Aan de orde zijn de stemmingen over zes moties, ingediend in het debat over tracébesluiten, te weten:

- de motie-M.B. Vos over het ontwerp-tracébesluit voor de A4 (24601, nr. 2);

- de motie-Van 't Riet over een inhaalverbod voor vrachtauto's op de A16 (24601, nr. 3);

- de motie-Stellingwerf/Van den Berg over prioriteit voor het ontbrekende deel van de A4 en de beoogde verbreding van de A16 (24601, nr. 4);

- de motie-Verbugt/Leers over het tracé A4/N259 (24601, nr. 5);

- de motie-Stellingwerf over de spoorverdubbeling tussen Amsterdam en Utrecht (24403, nr. 12);

- de motie-Van Heemst c.s. over de verkeersproblemen in en rond Roermond (24566, nr. 2).

(Zie vergadering van 21 februari 1996.)

De voorzitter:

De heer Stellingwerf heeft gevraagd erin te bewilligen dat eerst over zijn motie op stuk nr. 4 wordt gestemd en dan pas over de motie op stuk nr. 3.

Ik constateer, dat hiertegen geen bezwaar bestaat.

De heer Schutte heeft kenbaar gemaakt, een stemverklaring vooraf te willen afleggen.

De heer Schutte (GPV):

Mijnheer de voorzitter! Het is evident dat de verkeerssituatie in het Brabantse noopt tot het nemen van maatregelen wat de capaciteit van het wegenbestand daar betreft. Daarbij is voor ons duidelijk dat vooral de veiligheidssituatie op de A16 geen uitstel van het nemen van maatregelen gedoogt. De voorgestelde verbreding zal dus in ieder geval moeten plaatsvinden.

Om vervolgens een verdergaande uitspraak te doen dan de regering heeft voorgesteld ten aanzien van de A4, namelijk om deze nu als autosnelweg te realiseren, gaat ons een stap te ver. In ons verkiezingsprogramma hebben wij duidelijk uitgesproken dat zeer grote terughoudendheid noodzakelijk is als het gaat om de aanleg van nieuwe wegen of weggedeelten. Als de regering zelf tot de conclusie komt dat dit nu niet nodig is, wie zijn wij dan om te zeggen dat het wel nodig is? Wij geloven dus dat wij er goed aan doen om de motie van mevrouw Verbugt en de heer Leers niet te steunen.

De heer Van Heemst (PvdA):

Ik vraag om hoofdelijke stemming over de motie-Verbugt/Leers op stuk nr. 5.

De voorzitter:

Dat zal geschieden.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (24601, nr. 2).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP en de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf/Van den Berg (24601, nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, de SP, het AOV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van 't Riet (24601, nr. 3).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de SP, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Verbugt/Leers (24601, nr. 5).

Vóór stemmen de leden: Mulder-van Dam, Nijpels-Hezemans, Passtoors, Reitsma, Remkes, Rijpstra, Rouvoet, Schuurman, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Stellingwerf, Van der Stoel, Terpstra, Te Veldhuis, Verbugt, Verhagen, Verkerk, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, B.M. de Vries, J.M. de Vries, Weisglas, Van Wingerden, Zonneveld, Aiking-van Wageningen, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Beinema, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Blauw, Van Blerck-Woerdman, Bolkestein, Bremmer, Bukman, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Deetman, Van Dijke, Van den Doel, Van Erp, Esselink, Essers, Gabor, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Heerma, Van der Heijden, Hendriks, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, Ten Hoopen, De Hoop Scheffer, Janmaat, De Jong, H.G.J. Kamp, Keur, Klein Molekamp, Koekkoek, Korthals, Lansink, Leers en Mateman.

Tegen stemmen de leden: Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Van der Ploeg, Poppe, Rabbae, Rehwinkel, Van 't Riet, Roethof, Rosenmöller, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schutte, Sipkes, Sterk, Swildens-Rozendaal, Van Traa, Valk, Ter Veer, Versnel-Schmitz, Verspaget, Vliegenthart, Van Vliet, H. Vos, M.B. Vos, Vreeman, Wallage, Van Walsem, Van Waning, Witteveen-Hevinga, Wolffensperger, Ybema, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Adelmund, Apostolou, Augusteijn-Esser, Bakker, Van den Bos, Van Boxtel, M.M. van der Burg, De Cloe, Crone, Dijksma, Dittrich, Duivesteijn, Fermina, Van Gelder, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, Van Heemst, Hoekema, Houda, Huys, Jeekel, Jorritsma-van Oosten, Kalsbeek-Jasperse, De Koning, Lambrechts, Liemburg, Lilipaly, Marijnissen, Middel en Van Middelkoop.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de motie met 70 tegen 68 stemmen is aangenomen.

De heer Leers (CDA):

Voorzitter! Zou de minister willen aangeven of zij bereid is deze motie uit te voeren?

Minister Jorritsma-Lebbink:

Voorzitter! Ik zal de Kamer laten weten wat het kabinet met deze motie zal doen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf (24403, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de RPF, de SGP, het GPV, D66, de PvdA, GroenLinks, de SP, het AOV, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Heemst c.s. (24566, nr. 2).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven