Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 12 maart 2024, nr. IENW/BSK-2024/70557, tot wijziging Besluit aanwijzing toezichthouders fysieke leefomgeving

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 18.1a, van de Wet milieubeheer in verband met 18.6, eerste lid, van de Omgevingswet;

BESLUIT:

ARTIKEL I

In artikel 1, eerste lid, onder a, van het Besluit aanwijzing toezichthouders fysieke leefomgeving komt de zinsnede met betrekking tot de Wet milieubeheer te luiden: ‘de Wet milieubeheer’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Bezwaarclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, ter attentie van Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, afdeling Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20901, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk);

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen;

  • e. zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt.

Het niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot niet-ontvankelijkheid van het bezwaarschrift.

Een bezwaarschrift kan uitsluitend per gewone post en niet per e-mail worden ingediend.

Machtigt u iemand om namens u bezwaar te maken? Stuur dan ook een kopie van de machtiging mee. Bij indiening van een bezwaarschrift namens een rechtspersoon, dient u documenten mee te sturen (origineel uittreksel uit het handelsregister en/of een kopie van de statuten van de rechtspersoon) waaruit blijkt dat u bevoegd bent namens de rechtspersoon op te treden.

TOELICHTING

1. Algemeen

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Met ingang van die datum is het Besluit aanwijzing ambtenaren VROM regelgeving ingetrokken en zijn het Besluit aanwijzing toezichthouders fysieke leefomgeving (Stcrt. 2023, 32651) en het Besluit aanwijzing toezichthouders Omgevingswet (Stcrt. 2023, 35445) in werking getreden. Hierbij is een beleidsneutrale omzetting beoogd.

Abusievelijk waren ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport (hierna: ILT) in het Besluit aanwijzing toezichthouders fysieke leefomgeving niet belast met het toezicht op de naleving van gehele Wet milieubeheer, zoals onder het per 1 januari 2024 ingetrokken Besluit aanwijzing ambtenaren VROM regelgeving, maar slechts met een deel van de Wet milieubeheer. In dit besluit is die omissie hersteld.

2. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Hiermee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten en de minimuminvoeringstermijn (aanwijzing 4.17, tweede en vierde lid, van de Aanwijzingen van regelgeving). Deze afwijking is gerechtvaardigd, omdat het reparatieregelgeving betreft (aanwijzing 4.17, vijfde lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving).

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven