Vragen van het lid Van Gerven (SP) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de berichten dat Nederland en Europa een grote rol spelen in de illegale dierenhandel (ingezonden 11 februari 2016).

Mededeling van Staatssecretaris van Dam (Economische Zaken) (ontvangen 2 maart 2016).

Vraag 1

Heeft u de tv-uitzending gezien over illegale dierenhandel gezien?1

Vraag 2

Onderschrijft u de uitspraak dat keiharde criminelen de touwtjes in handen hebben en dat de handel in wildlife in het algemeen vergelijkbaar is met de handel in wapens en drugs? Hoeveel gaat er jaarlijks om in dergelijke criminele handel?

Vraag 3

Onderschrijft u de analyse dat Nederland een belangrijke schakel is in de smokkel en dat Europa een grote rol speelt?

Vraag 4

Bent u van plan om de opsporingsinspanningen met betrekking tot wildlife crime te intensiveren naar aanleiding van de constateringen dat Nederland en Europa een grote rol spelen in de illegale dierenhandel en dat dit gerund wordt door keiharde criminelen? Wilt u daar de benodigde middelen voor vrij te maken?

Vraag 5

Kunt u een overzicht geven van de hoeveelheid menskracht die beschikbaar is voor de opsporing vanuit de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), douane, dierenpolitie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit? Wilt u hierbij ook in vergelijking aangeven hoeveel menskracht er 10 jaar geleden beschikbaar was voor opsporing? Kunt u ook aangeven in hoeverre menskracht wordt ingezet op controles en in hoeverre het gericht wordt op recherchecapaciteit?

Vraag 6

Hoeveel menskracht is er beschikbaar bij Europol en Interpol voor het aanpakken van wildlife crime?

Vraag 7

Wat doet u om Nederlandse inspecteurs te beschermen tegen bedreigingen vanuit de onderwereld?

Vraag 8

Bent u bereid een interdisciplinaire taskforce internationale dierenhandel op te zetten?

Vraag 9

Onderkent u dat er te weinig opsporingscapaciteit is bij onder andere de LID en de NVWA om deze netwerken van zware criminelen in voldoende mate aan te pakken gezien het feit dat Nederland een belangrijke rol speelt in de dierenhandel?

Vraag 10

Bent u bereid te onderzoeken hoe extra capaciteit kan worden toegevoegd aan onder andere de NVWA, Europol, de LID en andere opsporende instanties voor de bestrijding van illegale dierenhandel?

Vraag 11

Hoe kaart u op internationale fora wildlife crime aan?

Vraag 12

Wat is de inzet van Nederland voor de volgende Convention on International Trade in Endangered Species (CITES)-conferenties?

Vraag 13

Hoe wilt u in herkomstlanden, met name in Afrika, stimuleren dat wildlife beschermd wordt en de criminele handel wordt bestreden? Wilt u bij uw antwoord betrekken hoe u de gelden van het amendement Smaling/Leegte (Kamerstuk 34 000 XVII, nr. 15) hebt ingezet en wat de resultaten hiervan zijn? Wat gebeurt er nu u besloten heeft dit amendement niet te continueren? Worden projecten nu niet verder gecontinueerd?

Vraag 14

Wilt u reageren op de uitspraak van de heer Werner Gowitske, hoofd milieucriminaliteit van Interpol: «Waar niet gezocht wordt, wordt ook niets gevonden»?

Vraag 15

Wat wordt uw inzet op de aanstaande Europese conferentie?

Vraag 16

Wat wordt uw inzet bij het actieplan van de Europese Commissie?

Vraag 17

Welke straffen kunnen er in Nederland voor illegale dierenhandel worden opgelegd? Welke straffen zijn er de afgelopen jaren in de praktijk opgelegd? Klopt het dat de opgelegde straffen in de praktijk slechts enkele honderden euro’s bedragen? Kunt u het verschil verklaren?

Vraag 18

Het Openbaar Ministerie geeft aan dat wildlife crime een prioriteit is; wat voor menskracht wordt er op ingezet en hoeveel zaken worden afgedaan met een schikking? Wilt extra middelen vrijmaken voor capaciteit bij het OM? Zo nee, kunt u onderbouwen dat de huidige OM capaciteit voldoende is?

Mededeling

Op 11 en 12 februari jl. heb ik van leden van de fracties van de SP(Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr.1695), PvdA(Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr.166), D66(Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr.1697) en PvdD/VVD(Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr.1694) in overleg met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te kunnen beantwoorden is nader onderzoek nodig en moet informatie worden ingewonnen bij diverse overheidsdiensten. Daarom is voor de beantwoording meer tijd nodig dan gebruikelijk.

De leden vragen ook naar de aankomende internationale conferentie «Save Wildlife: act now or game over», die ik van 1-3 maart samen met The Hague Institute for Global Justice en de Prince of Wales’s Charitable Foundation organiseer. Eerder heb ik aan uw Kamer aangekondigd dat deze conferentie zal plaatsvinden (Kamerstuk 28 286, nr. 846). Inmiddels hebben zich ruim 200 deelnemers gemeld uit zo’n 35 landen.

Mijn doel met de conferentie is om een impuls te geven aan het bestrijden van stroperij van diersoorten om veel geld te kunnen verdienen met illegale verkoop van hun waardevolle slagtanden en hoorns en andere producten. Dit speelt op dit moment in Afrika op omvangrijke schaal en op een wrede manier. Door internationaal gezamenlijk als politiek verantwoordelijken, maatschappelijke organisaties, vertegenwoordigers van bedrijfsleven en financiers de handen ineen te slaan, wil ik de aanpak van wildlife crime op een breder vlak laten rusten én op een hoger plan brengen. Ik wil tijdens de conferentie concrete resultaten bereiken en de voortekenen zijn hoopvol.

Hoofdthema’s van de conferentie zijn het zoeken naar alternatieve inkomstenbronnen voor de lokale bevolking om in plaats van stroperij de aanwezigheid en waarde van natuur en bijzondere soorten economisch te benutten en het versterken van handhaving van de bestaande regelgeving tegen stroperij door verbetering van internationale samenwerking. Tijdens conferentie zal ook gesproken worden over het EU Action Plan against Wildlife Trafficking, dat op 3 maart 2016 zal worden toegelicht door EU Commissaris Vella.

Nederland steunt de uitvoering van dit plan en heeft het voornemen om als EU voorzitter het plan te vertalen in Raadsconclusies. Ook zal Nederland dit naar voren brengen tijdens de Conference of the Parties van het CITES-verdrag eind september 2016 in Johannesburg.

Ik zal u Kamer op korte termijn informeren over de uitkomsten van de conferentie en over de mogelijkheden om een verbod voor jachttrofeeën in te stellen in reactie op de motie Thieme/Heerema.

Naar boven