Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het voorstel van de commissie voor de Werkwijze der Kamer tot wijziging van het Reglement van orde (25118, nr. 2, punt D).

(Zie vergadering van 11 februari 1998.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Koekkoek (CDA):

Mijnheer de voorzitter! Bij dit voorstel komt de mogelijkheid aan de orde om formateurs of informateurs uit te nodigen om de Kamer informatie te verschaffen over de kabinetsformatie. De fractie van het CDA zal tegen beide amendementen stemmen om de volgende redenen. Wij stemmen tegen het amendement-Versnel-Schmitz omdat wij vinden dat een broedende kip – ik hoop dat ik die vergelijking mag maken – niet moet worden gestoord. Wij zullen tegen het amendement-Cornielje stemmen, omdat wij dat een verarming vinden ten opzichte van het voorstel van de commissie voor de Werkwijze der Kamer. Het gevolg is dat de Kamer helaas geen regeling zal hebben voor het geval een formateur de opdracht heeft om op korte termijn een kabinet te vormen en de formateur die korte termijn zo uitlegt, dat hij na een paar maanden nog bezig is. Daarom stemmen wij tegen het amendement.

In stemming komt het amendement-Versnel-Schmitz (stuk nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, het VoorzitterGPV, de SGP, de RPF, de VVD, de groep-Nijpels en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt onderdeel D, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit onderdeel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven