Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 13 juni 2024, nr. 46560472 tot wijziging van de Regeling conversietabel getuigschriften en vakken VO in verband met actualisering van de conversietabel

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op artikel 7.11, tweede lid, van de Wet voortgezet onderwijs 2020;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling conversietabel getuigschriften en vakken VO wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 worden in de alfabetische volgorde de volgende begripsbepalingen ingevoegd:

beroepsgericht profielvak:

profielvak als bedoeld in artikel 2.21, eerste lid, en artikel 2.25, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020.

praktijkgericht vak in de theoretische leerweg:

vak als bedoeld in de artikelen 2.17a van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020.

praktijkgericht vak in de gemengde leerweg:

vak als bedoeld in artikel 2.25a van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020.

praktijkgericht vak in het vmbo:

het praktijkgerichte vak in de theoretische leerweg en het praktijkgerichte vak in de gemengde leerweg.

B

Na artikel 2a wordt, onder vernummering van artikel 2b tot artikel 2c, een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2b. Praktijkgerichte vakken vmbo

  • 1. Leraren die in het bezit zijn van een getuigschrift waaruit blijkt dat is voldaan aan de bekwaamheidseisen voor een beroepsgericht profielvak, of die op basis van deze regeling voldoen aan de bekwaamheidseisen voor een beroepsgericht profielvak, zijn bevoegd om les te geven in praktijkgerichte vakken in het vmbo die gekoppeld zijn aan het gelijkluidende beroepsgerichte profielvak.

  • 2. Er is een conversietabel getuigschriften voor de praktijkgerichte vakken in het vmbo. Deze conversietabel is opgenomen als bijlage 4.

C

Na bijlage 3 wordt een nieuwe bijlage toegevoegd, luidende:

Bijlage 4 horende bij artikel 2b. Conversietabel getuigschriften voor de praktijkgerichte vakken in het vmbo

Praktijkgerichte vakken in de theoretische leerweg waarvan niet rechtstreeks op grond van een getuigschrift kan worden vastgesteld dat aan de bekwaamheidseisen is voldaan

Mogen gegeven worden door leraren die in het bezit zijn van een getuigschrift waaruit blijkt dat voldaan is aan de bekwaamheidseisen voor

Beperking/Extra scholing

     

Dienstverlening & Producten

Economie & Ondernemen

Zorg & Welzijn

de gelijknamige beroepsgerichte profielvakken, bedoeld in artikel 2.21, eerste lid, onder f, g en j, en artikel 2.25, eerste lid, onder f, g en j van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020

 

de bovenbouw van het vmbo

Een naar het oordeel van het bevoegd gezag relevante nascholing

Uitsluitend tot en met schooljaar 2027/2028

Informatietechnologie

Technologie & Toepassing

Techniek & Innovatief vakmanschap

de bovenbouw van het vmbo

Een naar het oordeel van het bevoegd gezag relevante nascholing

Uitsluitend tot en met schooljaar 2027/2028

Praktijkgerichte vakken in de gemengde leerweg waarvan niet rechtstreeks op grond van een getuigschrift kan worden vastgesteld dat aan de bekwaamheidseisen is voldaan1

Mogen gegeven worden door leraren die in het bezit zijn van een getuigschrift waaruit blijkt dat voldaan is aan de bekwaamheidseisen voor

 
     

Bouwen, Wonen & Interieur

Groen

Horeca, Bakkerij & Recreatie

Maritiem & Techniek

Media, Vormgeving & ICT

Mobiliteit & Transport

Produceren, Installeren & Energie

Dienstverlening & Producten

Zorg & Welzijn

Economie & Ondernemen

de gelijknamige beroepsgerichte profielvakken

 

Informatietechnologie

Technologie en toepassing

een beroepsgericht profielvak

 

Techniek & Innovatief vakmanschap

de beroepsgerichte profielvakken, bedoeld in artikel 2.21, eerste lid, onder a, b, c, en e, en in artikel 2.25, eerste lid, onder a, b, c, en e.

 
X Noot
1

Een school die deel uitmaakt van een scholengemeenschap met een gemengde leerweg, kan op grond van artikel 2.17a, tweede lid, van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020, een leerling in de theoretische leerweg in de gelegenheid stellen om de praktijkgerichte vakken te volgen die in de gemengde leerweg worden aangeboden. In deze situatie geldt voor de bevoegdheid de voorwaarden zoals gesteld voor de praktijkgerichte vakken van de gl.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop het Besluit van 21 mei 2024 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 in verband met het aanbieden van praktijkgerichte vakken in de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo (Stb. 2024, 137) in werking treedt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

TOELICHTING

Op 19 juli 2012 is de Regeling conversietabel getuigschriften en vakken VO (hierna: de conversietabel) in werking getreden (Stcrt. 2012, 14735). De conversietabel regelt met welke getuigschriften of bewijzen van bekwaamheid een leraar benoembaar is voor vakken waarvoor geen passende lerarenopleiding bestaat of waarvan de namen in de loop der tijd zijn gewijzigd, waardoor de vraag ontstaat of men met een oud getuigschrift ook dat nieuwe vak mag onderwijzen.

De conversietabel behoeft regelmatig actualisering.

Met deze wijziging worden de praktijkgerichte vakken van het vmbo aan de conversietabel toegevoegd.

Totstandkoming gewijzigde tabel

De wijziging is tot stand gekomen naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap ten behoeve van de actualisering van de conversietabel. De uitkomsten van dit onderzoek zijn getoetst in het onderwijsveld door deskundigen van de lerarenopleidingen, beroepsgerichte platforms vmbo en vakverenigingen.

Praktijkgerichte vakken vmbo

In de gemengde leerweg (gl) en in de theoretische leerweg (tl) in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) zijn naar aanleiding van een pilot praktijkgerichte vakken als keuzevak geïntroduceerd. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen praktijkgerichte vakken voor de gl en praktijkgerichte vakken voor de tl. Deze vakken worden per 1 augustus 2024 aan het onderwijsprogramma van de gl en tl van het vmbo toegevoegd, door middel van een wijziging van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020.1 Voor het aanbieden van praktijkgerichte vakken als keuzevak zijn nog geen specifieke bevoegdheden bepaald, waardoor deze aanpassing van de conversietabel nodig is.

Voor praktijkgerichte vakken voor de gl geldt dat deze in eerste instantie alleen mogen worden verzorgd door een bevoegd docent voor de gelijknamige beroepsgerichte profielvakken van de beroepsgerichte leerwegen. De praktijkgerichte vakken Informatietechnologie en Technologie & Toepassing kennen echter geen gelijknamige beroepsgerichte profielvakken. In de gl mogen deze vakken worden gegeven door een docent die bevoegd is voor een van de beroepsgerichte profielvakken genoemd in artikel 2.21, eerste lid, en artikel 2.25, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020. Het vak Techniek & Innovatief Vakmanschap in de gl mag alleen worden gegeven door docenten die bevoegd zijn voor de technische vakken uit de beroepsgerichte leerwegen, te weten Bouwen Wonen & Interieur, Produceren Installeren & Energie, Mobiliteit & Transport of Maritiem & Techniek.

Voor de praktijkgerichte vakken in de tl is ook het uitgangspunt dat deze worden gegeven door een bevoegd docent voor het gelijknamige profielvak uit de beroepsgerichte leerwegen. Deze docenten zijn echter niet altijd beschikbaar voor scholen die de tl aanbieden. Door middel van onderhavige aanpassing zal vanaf het schooljaar 2024–2025 het mogelijk zijn om het praktijkgerichte vak als keuze vak gegeven kan worden door een docent die bevoegd is voor de bovenbouw van het vmbo en een voor het praktijkgerichte vak relevante scholing heeft gevolgd. Vanaf het schooljaar 2028–2029 zal een beslissing worden genomen over de meest passende bevoegdheid voor de praktijkgerichte vakken.

Administratieve lasten

De wijziging heeft geen invloed op de administratieve lasten. De conversietabel biedt scholen uitsluitend meer zekerheid omtrent de bevoegdheden van de leraren die bij hen in dienst zijn.

Caribisch Nederland

De wijziging is ook van toepassing op Caribisch Nederland.

Afwijking vaste verandermomenten en minimuminvoeringstermijn

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop het Besluit tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 in verband met de mogelijkheid van het aanbieden van de praktijkgerichte vakken in de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo in werking treedt. Deze zal naar verwachting per 1 augustus 2024 in werking treden. Zodoende zal afgeweken van de minimuminvoeringstermijn.2 Het gaat echter om een kleine afwijking. Bovendien zal het uitstellen van de inwerkingtreding negatieve consequenties hebben voor scholen en leerlingen, nu vele scholen reeds zijn begonnen met (de voorbereidingen voor) het geven van de praktijkgerichte vakken.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul


X Noot
1

Besluit van 21 mei 2024 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 in verband met het aanbieden van praktijkgerichte vakken in de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo (Stb. 2024, 137).

X Noot
2

Ar 4.17.

Naar boven