Vragen van het lid Koşer Kaya (D66) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken over het bestrijden van wildlife crime (ingezonden 11 februari 2016).

Mededeling van Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) (ontvangen 2 maart 2016).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Europa speelt grote rol in illegale dierenhandel»?1

Vraag 2

Kunt u een totaaloverzicht geven van welke middelen er op dit moment in en/of door Nederland worden ingezet om de illegale dierenhandel tegen te gaan met daarbij aangegeven wie dat middel inzet en bij wie de bevoegdheid daarvoor ligt? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Wat is, gelet op het feit dat in Nederland de huidige straffen en de pakkans voor illegale handel in dieren laag zijn en tegelijkertijd deze handel in omvang vergeleken kan worden met de handel in wapens en drugs, de reden dat uw uitgangspunt nog steeds is dat nieuwe wetgeving niet nodig is?

Vraag 4

Hoe gaat de ter beschikking gestelde vier miljoen euro voor een serie projecten op het gebied van bestrijding van de hele keten van wildlife crime effectief ingezet worden?

Vraag 5

Welk percentage van de inbeslagnames van wildlife goederen in Europa vindt plaats op Schiphol en in de haven van Rotterdam? Welk percentage van de Nederlandse invoer wordt daarmee naar schatting in beslag genomen?

Vraag 6

Wat zijn de aanvoerroutes van wildlife goederen naar de Europese markt? Kunt u daarbij voor de meest populaire verzend- en aankomstlanden duiden waarom deze in hoge mate te maken hebben met handel in deze goederen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 7

Waar zit(ten) de zwakste schakel(s) in het tegenhouden van de invoer van wildlife goederen op de Europese interne markt? Op welke wijze kan Nederland of Europese justitiesamenwerking bijdragen aan de versterking van die schakel(s)?

Vraag 8

Hoe gaat de door Nederland georganiseerde wildlife crime-conferentie van 1 tot en met 3 maart concreet bijdragen aan het verbeteren van de huidige situatie? Welke doelen moeten uit de conferentie volgen?

Vraag 9

Bent u bereid zo spoedig mogelijk na ontvangst van het in maart verwachte plan van de Europese Commissie ten aanzien van wild life crime een reactie daarop aan de Kamer te sturen?

Mededeling

Op 11 en 12 februari jl. heb ik van leden van de fracties van de SP (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr.1695), PvdA (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr.166), D66 (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr.1697) en PvdD/VVD (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr.1694) in overleg met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te kunnen beantwoorden is nader onderzoek nodig en moet informatie worden ingewonnen bij diverse overheidsdiensten. Daarom is voor de beantwoording meer tijd nodig dan gebruikelijk.

De leden vragen ook naar de aankomende internationale conferentie «Save Wildlife: act now or game over», die ik van 1–3 maart samen met The Hague Institute for Global Justice en de Prince of Wales’s Charitable Foundation organiseer. Eerder heb ik aan uw Kamer aangekondigd dat deze conferentie zal plaatsvinden (Kamerstuk 28 286, nr. 846). Inmiddels hebben zich ruim 200 deelnemers gemeld uit zo’n 35 landen.

Mijn doel met de conferentie is om een impuls te geven aan het bestrijden van stroperij van diersoorten om veel geld te kunnen verdienen met illegale verkoop van hun waardevolle slagtanden en hoorns en andere producten. Dit speelt op dit moment in Afrika op omvangrijke schaal en op een wrede manier. Door internationaal gezamenlijk als politiek verantwoordelijken, maatschappelijke organisaties, vertegenwoordigers van bedrijfsleven en financiers de handen ineen te slaan, wil ik de aanpak van wildlife crime op een breder vlak laten rusten én op een hoger plan brengen. Ik wil tijdens de conferentie concrete resultaten bereiken en de voortekenen zijn hoopvol.

Hoofdthema’s van de conferentie zijn het zoeken naar alternatieve inkomstenbronnen voor de lokale bevolking om in plaats van stroperij de aanwezigheid en waarde van natuur en bijzondere soorten economisch te benutten en het versterken van handhaving van de bestaande regelgeving tegen stroperij door verbetering van internationale samenwerking. Tijdens conferentie zal ook gesproken worden over het EU Action Plan against Wildlife Trafficking, dat op 3 maart 2016 zal worden toegelicht door EU Commissaris Vella.

Nederland steunt de uitvoering van dit plan en heeft het voornemen om als EU voorzitter het plan te vertalen in Raadsconclusies. Ook zal Nederland dit naar voren brengen tijdens de Conference of the Parties van het CITES-verdrag eind september 2016 in Johannesburg.

Ik zal u Kamer op korte termijn informeren over de uitkomsten van de conferentie en over de mogelijkheden om een verbod voor jachttrofeeën in te stellen in reactie op de motie Thieme/Heerema. (Kamerstuk 33 348, nr. 81).

Naar boven