Aan de orde is de behandeling van:

de bijgestelde lijst van controversiële onderwerpen (28383, nr. 2).

De voorzitter:

Wij hebben vorige week afgesproken dat wij hierover geen beschouwingen meer zouden houden. Ik heb begrepen dat mevrouw Van Gent stemming wil vragen over punt D5, het voorstel van de commissie BZK over de Wet dualisering gemeentebestuur. Hierover is hedenochtend een brief gekomen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ik heb begrepen dat de heer Te Veldhuis het woord wil voeren over deze brief. Het woord is daarom aan de heer Te Veldhuis.

De heer Te Veldhuis (VVD):

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft inderdaad besloten om de aanpassing van de Wet dualisering gemeentebestuur, punt D5, controversieel te verklaren. De minister heeft vanochtend een brief gestuurd met de mededeling dat dit tot een aantal praktische problemen kan leiden. Ik heb hem namens de VVD-fractie gezegd dat het controversieel zijn kan vervallen als hij het onderdeel dat wij controversieel achten, namelijk de woonplaatskeuze burgemeester, eruit haalt. Ik heb van mevrouw Van der Hoeven van de CDA-fractie begrepen dat hetzelfde voor haar geldt voor het onderdeel referendumwet. Als dat eruit wordt gehaald, zou het voor de CDA-fractie niet meer controversieel zijn. Mede op basis daarvan heeft de minister de brief gestuurd. Ik vraag om dit onderdeel van de stemmingslijst vandaag nog niet in stemming te brengen, in afwachting van nader overleg met de minister van Binnenlandse Zaken over dit punt.

De voorzitter:

Ik constateer dat de Kamer akkoord gaat met dit voorstel in het licht van de brief die vanochtend van de minister van Binnenlandse Zaken is ontvangen.

De heer Te Veldhuis (VVD):

Wij gaan ervan uit dat hierover een nota van wijziging komt, anders hebben wij dat probleem weer.

De voorzitter:

Dat laatste is niet door mij te bepalen of te voorspellen.

Ik stel voor om punt D5 uit de lijst van stuk 28383, nr. 2, te lichten, hierover geen beslissing te nemen en het terug te verwijzen naar de commissie BZK. Verder stel ik voor, dit gedeelte van het stenogram door te geleiden naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Mevrouw Kant heeft gevraagd om te stemmen over punt H6, het voorstel van de commissie VROM over externe veiligheid. Het woord is aan mevrouw Kant.

Mevrouw Kant (SP):

Ik heb vorige week al een korte toelichting gegeven waarom wij punt H6 graag willen behandelen. Het gaat over veiligheidssituaties, waarover besluiten moeten worden genomen, ook voor burgers. Kabinetsvorming of niet, veiligheid gaat voor alles. Om die reden vinden wij dat dit punt besproken moet worden in de Tweede Kamer en dat het dus van deze lijst moet worden afgevoerd.

De voorzitter:

Dan breng ik in stemming het voorstel van de commissie voor VROM om punt H6 controversieel te verklaren.

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, Leefbaar Nederland, de VVD, het CDA en de LPF voor dit voorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik constateer dat hiermee de lijst van controversiële onderwerpen, met uitzondering van punt D5, is vastgesteld.

Sluiting 15.05 uur

Naar boven