Besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 14 oktober 2021, nr. 2021-0000494844, houdende instelling van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

Nationaal Programma:

meerjarig programma van doelen en maatregelen om discriminatie en racisme effectief te bestrijden alsmede een jaarlijks actieprogramma.

Minister:

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 2

  • 1. Er is een Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

  • 2. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme is onder verantwoordelijkheid van de Minister belast met het bevorderen van de totstandkoming en van de uitvoering van het Nationaal Programma.

Artikel 3

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme heeft de volgende taken:

  • a. het bevorderen en voeren van overleg met en het onderhouden van relaties met maatschappelijke initiatieven, bewegingen en belangengroepen op het terrein van discriminatie, alsmede met betrokken bestuursorganen en bedrijven;

  • b. het doen van een voorstel aan de Minister voor het meerjarig programma alsmede de jaarlijkse actieprogramma’s;

  • c. het bevorderen dat alle betrokken partijen, zowel binnen de overheid als in de samenleving, vanuit hun eigen verantwoordelijkheid, hun rol vervullen om de aanpak van discriminatie te versterken en de doelen van het Nationaal Programma te halen;

  • d. het bewaken van de voortgang van de uitvoering van het Nationaal Programma en daarover rechtstreeks adviseren aan de Minister;

  • e. het op verzoek bijstaan van de Minister bij de behandeling van het Nationaal Programma in het parlement, waarbij de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme desgewenst het woord kan voeren over feiten en omstandigheden betreffende het Nationaal Programma;

  • f. het doen van voorstellen voor de agenda van de vergaderingen van de ‘Stuurgroep voor de aanpak van discriminatie en racisme’;

  • g. het nemen van initiatieven in het opbouwen en in stand houden van draagvlak voor het Nationaal Programma; en

  • h. het bevorderen van de communicatie over het Nationaal Programma.

Artikel 4

  • 1. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme heeft een bureau ter ondersteuning van de werkzaamheden en een budget dat toereikend is voor de toebedeelde taken. De middelen hiervoor worden verstrekt vanwege het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  • 2. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme maakt waar mogelijk gebruik van de faciliteiten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  • 3. De archiefbescheiden van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme en het bijbehorende bureau worden na beëindiging van de werkzaamheden van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme of, zo de omstandigheden daartoe aanleiding geven, zoveel eerder, overgebracht naar het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 5

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van 15 oktober 2021.

  • 2. Dit besluit vervalt op een door de Minister te bepalen tijdstip.

Artikel 6

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit Instelling Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

Algemeen

Discriminatie is een groot maatschappelijk probleem en de aanpak daarvan moet worden versterkt. De Tweede Kamer heeft met een motie1 voorgesteld om een Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (hierna: Nationaal Coördinator) in te stellen. Begin 2021 heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (hierna: de Minister) een verkenning laten uitvoeren naar de vraag hoe de versterking van een gecoördineerde aanpak ter bestrijding van discriminatie en racisme het beste vorm kan krijgen. Op basis van de verkenning door ABDTOPconsult heeft de Minister in de brief van 11 juni 20212 aan de Tweede Kamer de instelling van een Nationaal Coördinator aangekondigd en daarbij de opdracht en het functieprofiel van de Nationaal Coördinator geschetst.

De Nationaal Coördinator is een regeringscommissaris die in het leven geroepen wordt naast de staande (rijks)overheidsorganisaties, maar die functioneert onder de ministeriële verantwoordelijkheid van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en ook beheersmatig onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties valt. De Nationaal Coördinator krijgt expliciet de bevoegdheid om met leden van de Staten-Generaal en alle andere relevante interne en externe partijen te mogen spreken, voor zover dit verband houdt met de uitoefening van de werkzaamheden.

De Nationaal Coördinator heeft als doel de aanpak van discriminatie te versterken en legt daarbij de verbinding tussen verschillende actoren op het terrein van discriminatie en racisme. Er zijn veel actoren betrokken bij de aanpak van discriminatie en racisme vanuit het rijk, de lokale overheid, adviserende en toezichthoudende instanties, niet-gouvernementele organisaties en andere maatschappelijke organisaties. Onder al deze partijen is een grote behoefte aan meer afstemming en coördinatie zodat de maatschappelijke opgave kan worden bereikt.

De Nationaal Coördinator moet helpen om alle initiatieven die al lopen te ondersteunen, te faciliteren en soms een duwtje in de goede richting te geven. De Nationaal Coördinator stelt een Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme op. Het programma bestaat uit twee onderdelen: een meerjarig deel met scherpe doelen en een jaarlijks actieprogramma. Het overkoepelende programma en het jaarlijkse actieprogramma worden door het kabinet vastgesteld. Voor het opstellen van beide programma’s zal de Nationaal Coördinator zowel informatie en signalen ophalen bij de departementen als bij de maatschappelijke initiatieven, bewegingen en belangengroepen. De Nationaal Coördinator zal de uitvoering van de programma’s door alle betrokken partijen bevorderen.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Dit artikel bevat de definitiebepalingen.

Artikel 2

In dit artikel is de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie in het leven geroepen (eerste lid). In het tweede lid is bepaald dat de Nationaal Coördinator de taken uitvoert onder verantwoordelijkheid van de Minister.

Artikel 3

In dit artikel zijn de taken opgenomen die zijn opgedragen aan de Nationaal Coördinator. Het gaat hier om diverse taken, enkele waarvan hieronder nader zijn toegelicht.

In onderdeel (b) is opgenomen dat de Nationaal coördinator voorstellen doet aan de Minister voor zowel een meerjarig programma als voor het jaarlijkse actieplan. Deze voorstellen zullen tot stand komen na overleg met de betrokken departementen en de relevante maatschappelijke actoren. De Minister zal, als coördinerend Minister, het meerjarig programma en de jaarlijkse actieplannen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Naast de instelling van de Nationaal Coördinator wil het kabinet samenwerking tussen de Nationaal Coördinator en de departementen borgen. In onderdeel f is opgenomen dat de Nationaal Coördinator voorstellen voor de agenda voor de interdepartementale Stuurgroep kan doen. De Nationaal Coördinator heeft een standing-invitation voor deze Stuurgroep, juist ook omdat het Nationaal Programma in gezamenlijkheid wordt vormgegeven.

Artikel 4

Het budget van de Nationaal Coördinator is bedoeld voor personele en bijbehorende materiële uitgaven alsmede voor enkele programma-uitgaven. De kosten voor de uitvoering van het Nationaal Programma vallen hier niet onder. De middelen voor het bureau en het budget komen ten laste van de begroting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van 15 oktober 2021. De Nationaal Coördinator wordt voor drie jaar ingesteld. Voor afloop van deze drie jaar zal door de Minister een besluit worden genomen over verlenging van de instelling van de Nationaal Coördinator. Bij continuering is het voornemen de Nationaal Coördinator bij wet in te stellen. Ten tijde van in werking treden van die wet, dan wel het besluit de instelling van de Nationaal Coördinator niet te verlengen, zal het onderhavige besluit worden ingetrokken.

Artikel 6

Dit artikel bevat de citeertitel van dit besluit.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren


X Noot
1

Kamerstukken II 2019/20, 30 950, nr. 203, Jetten c.s. en Kamerstukken II 2019/20, 30 950, nr. 211, Azarkan en Jetten

X Noot
2

Kamerstukken II 2020/21, 30 950, nr. 249

Naar boven