Mandaatbesluit veiligheidsonderzoeken landelijk politiekorps en Dienst Koninklijk Huis 2013

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst kan, in verband met de vervulling van vertrouwensfuncties bij het landelijk politiekorps en bij de Dienst Koninklijk Huis, aan de korpschef, als bedoeld in artikel 1, onder c, van de Politiewet 2012, de bevoegdheid verlenen tot de uitvoering van veiligheidsonderzoeken conform daarbij ter zake gegeven instructies alsmede tekenbevoegdheid verlenen ten aanzien van de in artikel 2, eerste lid, onder b van het Besluit tekenbevoegdheid vertrouwensfuncties en veiligheidsonderzoeken ministerie van Binnenlandse Zaken 2007 genoemde bevoegdheden.

  • 2. Het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst kan daarbij bepalen of, en onder welke voorwaarden, de korpschef de bevoegdheden verder kan doorverlenen.

Artikel 2

Het mandaatbesluit veiligheidsonderzoeken Dienst Koninklijk Huis, het Mandaatbesluit veiligheidsonderzoeken Korps landelijke politiediensten en het Mandaatbesluit veiligheidsonderzoeken regionale politiekorpsen worden ingetrokken.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking gelijktijdig met de inwerkingtreding van de Politiewet 2012.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Mandaatbesluit veiligheidsonderzoeken landelijk politiekorps en Dienst Koninklijk Huis 2013.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.

TOELICHTING

In de afgelopen jaren hebben de regionale politiekorpsen en het Korps landelijke politiediensten onder mandaat van de AIVD veiligheidsonderzoeken uitgevoerd. De bevoegdheid gold voor vertrouwensfuncties binnen de eigen politieorganisatie respectievelijk voor vertrouwensfuncties bij de Dienst Koninklijk Huis. Met de inwerkingtreding van de Politiewet 2012 worden de politieregio’s, het Korps landelijke politiediensten en de voorziening tot samenwerking Politie Nederland echter beëindigd en opgenomen in een Nationale politie. De huidige gemandateerde korpschefs verliezen daarbij hun functie. De leiding en het beheer worden opgedragen aan een korpschef landelijk politiekorps. Deze verandering noodzaakt tot vaststelling van een nieuw mandaatbesluit. Met dit mandaatbesluit geeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan het hoofd van Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst de bevoegdheid om veiligheidsonderzoeken bij de politie en de Dienst Koninklijk Huis te mandateren aan de korpschef van het landelijk politiekorps. Het verrichten van veiligheidsonderzoeken blijft geschieden onder de verantwoordelijkheid van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.

Naar boven