Besluit van het Instituut Mijnbouwschade Groningen van 31 augustus 2023, tot wijziging van de Procedure en werkwijze van het Instituut Mijnbouwschade Groningen 2022

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen,

Gelet op artikel 10 van de Tijdelijke wet Groningen;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2.6 van de Procedure en werkwijze van het Instituut Mijnbouwschade Groningen 2022 wordt als volgt gewijzigd:

1. De leden 3 en 4 komen als volgt te luiden:

  • 3. Het Instituut kent voor het volgende nadeel een vergoeding toe, die afhankelijk is van de werkelijke kosten zoals door de aanvrager gemaakt:

    • a inboedel- en tuinschade;

    • b verhuiskosten;

    • c opslagkosten;

    • d overnachtingskosten.

  • 4. Het eerste tot en met derde lid gelden niet voor de vergoeding van kosten in verband met de behandeling van het bezwaar. Indien het Instituut in bezwaar toepassing geeft aan artikel 7:15 van de Algemene wet bestuursrecht, beroept het zich niet op artikel 7:15, derde lid, van de Algemene wet bestuursrecht indien een verzoek om vergoeding van kosten is gedaan na de beslissing op bezwaar.

2. Na lid 5 wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 6. Het eerste en vijfde lid gelden niet voor vergoeding van kosten voor bouwkundig advies, financieel advies en juridisch advies en rechtsbijstand, daaronder begrepen mediation.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2023. Deze wijziging zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Groningen, 31 augustus 2023

H.C.D. Korvinus Voorzitter, tevens bestuurslid Instituut Mijnbouwschade Groningen

M.Tj. Bouwes Plaatsvervangend voorzitter, tevens bestuurslid Instituut Mijnbouwschade Groningen

E.C.M. van Schie Bestuurslid Instituut Mijnbouwschade Groningen

B.J. Wierenga Bestuurslid Instituut Mijnbouwschade Groningen

TOELICHTING

De Regeling Tijdelijke wet Groningen is op 6 juli 2023 gewijzigd in verband met het vergoeden van bouwkundige en financiële bijstand buiten bezwaar en beroep (Stcrt. 2023, 19015). Daarnaast is de Subsidieregeling van het bestuur van de Raad voor Rechtsbijstand tot het verstrekken van subsidie voor rechtsbijstand, mediation en financieel of bouwkundig advies onder de Tijdelijke wet Groningen op 10 augustus 2023 in werking getreden (Stcrt. 2023, 22116). Zowel de wijziging van de Regeling Tijdelijke wet Groningen als de Subsidieregeling rechtsbijstand en aanverwante kosten Tijdelijke wet Groningen werken terug tot en met 1 juli 2023. Beide regelingen zien onder meer op een vergoeding voor de kosten voor het indienen van een zienswijze in het kader van de aanvraag om vergoeding van schade bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen en de afwikkeling van schade. Advieskosten en (juridische) begeleidingskosten worden vanaf 1 juli 2023 vergoed overeenkomstig beide regelingen. Om die reden is voor vergoeding van die advieskosten en (juridische) begeleidingskosten op grond van de Procedure en werkwijze van het Instituut Mijnbouwschade Groningen 2022 geen plaats meer (nieuwe zesde lid).

Naar boven