Besluit tot intrekking Mandaatbesluit veiligheidsonderzoeken landelijk politiekorps en Dienst Koninklijk Huis 2013

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Besluit:

Artikel 1

Het Mandaatbesluit veiligheidsonderzoeken landelijk politiekorps en Dienst Koninklijk Huis 2013 wordt ingetrokken.

Artikel 2

Het Besluit uitvoering en tekenbevoegdheid veiligheidsonderzoeken landelijk politiekorps en Dienst Koninklijk Huis 2013 vervalt.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 februari 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

TOELICHTING

Een persoon die ambtenaar van het landelijk politiekorps wil worden ondergaat bij aanstelling een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek en kan in de loop van zijn aanstelling worden onderworpen aan een hernieuwd betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek. Met de inwerkingtreding van de Wet tot wijziging van de Politiewet 2012 en de Wet op de medische keuringen in verband met het screenen van personen die ambtenaar van politie willen worden of zijn en personen die krachtens overeenkomst werkzaamheden voor de politie, de rijksrecherche of de Politieacademie gaan verrichten of verrichten (screening ambtenaren van politie en politie-externen) zullen/zijn de screeningsinstrumenten van de politie toenemen/toegenomen. De politie is bovendien overgegaan tot wijziging van de functieprofielen binnen de politieorganisatie. Door deze wijzigingen zal/is het aantal vertrouwensfuncties binnen de politieorganisatie afnemen/afgenomen. Deze verandering noodzaakt tot een wijziging van de betreffende mandaatstructuur.

In de afgelopen jaren heeft de korpschef, bedoeld in artikel 1, onderdeel c, van de Politiewet 2012 (hierna: korpschef), onder mandaat van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (hierna: AIVD) veiligheidsonderzoeken uitgevoerd. De bevoegdheid gold voor vertrouwensfuncties binnen de eigen politieorganisatie. Mede gelet op de wijziging van het aantal vertrouwensfuncties binnen de politieorganisatie, is het niet langer meer noodzakelijk dat de korpschef onder mandaat van de AIVD veiligheidsonderzoeken uitvoert. Derhalve wordt het Mandaatbesluit veiligheidsonderzoeken landelijk politiekorps en Dienst Koninklijk Huis 2013 ingetrokken (Stcrt. 2012, 27168) en komt daarmee ook het daarop gebaseerde Besluit uitvoering en tekenbevoegdheid veiligheidsonderzoeken landelijk politiekorps en Dienst Koninklijk Huis 2013 te vervallen (Stcrt. 2013, 862). Met dit intrekkingsbesluit vervalt het mandaat van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan het hoofd van de AIVD om de bevoegdheid om veiligheidsonderzoeken bij het landelijks politiekorps en de Dienst Koninklijk Huis te mandateren aan de korpschef. De bevoegdheid van de korpschef om onder mandaat van de AIVD veiligheidsonderzoeken uit te voeren komt daarmee te vervallen. Het verrichten van veiligheidsonderzoeken zal in het vervolg weer geschieden door de AIVD.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

Naar boven