Belastingen. Wijziging van de Leidraad FATCA/CRS

Directoraat-generaal Belastingdienst, Corporate Dienst Vaktechniek

Besluit van 20 augustus 2021, nr. 2021-165572

De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Dit besluit wijzigt enkele onderdelen van het besluit van 23 juni 2020, nr. 2020-115390 (Leidraad FATCA/CRS, Stcrt. 2020, nr. 34988) ter verduidelijking van bestaand beleid. Tevens is van de gelegenheid gebruik gemaakt om een enkele, niet materiële, verbetering aan te brengen.

ARTIKEL I

De leidraad FATCA/CRS, laatstelijk gewijzigd bij besluit van 5 oktober 2020, nr. 2020-21259 (Stcrt. 2020, nr. 52779), wordt als volgt gewijzigd.

In 1.19 wordt aan het eind een alinea toegevoegd, luidende:

Het enkel ontbreken van een US TIN in het self certification-formulier is geen reden om te weigeren een nieuwe rekening te openen of om een rekening te sluiten. Alle omstandigheden van het geval dienen in overweging te worden genomen. Van belang kan onder andere zijn dat een US person in de procedure zit om afstand te doen van de Amerikaanse nationaliteit, wat ook zonder dat men beschikt over een US TIN mogelijk is, of dat een US person nog in de procedure zit om een US TIN te verkrijgen.

In 1.38 wordt aan het eind een alinea toegevoegd, luidende:

Hieronder vallen onder andere bepaalde holdingvennootschappen met meer dan één aandeelhouder en familiefondsen. Entiteiten die aan te merken zijn als een beleggingsentiteit dienen zelf gegevens aan te leveren.

Financiële instellingen waar deze beleggingsentiteiten een rekening aanhouden, dienen hier bij de classificatie voor de CRS en de FATCA rekening mee te houden. Mogelijk moet een eerdere classificatie worden herzien.

Wanneer u aan te merken bent als een beleggingsentiteit moet u zich bij de Belastingdienst melden. Dit is ook het geval indien u geen rekeningen hebt die in het kader van de FATCA en de CRS moeten worden aangeleverd.

In 2.3 wordt in de derde alinea, laatste volzin ‘onder 2.3a’ vervangen door: onder 2.4.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 20 augustus 2021

De Staatssecretaris van Financiën, namens deze, H.G. Roodbeen Hoofddirecteur Fiscale en Juridische zaken

TOELICHTING

In het kader van de aanpak van internationale belastingfraude en belastingontduiking heeft de OESO een mondiale standaard ontwikkeld voor de automatische uitwisseling tussen landen van financiële rekeninggegevens. Deze standaard bestaat onder meer uit een identificatie- en rapportagestandaard voor (de benodigde aanlevering van de uit te wisselen financiële rekeninggegevens door) financiële instellingen, de zogenoemde Common Reporting Standard (CRS). De Europese Unie (EU) heeft de automatische uitwisseling van financiële rekeninggegevens op basis van de CRS tussen de EU-lidstaten voorgeschreven in Richtlijn 2014/107/EU.1 De CRS en Richtlijn 2014/107/EU zijn met ingang van 1 januari 2016 in de Nederlandse wet- en regelgeving geïmplementeerd door middel van de Wet uitvoering Common Reporting Standard en het daarop gebaseerde Uitvoeringsbesluit identificatie- en rapportagevoorschriften Common Reporting Standard.

In de leidraad FATCA/CRS met technische toelichting wordt nader ingegaan op vragen van financiële instellingen.

In 1.19 van de leidraad worden de gevolgen omschreven indien een FI geen self-certification formulier verkrijgt. Hiermee kan de FI vaststellen of de rekeninghouder fiscaal inwoner is van een deelnemend rechtsgebied voor de CRS (en voor de NL IGA een staatsburger of fiscaal inwoner is van de VS). Ter verduidelijking van het bestaande beleid wordt toegevoegd dat het enkel ontbreken van een TIN geen reden is om een nieuwe rekening te weigeren of een rekening te sluiten.

In 1.38 (Aandeelhouders uit één familie) zijn ter verduidelijking enkele alinea’s toegevoegd. Tevens is van de gelegenheid gebruik gemaakt een enkele, niet materiële, verbetering aan te brengen.

De Staatssecretaris van Financiën, namens deze, H.G. Roodbeen hoofddirecteur Fiscale en Juridische zaken

Naar boven