Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 14 december 2023, nr. WJZ/ 43375439, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet vanwege de invoering van het stelsel Omgevingswet en tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de bepalingen over de rVDM offline applicatie

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 1, eerste lid, onderdeel g, 9, tweede lid, 10, eerste lid, 13, 26, achtste lid, en 39, eerste lid, van de Meststoffenwet, artikel 70 van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet en artikel III, tweede lid, van de Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 11 november 2022 houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet in verband met het stellen van regels over digitale verantwoording van het vervoer van dierlijke meststoffen (Staatscourant 2022, 30962);

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling meststoffenwet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3 wordt ‘artikel 4.1, aanhef en onderdeel h, van de Wet natuurbescherming’ vervangen door ‘artikel 11.111, tweede lid, aanhef en onder i, van het Besluit activiteiten leefomgeving’ en wordt ‘een ontheffing of vrijstelling als bedoeld in artikel 4.5, derde respectievelijk vierde lid, van de Wet natuurbescherming’ vervangen door ‘maatwerkregels of maatwerkvoorschriften als bedoeld in artikel 11.117 respectievelijk artikel 11.119 van het Besluit activiteiten leefomgeving’.

B

In artikel 25, derde lid, wordt ‘artikelen 4b, 5 en 8a van het Besluit gebruik meststoffen’ vervangen door ‘artikelen 4.1193, 4.1194, 4.1199, 4.1213, 4.1215, 4.1216, 4.1217 en 4.1218 van het Besluit activiteiten leefomgeving’.

C

Artikel 25c wordt als volgt gewijzigd:

1. De laatste volzin van het eerste lid komt te luiden: Op de tot het bedrijf van de landbouwer behorende oppervlakte landbouwgrond wordt voldaan aan het bepaalde bij of krachtens de artikelen 4.1193, 4.1194, 4.1199, 4.1213, 4.1215, 4.1216, 4.1217 en 4.1218 van het Besluit activiteiten leefomgeving.

2. In de aanhef van het vijfde lid wordt ‘artikelen 4b, eerste lid, tweede lid, onderdeel b, en vijfde lid, en artikel 8a van het Besluit gebruik meststoffen’ vervangen door ‘artikelen 4.1193, 4.1194, 4.1215, eerste lid, tweede lid, onderdeel b, en vijfde lid, van het Besluit activiteiten leefomgeving’.

3. In het vijfde lid, onderdeel a, wordt ‘artikel 4b, tweede lid, onderdeel b, onder 2°, van het Besluit gebruik meststoffen’ vervangen door ‘artikel 4.1215, tweede lid, onderdeel b, onder 2°’.

4. In het vijfde lid, onderdeel b, wordt ‘artikel 4b, tweede lid, onderdeel b, onder 3°, van het Besluit gebruik meststoffen’ vervangen door ‘artikel 4.1215, tweede lid, onderdeel b, onder 3°, van het Besluit activiteiten leefomgeving’.

5. In het vijfde lid, onderdeel c, wordt ‘artikel 8a, eerste lid, van het Besluit gebruik meststoffen’ vervangen door ‘artikel 4.1193, eerste lid, van het Besluit activiteiten leefomgeving’.

D

In artikel 28d, vierde lid, onderdeel c, wordt ‘artikel 8a van het Besluit gebruik meststoffen van toepassing is’ vervangen door ‘de artikelen 4.1193 en 4.1194 van het Besluit activiteiten leefomgeving van toepassing zijn’.

E

Artikel 28f wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, onderdeel a, wordt ‘artikel 8a, eerste lid, onderdeel a, van het Besluit gebruik meststoffen’ vervangen door ‘artikel 4.1193, eerste lid, van het Besluit activiteiten leefomgeving’.

2. In het derde lid wordt ‘artikel 4b, vierde lid, van het Besluit gebruik meststoffen’ vervangen door ‘artikel 4.1217 van het Besluit activiteiten leefomgeving’.

F

Artikel 66 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef van het eerste lid wordt ‘een natuurterrein of overige grond als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel e, onderscheidenlijk onderdeel g, van het Besluit gebruik meststoffen’ vervangen door ‘een natuurterrein dat de hoofdfunctie natuur heeft als bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de Meststoffenwet en de artikelen 25a en 32 van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet of overige gronden als bedoeld in bijlage I, onderdeel A, bij het Besluit activiteiten leefomgeving’.

2. In het eerste lid, onderdeel a, wordt ‘artikel 2, derde en vierde lid, van het Besluit gebruik meststoffen’ vervangen door ‘de artikelen 4.1195, 4.1196 en 4.1197 van het Besluit activiteiten leefomgeving’.

G

In artikel 111a, eerste lid, onderdeel b, wordt ‘artikel 8.1, eerste lid, van de Wet milieubeheer of een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht’ vervangen door ‘artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder b, van de Omgevingswet en artikel 3.226, eerste lid, van het Besluit activiteiten leefomgeving’.

H

In sectie 1 van bijlage L wordt ‘De teeltvrije zones op grond van artikel 3:79 van het Activiteitenbesluit milieubeheer en de bemestingsvrije zone, bedoeld in artikel 8b van het Besluit gebruik meststoffen, zoals dit luidt na de inwerkingtreding van artikel I, onderdeel E, van het Besluit van 29 december 2020 tot wijziging van het Besluit gebruik meststoffen ter uitvoering van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn en tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet teneinde een grondslag op te nemen voor het uitsluitend verstrekken van gegevens via de elektronische weg (Stb 2021, nr. 2) worden bij deze bepaling buiten beschouwing gelaten.’ wordt vervangen door ‘De teeltvrije zones, bedoeld in artikel 4.723a, derde lid, onderdeel c, van het Besluit activiteiten leefomgeving, en de bufferstrook, bedoeld in artikel 4.1199c, eerste lid, en artikel 4.1212b, eerste lid, van het Besluit activiteiten leefomgeving, worden bij deze bepaling buiten beschouwing gelaten.’.

ARTIKEL II

Het tijdstip, bedoeld in artikel III, tweede lid, van de Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 11 november 2022 houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet in verband met het stellen van regels over digitale verantwoording van het vervoer van dierlijke meststoffen (Staatscourant 2022, 30962), wordt vastgesteld op 1 januari 2024.

Onze Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is belast met de uitvoering van dit besluit, dat met de daarbij behorende toelichting in het Staatscourant zal worden geplaatst.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 14 december 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

I Algemeen

1. Doel en aanleiding

Op 1 januari 2024 treedt het stelsel van de Omgevingswet in werking. De Uitvoeringsregeling meststoffenwet (Urm) verwijst op verschillende plekken naar bepalingen die door die invoering komen te vervallen. Door middel van deze regeling zijn deze verwijzingen aangepast.

In 2021 is de Aanvullingsregeling bodem Omgevingswet vastgesteld, waarin enkele verwijzingen in de Urm al zijn aangepast.1 Doordat het Bal daarna nog is gewijzigd en bepalingen soms zijn vernummerd, klopt die aanpassing niet altijd meer. In dat geval is dat in deze regeling gerepareerd: de regeling wijzigt de regeling uit 2021 op deze punten.

2. Gevolgen

2.1 Regeldruk

Deze regeling is niet aan het Adviescollege toetsing regeldruk voorgelegd, omdat deze regeling enkel correcties bevat van verwijzingen die zonder correctie per 1 januari 2024 niet meer zouden kloppen. Bij regelingen die louter technische verbeteringen bevatten van geconstateerde fouten is toetsing door het adviescollege niet aan de orde.

3. Effecten bedrijfsleven en overheid

3.1 Uitvoering en handhaving

Deze wijzigingsregeling heeft geen zelfstandige gevolgen voor uitvoering en handhaving. Er is daarom geen uitvoerings- en handhavingstoets uitgevoerd.

4. Inwerkingtreding en vaste verandermomenten

Deze regeling wijkt ten aanzien van de mininuminvoeringstermijn af van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten. Dat is in dit geval gerechtvaardigd omdat het reparatieregelgeving betreft.

Hierboven is vermeld dat een deel van de verwijzingen in de Urm al in een in 2021 vastgestelde regeling, te weten de Aanvullingsregeling bodem Omgevingswet, is aangepast, maar dat deze wijzigingen niet altijd meer correct zijn. Deze regeling wijzigt die niet meer correcte verwijzingen. Dat betekent dat de volgorde van inwerkingtreding van belang is nu zowel de regeling uit 2021 als onderhavige regeling met ingang van 1 januari 2024 in werking treden: eerst dient de regeling uit 2021 in werking te treden, daarna de onderhavige regeling. Deze volgorde volgt reeds uit aanwijzing 5.70 van de Aanwijzingen voor de regelgeving (datum van vaststelling bepalend) en hoeft daarom niet expliciet in de inwerkingtredingsbepaling van de onderhavige regeling te worden geregeld.

5. Vaststelling tijdstip van inwerkingtreding bepalingen rVDM offline app

Deze regeling stelt ook het tijdstip van inwerkingtreding van de bepalingen over de rVDM offline applicatie vast; deze bepalingen zijn eerder al vastgesteld en gepubliceerd in de Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 11 november 2022 houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet in verband met het stellen van regels over digitale verantwoording van het vervoer van dierlijke meststoffen (Staatscourant 2022, 30962). Door vaststelling van dit tijdstip treden de artikelen 69m tot en met 69v van artikel I, onderdeel L, van genoemde regeling in werking. Het betreft de invoering van de bepalingen over de software-applicatie waarmee het mogelijk is om zonder netwerkverbinding, dus offline, meldingen inzake het vervoer van dierlijke meststoffen vast te leggen, indien rVDM – het digitale verantwoordingssysteem voor het vervoer van dierlijke meststoffen – tijdelijk niet beschikbaar of bereikbaar is. Deze bepalingen kunnen in werking treden nu de ontwikkeling van de offline app gereed is. Door de inwerkingtreding komen de bepalingen die tot nu toe golden en voorzagen in enkel een papieren noodvoorziening te vervallen (zie artikel 69ve van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet).

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven