer.

(deadline: 1 januari 2021)

Evaluatie en monitoring is in meerdere brieven aan de orde gekomen, o.a. in de voortgangsbrief van 24 juni 2020 (Kamerstukken I, 2019/20, 33 118, BF), de tijdpadbrief van 28 sept 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BG), de voortgangsbrief van 13 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BK) en in de Beantwoording Kamervragen n.a.v. voortgangsbrief van 13 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BQ).

De eerste evaluatiebrief volgt een jaar na inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Status: Openstaand

T02852

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Nooren (PvdA), Kluit (GroenLinks) en Janssen (SP), toe het uitdrukkelijke verzoek van de Eerste Kamer of het advies van het Bureau ICT-toetsing (BIT) over de tweede fase (uitbreidingsfase) van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) voor de toezending van het inwerkingtredings-KB opgeleverd kan worden, over te brengen aan het BIT.

(deadline: 1 januari 2021)

In de voortgangsbrief van 23 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BK) is het rapport n.a.v. het BIT-onderzoek Digitaal Stelsel Omgevingswet en tevens de bestuurlijke reactie op het BIT-advies bijgevoegd.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02853

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Kluit (GroenLinks), toe voor de toezending van het inwerkingtredings-KB een nadere kosteninschatting te geven voor decentrale overheden.

(deadline: 1 januari 2021)

Het Integraal Financieel Beeld brengt de eenmalige en structurele directe financiële effecten van de Omgevingswet voor burgers, bedrijven en de (mede)overheden in beeld. Dit rapport is als bijlage bij de Kamerbrief Integraal Financieel Beeld stelselherziening Omgevingswet (Kamerstukken I 2020/21, 33 118, BZ) op 12 mrt 2021 naar de Kamer gestuurd.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02857

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Klip-Martin (VVD) en Verkerk (ChristenUnie), toe de Kamer een integraal inzicht aan te bieden met betrekking tot de systematische aanpak van de monitoring. Jaarlijks komt er een brief over de monitoringsresultaten.

(deadline: 1 januari 2021)

Monitoring is in meerdere brieven aan de orde gekomen, o.a. in de voortgangsbrief van 24 juni 2020 (Kamerstukken I, 2019/20, 33 118, BF), de tijdpadbrief van 28 sept 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BG), de voortgangsbrief van 13 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BK) en in de Beantwoording Kamervragen n.a.v. voortgangsbrief van 13 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BQ).

Er zal jaarlijkse monitoring van de werking van het stelsel plaatsvinden en de Kamer wordt hier jaarlijks over geïnformeerd.

Status: Openstaand

T02860

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Nooren (PvdA), Baay-Timmerman (50PLUS), Kluit (GroenLinks), Bezaan (PVV) en Verkerk (ChristenUnie), toe dat in het Invoeringsbesluit Omgevingswet een motiveringsplicht wordt opgenomen waardoor decentrale overheden moeten aangeven in hoeverre is voldaan aan het lokaal vastgestelde en gepubliceerde participatiebeleid.

(deadline: 1 januari 2021)

In de Beantwoording Kamervragen n.a.v. voortgangsbrief van 13 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BQ) staat opgenomen dat voor het omgevingsrecht in het Invoeringsbesluit Omgevingswet1 een motiveringsplicht is opgenomen (artikelen 10.3a en 10.3b) ten aanzien van participatie als uitwerking van de motie Nooren en mijn toezegging hierover.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02861

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Moonen (D66), toe dat zij voor de zomer van 2020 met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de succesfactoren, doelstellingen en (rand)voorwaarden voor participatie zal bespreken.

(deadline: 1 januari 2021)

In de voortgangsbrief van 23 okt 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BI) is toegelicht dat aan deze toezegging invulling is gegeven door een gezamenlijk document met de VNG, IPO en UvW op te stellen, namelijk de Denkwijze(r) voor goede participatie. In het tweede deel van de Denkwijze(r) komen succesfactoren en randvoorwaarden voor goede participatie aan bod. De publicatie is terug te vinden op de website van Aan de Slag.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02865

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Rietkerk (CDA), toe de werking van de software betreffende het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) continu te testen en de resultaten daarvan, die hun beslag krijgen in rapportages van verschillende instanties, de Kamer aan te bieden vóór de toezending van het inwerkingtredings-KB.

(deadline: 1 januari 2021)

De werking van de software betreffende het DSO wordt continu getest. De resultaten van de testen van februari en mei 2020, zijn gepubliceerd op de website van Aan de Slag.

Tevens zijn in de voortgangsbrief van 23 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BK) de rapporten n.a.v. het BIT-onderzoek Digitaal Stelsel Omgevingswet en de tweede Gateway Review Health Check Implementatie van het DSO bijgevoegd.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02866

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Bezaan (PVV), toe dat de hele bruidsschat aan het eind van het eerste kwartaal van 2020 wordt vrijgegeven voor het oefenen met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

(deadline: 1 januari 2021)

In de voortgangsbrief van 24 juni 2020 (Kamerstukken I, 2019/20, 33 118, BF) is vermeld dat de bruidsschat voor gemeenten en waterschappen beschikbaar is gekomen op de demo-omgeving van het DSO-LV.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02868

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Nooren (PvdA), toe een overzicht te sturen vóór de voorhang van het inwerkingtredings-KB van zaken die gereed moeten zijn waar het betreft de aansluitingen van overheden op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

(deadline: 1 januari 2021)

De monitorgegevens over het aantal aansluitingen wordt maandelijks ter beschikking gesteld aan de kamer. Dit is doorlopend tot aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Status: Openstaand (de Kamer wordt maandelijks geïnformeerd tot aan inwerkingtreding OW)

T02869

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Dessing (FVD), Nooren (PvdA), Kluit (GroenLinks), Klip-Martin (VVD) en Verkerk (ChristenUnie), toe een landelijke voorlichtingscampagne te initiëren, opdat mensen weten van de komst van de Omgevingswet en waar ze verdere informatie kunnen halen.

(deadline: 1 juli 2021)

In de Beantwoording Kamervragen n.a.v. voortgangsbrief van 13 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BQ) is toegezegd dat een half jaar voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een landelijke voorlichtingscampagne wordt gestart.

Status: Openstaand

35 054 – Aanvullingswet geluid Omgevingswet

Nummer

Samenvatting toezegging

Stand van zaken

T02891

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Rietkerk (CDA), Crone (PvdA) en Verkerk (ChristenUnie), toe de Kamer zo snel mogelijk te informeren over de uitkomst van de gesprekken tussen IPO en VNG over eventuele terugkeer naar de bevoegdheidsverdeling uit de Wet geluidhinder bij geluidproductie regionale industrieterreinen en bij deze gesprekken goed te kijken naar waar het probleem nu echt ligt en dat te betrekken bij de afweging waar de bevoegdheid het beste kan worden belegd.

(deadline: 1 januari 2021)

De Eerste Kamer heeft met de motie-Rietkerk (35 054, I) om een nota van wijziging gevraagd op de Verzamelwet IenW 2019. Deze motie is uitgevoerd door een nota van wijziging (35 319, nr. 7) aan te bieden. Het wetgevingsproces is inmiddels afgerond (Stb. 2020, 455).

Status: Verzoek is om deze toezegging als voldaan te beschouwen

T02892

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Moonen (D66), toe de effecten van piekgeluiden overdag op de gezondheid te betrekken bij de brief over het rapport over de WHO-normen die wordt gestuurd ter uitvoering van de motie-Schonis.

(deadline: 1 januari 2021)

De brief over de uitwerking van beleidsopties n.a.v. het rapport over het WHO advies ter uitvoering van de motie Schonis is vertraagd. Het ligt niet voor de hand dat demissionaire bewindspersonen hier nu uitspraken over doen, beleidskeuzes zullen daarom vermoedelijk pas door nieuwe bewindspersonen gemaakt kunnen worden.

Status: Openstaand

T02897

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Janssen (SP), toe de Kamer te informeren over de planning van het aanvullen van het DSO met de gegevens uit de Centrale Voorziening Geluidsgegevens.

(deadline: 1 januari 2021)

In de voortgangsbrief van 24 juni 2020 (Kamerstukken I, 2019/20, 33 118, BF) is beschreven dat het in 2021 mogelijk is om voorbereidingen te treffen op het aansluiten van externe voorzieningen op de landelijke voorziening van het DSO, zoals het Centrale Register Geluidsvoorzieningen. Overigens is het niet zo dat dit overlappende voorzieningen zijn: het geluidsregister is een database die ook door koppeling aan het DSO ontsloten zal worden, maar als register, zoals ook andere, zelfstandig naast het DSO zal blijven bestaan.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02898

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Crone (PvdA), toe het punt van handhaving van geluidproductie van brommers en andere lawaai makende mobiliteit in gesprekken met VNG onder de aandacht te brengen.

(deadline: 1 januari 2021)

In de tijdpadbrief van 28 sept 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BG) staat aangegeven dat Kamer hier in de loop van 2021 over wordt geïnformeerd. In het kader van de uitwerking van beleidsopties voor de WHO (zie T02892) loopt ook een inventarisatie naar beleidsopties voor lawaai van gemotoriseerde tweewielers. Wanneer deze beschikbaar is, zullen hiermee lokale beleidsopties onder de aandacht worden gebracht bij de VNG.

Status: Openstaand

35 133 – Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet

Nummer

Samenvatting toezegging

Stand van zaken

T02899

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Crone (PvdA), toe dat wanneer de complete versies van de Aanvullingswetten in de Omgevingswet zijn verwerkt en op de website ter beschikking komen, te zorgen voor «doorlinks» naar de andere stukken met het oog op de toegankelijkheid van de beraadslagingen.

(deadline: 1 januari 2021)

In de recent verstuurde voortgangsbrief van 8 april 2021 (Kamerstukken I, 2020/2021, 33 118, CB) is benoemd dat op de website van Aan de Slag per artikel van de Omgevingswet verwijzingen opgenomen zijn naar stukken uit de parlementaire geschiedenis, zoals de memorie van toelichting, nota’s van wijziging en amendementen van zowel de Omgevingswet, de Invoeringswet als alle Aanvullingswetten.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02900

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Van Dijk (SGP) en Rietkerk (CDA), toe dat de AMvB op grond van het amendement-Ronnes (TK 2019/20, 35 133, nr. 34) inzake financiële bijdragen voor ontwikkelingen van een gebied op publiekrechtelijke basis, wordt voorgehangen bij de Kamer, waarbij tevens ingegaan zal worden op de afbakening.

(deadline: 1 januari 2021)

Het ontwerpbesluit tot wijziging van het Omgevingsbesluit vanwege het aanwijzen van categorieën ontwikkelingen waarvoor financiële

bijdragen kunnen worden verhaald (ontwerpBesluit voor publiekrechtelijk afdwingbare financiële bijdragen) is op 8 januari 2021 in het kader van de voorhangprocedure aan beide Kamers aangeboden (Kamerstukken I, 2020/2021, 33 118, nr. 173).

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02901

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Janssen (SP), toe dat zij bij de afbakening van AMvB op grond van het amendement-Ronnes (TK 2019/20, 35 133, nr. 34) inzake financiële bijdragen voor ontwikkelingen van een gebied op publiekrechtelijke basis, het aspect «hardheidsclausule» zal meewegen in het kader van onvoorziene omstandigheden.

(deadline: 1 januari 2021)

Bij de afbakening van de AMvB op grond van het amendement-Ronnes (TK 2019/20, 35 133, nr. 34) inzake financiële bijdragen voor ontwikkelingen van een gebied op publiekrechtelijke basis, is overwogen of het opnemen van een «hardheidsclausule» opportuun is. Dit heeft niet geleid tot het opnemen daarvan.

In het ontwerpBesluit is opgenomen dat de artikelen 13.23 en 13.24 van de Omgevingswet geen

hardheidsclausule bevatten en ook geen delegatiegrondslag om een hardheidsclausule op te nemen. Bovendien acht de regering in dit geval zo’n hardheidsclausule in strijd met de rechtszekerheid van partijen. Als uit de evaluatie blijkt dat de aangewezen categorieën van ontwikkelingen te beperkt zijn, dan kan overwogen worden om de lijst met aangewezen categorieën van ontwikkelingen uit te breiden.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

T02906

De Minister voor Milieu en Wonen zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Crone (PvdA), toe dat in het interbestuurlijk programma «Aan de slag met de Omgevingswet» aandacht zal worden besteed aan welke instrumenten reeds beschikbaar zijn wat betreft kostenverhaal op provinciaal en Rijksniveau.

(deadline: 1 januari 2021)

De bestaande instrumenten zijn te ontsluiten via het Handboek Grondzaken en de Reiswijzer Gebiedsontwikkeling waaraan het Ministerie van BZK deelneemt. Aan verschillende doelgroepen binnen gemeenten en andere overheden worden via het programma ADS voorlichting gegeven met handreikingen, webinars en interactieve informatiebijeenkomsten. Deze communicatiemiddelen gaan in op de wijzigingen van de Omgevingswet ten opzichte van het huidige recht. De handreikingen zijn naar verwachting juni van dit jaar gereed. Webinars zijn al beschikbaar of volgen in juni, september en oktober. Onder meer wordt in samenwerking met de VNG/VVG zogenoemde roadshows georganiseerd waarbij de belangrijkste punten van de Aanvullingswet grondeigendom en van de handreikingen. Verder beantwoordt het Informatiepunt Leefomgeving geregeld vragen over grondeigendom en kostenverhaal.

Status: Openstaand

33 118 – behandeling Ontwerpbesluiten Omgevingswet

Nummer

Samenvatting toezegging

Stand van zaken

T02431

De Minister van Infrastructuur en Milieu zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Verheijen (PvdA), toe dat zij zal bezien hoe in het implementatieprogramma aandacht besteed kan worden aan het belang van een goede informatiepositie van burgers bij participatie. Daarnaast zal zij in de invoeringsregelgeving ook nadere regels stellen over de kwaliteit en de beschikbaarheid van omgevingsdocumenten en gegevens om de deugdelijkheid en de toegankelijkheid van gegevens te borgen.

(deadline: 1 januari 2021)

In de voortgangsbrief van 24 juni 2020 (Kamerstukken I, 2019/20, 33 118, BF) staat dat onder andere via de Inspiratiegids Participatie Omgevingswet aandacht wordt besteed aan de informatiepositie van burgers bij participatietrajecten. Ook in de Denkwijze(r) voor goede participatie is aandacht voor de informatiepositie van burgers (zie Stand van zaken T02861).

Bovendien is bij het Maandoverzicht januari 2021 aansluiten DSO (Kamerstukken I 2020/21, 33 118, BU) het onderzoeksrapport van expertisecentrum Accessibility bijgevoegd over het toegankelijkheidsonderzoek dat is uitgevoerd.

De regels over omgevingsdocumenten en de verstrekking van gegevens zijn via het Invoeringsbesluit Omgevingswet gesteld in afdeling 14.2 van het Omgevingsbesluit en, via de Invoeringsregeling Omgevingswet, in hoofdstuk 16 van de Omgevingsregeling.

Status: Verzoek om toezegging als voldaan te beschouwen

Behandeling inwerkingtredings-KB Omgevingswet op 13 januari 2021

Nummer

Samenvatting toezegging

Stand van zaken

T03130

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Kluit (GroenLinks), toe dat een drietal aspecten rondom de invoering van de Omgevingswet geregeld moeten zijn, te weten:

1. dat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) werkt;

2. dat de financiële afspraken tussen de decentrale overheden en het Rijk ten aanzien van de uitvoering van het stelsel en ten aanzien van het beheer en onderhoud van het DSO zijn gemaakt, en dat deze ook zijn geborgd voor zover het over de Rijksbijdrage gaat in de begrotingen van het Rijk;

3. dat verschillende uitvoeringsorganisaties – zoals de rechtspraak en de VTH-kolom – hebben aangegeven dat zij gereed zijn voor de uitvoering en dat daartoe ook een uitvoeringstoets is gedaan.

(deadline: 1 januari 2022)

De Minister heeft tijdens het debat van 13 januari 2021 gezegd dat ze de punten die mevrouw Kluit aandraagt, herkent. Ze begrijpt dat de Kamer hier zekerheid op wil en dat het belangrijke punten zijn voor de implementatie van de Omgevingswet. Ze zegt toe dat ze de schriftelijke vragen die mevrouw Kluit en andere leden op 17 december 2020 over deze onderwerpen hebben gesteld, in die week (van 13 januari) zal beantwoorden. De antwoorden op deze vragen zijn op 15 januari 2021 verstuurd.

De Minister gaat in de voortgangsbrief van eind april in op de voortgang van de implementatie bij de rechtspraak en in de VTH-kolom (de omgevingsdiensten).

Status: openstaand

Stand van zaken moties:

Stand van zaken: Deze motie is nog niet uitgevoerd. Deze motie verzoekt de regering om een onafhankelijke evaluatiecommissie in te stellen die gedurende vijf jaar jaarlijks rapporteert aan de Staten-Generaal. Deze commissie is nog niet ingesteld. Uw kamer wordt voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet geïnformeerd over de instelling van deze commissie.

Stand van zaken: Deze motie is uitgevoerd. In de Verzamelwet IenW 20193 is de mogelijkheid opgenomen voor provincies om industrieterreinen aan te wijzen waarvoor provinciale staten bij besluit als omgevingswaarden geluidproductieplafonds vaststellen.

Stand van zaken: Deze motie is uitgevoerd. In het Invoeringsbesluit Omgevingswet4 is een regeling opgenomen die ervoor zorgt dat er een plicht ontstaat voor gemeenten, provincies en waterschappen om het Participatiebeleid op te stellen waarin vastgelegd wordt hoe participatie wordt vormgegeven en welke eisen daarbij gelden en dit Participatiebeleid vast te stellen door respectieve gemeenteraad, provinciale staten en het algemene bestuur van het waterschap. U bent hierover geïnformeerd bij de beantwoording van Kamervragen n.a.v. voortgangsbrief van 13 nov 2020 (Kamerstukken I, 2020/21, 33 118, BQ) staat opgenomen dat voor het omgevingsrecht in het Invoeringsbesluit een motiveringsplicht is opgenomen ten aanzien van participatie als uitwerking van de motie Nooren.

Ook heeft de Minister van BZK met haar bestuurlijke partners gesproken over het belang van participatie tijdens het Bestuurlijk Overleg van 12 november 2021. De bestuurlijke partners hebben aangeven hun achterban op te roepen om snel aan de slag te gaan met het maken en publiceren van participatiebeleid.

Status: verzoek om motie als uitgevoerd te beschouwen.


X Noot
1

Samenstelling commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving:

Atsma (CDA), De Boer (GL), Van Dijk (SGP), Pijlman (D66), Klip-Martin (VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), A.J.M. van Kesteren (PVV), arbouw (VVD), Bezaan (PVV), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Geerdink (VVD), Janssen (SP), Kluit (GL), Van der Linden (Fractie-Nanninga). Meijer (VVD) (voorzitter), Moonen (D66), Nicolaï (PvdD), Prins (CDA), Recourt (PvdA), Rietkerk (CDA), Vendrik (GL), Verkerk (CU), De Vries (Fractie-Otten), Van Pareren (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Karakus (PvdA) (ondervoorzitter)

X Noot
2

Samenstelling commissie Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:

Koffeman (PvdD), Faber-van de Klashorst (PVV), Van Strien (PVV), Gerkens (SP), Atsma (CDA) (ondervoorzitter), N.J.J. van Kesteren (CDA), Pijlman (D66), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), De Blécourt-Wouterse (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Van Gurp (GL), Huizinga-Heringa (CU), Kluit (GL), Van der Linden (Fractie-Nanninga) (voorzitter), Meijer (VVD), Otten (Fractie-Otten), Prins (CDA), Vendrik (GL), Van der Voort (D66), Berkhout (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Karakus (PvdA), vac. (PvdD)

Naar boven