Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 11 maart 2022, nr. WJZ/ 22086629, tot wijziging van de Regeling subsidie vaste lasten financiering COVID-19 in verband met een correctie in de zevende openstelling met betrekking tot de bekendmaking van gegevens inzake subsidieverlening

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 3 Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 4.2a, derde lid, wordt ‘en 2.5.13, eerste lid’ vervangen door ‘2.5.13, eerste lid, 2.6.2, eerste lid en 2.6.13, eerste lid’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 11 maart 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

1. Algemeen

Op 25 februari 2022 is de regeling tot wijziging en zevende openstelling van de Regeling subsidie vaste lasten financiering COVID-19 gepubliceerd (Stcrt. 2022, nr. 6024). Deze regeling bevat per abuis niet de wijziging van artikel 4.2a, derde lid, waarin de aanvullende bekendmaking van gegevens inzake subsidieverlening is opgenomen. Vanaf de openstelling van de TVL voor het vierde kwartaal van 2021 bevat de TVL-regeling de verplichting dat, aanvullend op de publicatieverplichting die op grond van de Tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun ter ondersteuning van de economie vanwege de huidige COVID-19-uitbraak (PbEU 2020, C 91 I) reeds geldt voor subsidies hoger dan € 100.000 (of hoger dan € 10.000 in het geval van landbouw- of visserijbedrijven), ook de gegevens over subsidies lager dan deze bedragen bekend gemaakt worden. Deze aanvullende publicatieverplichting is ingevoerd omdat, naar aanleiding van het feit dat de TVL langer werd voortgezet dan eerder was voorzien, het kabinet er belang aan hechtte de besteding van publiek geld zo transparant mogelijk te maken (Stcrt. 2021, nr. 50124). In de laatste wijziging van de TVL, ten behoeve van de zevende openstelling, was de wijziging van artikel 4.2a, derde lid, per abuis niet opgenomen. Met deze wijzigingsregeling wordt dit hersteld.

2. Regeldruk en staatssteun

In het kader van de totstandkoming en de wijzigingen van de Regeling subsidie vaste lasten financiering COVID-19 (en haar voorganger de Regeling subsidie financiering vaste lasten MKB COVID-19) als gevolg van de intensiveringen van de steunmaatregelen is de regeldruk van deze regeling berekend. Onderhavige wijziging heeft geen gevolgen voor de regeldruk.

De TVL-subsidie voor het eerste kwartaal van 2022 bevat staatssteun en is als zodanig door de Europese Commissie goedgekeurd (SA.101892 (2022/N)). Onderhavige wijziging heeft geen gevolgen voor de staatssteunaspecten.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van de systematiek van vaste verandermomenten voor regelgeving, die inhoudt dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat het reparatieregelgeving betreft.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven