Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 1 februari 2022, nr. 2022-0000034660, houdende de wijziging van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 in verband met de flexibilisering van de controletermijnen voor de beveiligingsmaatregelen, een nieuw model van het reisdocument voor vreemdelingen en van de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 in verband met een nieuw model van het diplomatiek paspoort en het dienstpaspoort

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 59, tweede lid, van de Paspoortwet en artikel 10.1, aanhef en onderdeel b, van het Paspoortbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

De Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 94 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt 'uiterlijk op 31 december van ieder jaar' vervangen door 'jaarlijks uiterlijk op een door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vast te stellen tijdstip'.

2. In het eerste lid wordt 'uiterlijk op 14 februari van het daarop volgende kalenderjaar' vervangen door 'jaarlijks uiterlijk op een door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vast te stellen tijdstip'.

B

Bijlage O wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor het opschrift 'Model in omloop sinds 9 maart 2014:' wordt de aanduiding 'a.' geplaatst.

2. Er wordt een model met opschrift toegevoegd, luidende:

  • b. Model in omloop sinds 29 november 2021:

ARTIKEL II

De Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage M wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor het opschrift 'Model in omloop sinds 9 maart 2014:' wordt de aanduiding 'a.' geplaatst.

2. Er wordt een model met opschrift toegevoegd, luidende:

  • b. Model in omloop sinds 5 november 2021:

B

Bijlage N wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor het opschrift 'Model in omloop sinds 9 maart 2014:' wordt de aanduiding 'a.' geplaatst.

2. Er wordt een model met opschrift toegevoegd, luidende:

  • b. Model in omloop sinds 29 november 2021:

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt ten aanzien van artikel II, onderdeel A, terug tot en met 5 november 2021 en ten aanzien van de artikelen I, onderdeel B, en II, onderdeel B, terug tot en met 29 november 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

TOELICHTING

Algemeen

1. Aanleiding

Deze regeling wijzigt de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 (hierna: PUN) en de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 (hierna: PUB). Met deze wijzigingsregeling worden ten eerste het model reisdocument voor vreemdelingen uit de PUN alsmede het model diplomatiek paspoort en het model dienstpaspoort uit de PUB in lijn gebracht met eerdere nieuwe modellen van andere reisdocumenten door dezelfde aanpassingen omtrent de echtheidskenmerken bij deze modellen door te voeren. Met ingang van 30 augustus 2021 zijn reeds nieuwe modellen van het nationaal paspoort en van het reisdocument voor vluchtelingen geïntroduceerd.1 Hierin zijn voor beide modellen de echtheidskenmerken verbeterd, waardoor deze in lijn zijn gebracht met het reeds op 2 augustus 20212 aangepaste model van de Nederlandse identiteitskaart (hierna: NIK). De wijzigingen helpen om fraude, misbruik en vervalsing tegen te gaan.

In het model nationaal paspoort en het model Nederlandse identiteitskaart is tevens een wijziging aangebracht rond het burgerservicenummer (hierna: BSN), dat uit de machine-leesbare strook en uit de digitaal uitleesbare chip is gehaald en aan de achterkant in zowel leesbare cijfers als in de vorm van een QR-code is opgenomen. Op de modellen reisdocumenten die in deze wijzigingsregeling worden vernieuwd is geen BSN vermeld waardoor die wijziging voor deze modellen dus geen rol speelt.

Ten tweede is op 1 januari 2022 een aantal wijzigingen van het Besluit Basisregistratie personen3 (hierna: BRP) in werking getreden, waaronder flexibelere termijnen van de uitoefening door het college van burgemeester en wethouders van jaarlijkse zelfevaluaties voor de basisregistratie (opgenomen in artikel 47 Besluit BRP). Artikel 94 PUN bevat een vergelijkbare periodiciteit omtrent het jaarlijks te verrichten onderzoek door de burgemeester of de gezaghebber naar de controle op de eigen toepassing van beveiligingsmaatregelen voor reisdocumenten. Om beide regelingen af te stemmen en meer flexibiliteit te bieden, wordt artikel 94 PUN in lijn gebracht met artikel 47 van het Besluit BRP.

2. Aanpassingen in het nieuwe model

Bij zowel het reisdocument voor vreemdelingen uit de PUN als het dienstpaspoort en het diplomatiek paspoort uit de PUB is de voelbaarheid van het in reliëf aangebrachte geboortejaar verbeterd en is een nieuw kinegram (echtheidskenmerk) opgenomen op de voorkant van de houderpagina, links en rechts onder respectievelijk de eerste en de tweede afbeelding van de foto (een gemetalliseerd beeld dat bij kantelen van vorm en kleur kan wijzigen). Deze wijzigingen zijn aangebracht in het kader van eenheid in de familie van Nederlandse reisdocumenten, het verbeteren van de potentiële kwaliteit van een identiteitsverificatie en daarmee het tegengaan van fraude, misbruik en vervalsing.

3. Wijziging van de termijnen voor de uitvoering van het onderzoek naar de beveiligingsmaatregelen

Zowel bij de uitvoering van het jaarlijkse onderzoek naar de eigen toepassing van beveiligingsmaatregelen onder artikel 94 PUN door de burgemeester of de gezaghebber als het jaarlijks onderzoek naar de inrichting, de werking en de beveiliging van de BRP onder artikel 47 van het Besluit BRP door het college van burgemeester en wethouders dient de inrichting van de informatiebeveiliging onderzocht te worden.

Per 1 januari 2022 is een wijziging doorgevoerd in artikel 47 van het Besluit BRP met betrekking tot de termijnen van het te verrichten onderzoek. Hierin wordt bepaald dat zowel het tijdstip van het onderzoek naar de inrichting, de werking en beveiliging van de basisregistratie personen, als de verzending van een uittreksel van de resultaten aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (hierna: BZK) jaarlijks uiterlijk zullen plaatsvinden op een door de Minister van BZK vast te stellen datum. Met de onderhavige wijziging van artikel 94, eerste lid, PUN wordt het mogelijk om de verantwoordingsmomenten voor beide onderzoeken in lijn te brengen. Voor gemeenten zal het eenvoudiger zijn om alle onderzoeken op dezelfde datum uit te voeren.

4. Administratieve lasten en financiële gevolgen

Dankzij de aangebrachte flexibiliteit en harmonisatie tussen de onderzoeken uit artikel 94 PUN en artikel 47 Besluit BRP kunnen deze onderzoeken gelijktijdig door de gemeenten en op door de Minister van BZK aan te wijzen data plaatsvinden.

De wijziging van artikel 94, eerste lid, PUN, gaat – uit het oogpunt van eenduidigheid en duidelijkheid – ook gelden voor de openbare lichamen Bonaire, St. Eustatius en Saba. Voor de uitvoering aldaar heeft de wijziging ook positieve gevolgen, aangezien de openbare lichamen, evenals de gemeenten, meer tijd krijgen voor de verantwoording over de uitgevoerde controle.

De wijziging heeft geen financiële gevolgen.

5. Uitvoering

Om de restvoorraad van de oude modellen reisdocumenten zo beperkt mogelijk te houden, is gekozen om het nieuwe model diplomatiek paspoort met ingang van 5 november 2021 af te geven en het nieuwe model reisdocument voor vreemdelingen en het model dienstpaspoort met ingang van 29 november 2021 af te geven. Gelet op de bestaande maximale geldigheid van het diplomatiek paspoort en het dienstpaspoort van 10 jaar (artikel 2.4, eerste lid, Paspoortbesluit), zal het oude model van het diplomatiek paspoort dus in omloop zijn tot uiterlijk 5 november 2031 en zal het oude model van het dienstpaspoort dus in omloop zijn tot uiterlijk 26 november 2031. Bij het reisdocument voor vreemdelingen zal het oude model in omloop zijn tot uiterlijk 26 november 2026, gelet op de bestaande maximale geldigheid van 5 jaar (artikel 2.9, eerste lid, Paspoortbesluit).4

6. Advies en consultatie

Een ontwerp van deze regeling is in consultatie geweest en reacties zijn ontvangen van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Sint Eustatius, Curaçao en het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

De NVVB, VNG, Sint Eustatius en Curaçao hebben laten weten dat zij geen opmerkingen hebben bij deze wijzigingsregeling. Het ATR heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A (artikel 94 PUN)

In de uitvoering van het jaarlijkse onderzoek naar de eigen toepassing van beveiligingsmaatregelen wordt dezelfde flexibiliteit aangebracht als bij de wijziging van artikel 47 Besluit BRP. Het uiterste tijdstip voor de afronding van het onderzoek is niet meer in de regeling vastgelegd op 31 december van ieder jaar, maar wordt door de Minister van BZK jaarlijks opnieuw vastgesteld. Hetzelfde geldt voor de uiterste datum van 14 februari waarop de resultaten van het onderzoek aan de Minister van BZK dienen te worden verzonden. Gelet hierop is in artikel 94 PUN voortaan bepaald dat de Minister van BZK jaarlijks twee tijdstippen vaststelt, de een met betrekking tot de afronding van het onderzoek en een ander, later, tijdstip met betrekking tot de verzending van de resultaten van dit onderzoek.

Artikel I, onderdeel B (bijlage O PUN)

In het model reisdocument voor vreemdelingen in bijlage O van de PUN is de omslag en de voorkant van de houderpagina opgenomen. De omslag is ongewijzigd ten opzichte van het oude model. De voorkant van de houderpagina is conform bovenstaande vernieuwd. Dit nieuwe model wordt in artikel I als onderdeel b toegevoegd aan bijlage O. Het huidige model komt in onderdeel a te staan en is nog in omloop tot 26 november 2026 en blijft als onderdeel a dus tot die datum ook opgenomen in bijlage O.

Artikel II (bijlagen M en N PUB)

In het model diplomatiek paspoort (bijlage M van de PUB) en het model dienstpaspoort (bijlage N PUB) is de omslag en de voorkant van de houderpagina opgenomen. De omslag is ongewijzigd ten opzichte van het oude model. De voorkant van de houderpagina is conform bovenstaande vernieuwd. Deze nieuwe modellen worden in artikel II als onderdeel b toegevoegd aan de bijlagen M en N van de PUB. De huidige modellen komen in onderdeel a te staan en bij bijlage M zal dit model nog in omloop zijn tot 5 november 2031 en bij bijlage N tot 26 november 2031. De huidige modellen blijven als onderdeel a dus tot die datum ook opgenomen in de bijlagen M en N van de PUB.

Artikel III

In het oude artikel 94 PUN moest de indiening van de resultaten van de zelfevaluatie voor reisdocumenten uiterlijk op 14 februari van het volgende kalenderjaar plaatsvinden. Voor het indienen van eenzelfde onderzoek voor de BRP onder het Besluit BRP is deze datum per 1 januari 2022 geflexibiliseerd: de indiening kan op een ander, nader te bepalen, moment in het jaar plaatsvinden. De PUN wordt nu aangepast om dezelfde flexibiliteit te bereiken.

Dit onderdeel van de regeling treedt in werking voor 14 februari 2022, zodat de oude uiterlijke datum van 14 februari geen rol meer speelt en voor de indiening van de onderzoeken onder het Besluit BRP en de PUN in 2022 dezelfde tijdstippen kunnen worden vastgesteld.

Artikel I, onderdeel B, en artikel II over de nieuwe modellen van het reisdocument voor vreemdelingen, het dienstpaspoort, en het diplomatiek paspoort werken terug tot het tijdstip waarop de optimale restvoorraad van de oude modellen was bereikt. Vanaf dat moment zijn de nieuwe modellen verstrekt. Voor het diplomatiek paspoort is dit het tijdstip van 5 november 2021 en voor het reisdocument voor vreemdelingen en het dienstpaspoort 29 november 2021. Terugwerkende kracht stuit in deze gevallen niet op bezwaren, ten eerste omdat de burger met de wijziging niet in een nadeliger positie komt te verkeren. Ten tweede is hiervoor om efficiencyredenen gekozen, gegeven de wens van de Tweede Kamer om de restvoorraad zo laag mogelijk te houden gelet op de kosten die gemoeid zijn met de invoering van een nieuw model. Om dezelfde redenen wordt ook afgeweken van de vaste verandermomenten.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen


X Noot
3

Stb. 2021, 439.

X Noot
4

De nieuwe modellen van het dienstpaspoort en het reisdocument voor vreemdelingen zijn vanaf maandag 29 november 2021 verstrekt. Dat betekent dat de laatste oude modellen op vrijdag 26 november 2021 zijn afgegeven. Deze oude modellen zullen dus in omloop zijn tot 26 november 2026 voor wat betreft het reisdocument voor vreemdelingen en 26 november 2031 voor wat betreft het dienstpaspoort.

Naar boven