Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 24 augustus 2022, nummer 4121475, houdende wijziging van het Besluit tijdelijk onderdak in hotels en andere accommodaties

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 4 van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 (Rva 2005);

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit tijdelijk onderdak in hotels en andere accommodaties wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘uiterlijk binnen negen maanden na de inwerkingtreding van dit besluit’ vervangen door ‘uiterlijk op 31 december 2022’.

B

In artikel 6, eerste lid, wordt ‘uiterlijk met ingang van negen maanden na de inwerkingtreding’ vervangen door ‘uiterlijk met ingang van 1 januari 2023’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 6 augustus 2022.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 24 augustus 2022

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

TOELICHTING

Algemeen

In 2021 is Nederland geconfronteerd met een verhoogde druk op de opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Deze druk wordt deels veroorzaakt door vergunninghouders die in afwachting van permanente huisvesting in de gemeente langer in de COA-opvang verblijven dan de afgesproken 14 weken na vergunningverlening. Gemeenten ervaren moeilijkheden met het huisvesten van vergunninghouders wegens krapte op de Nederlandse woningmarkt.

Om de druk op de opvangcapaciteit te verminderen hebben de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid medeoverheden opgeroepen om met spoed de opvangcapaciteit van het COA te vergroten en vergunninghouders versneld te huisvesten (Kamerstukken II 2020/21, 19 637, nr. 2771). Ter ondersteuning van deze opgave biedt de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid middels het ‘Besluit tijdelijk onderdak in hotels en andere accommodaties’ (Stcrt. 2021, 45592) de mogelijkheid om de aan een gemeente gekoppelde vergunninghouders tijdelijk onderdak te bieden in hotels en andere accommodaties in afwachting van permanente huisvesting in de gemeente. Het gaat hierbij om de situatie waarin de gemeente (nog) geen permanente huisvesting heeft gerealiseerd dan wel een situatie waarin de gemeente zicht heeft op permanente huisvesting maar deze nog niet binnen afzienbare tijd beschikbaar is.

Bij besluit van 3 mei 2022, nummer 3974285 (Stcrt. 2022, 12550) is het ‘Besluit tijdelijk onderdak in hotels en andere accommodaties’ op een aantal punten gewijzigd om gemeenten verder te ondersteunen bij de gecombineerde opgave opvang van asielzoekers en huisvesting van vergunninghouders. De aanvankelijke prioritering van alleenstaande vergunninghouders is losgelaten. Een grotere doelgroep, zoals referenten en nagereisde familieleden en vergunninghouders met (minderjarige) kinderen, kan tijdelijk onderdak worden geboden met toepassing van dit besluit. Voorts is de werkingsduur van deze regeling bij besluit van 3 mei 2022 met drie maanden verlengd van zes tot negen maanden (tot en met 5 augustus 2022) om gemeenten in de gelegenheid te stellen om het huisvestingstempo in de eerste helft van 2022 te continueren.

Op grond van het onderhavige besluit wordt de werkingsduur van deze regeling verder verlengd tot en met 31 december 2022.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A en B (artikelen 2 en 6)

In artikel 2 wordt de termijn waarbinnen gemeenten het tijdelijk onderdak beschikbaar hebben gesteld verlengd tot en met 31 december 2022. In lijn hiermee wordt in artikel 6 de werkingsduur van dit besluit verlengd tot 1 januari 2022 (tenzij de grens van maximaal 2.500 geplaatste vergunninghouders eerder is bereikt). Hiermee wordt beoogd gemeenten meer gelegenheid te bieden om onderhavig instrument te benutten voor de gecombineerde opgave opvang en huisvesting die voortduurt in 2022.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven