Bekendmaking geen verhogingen van de slachtsnelheid in slachthuizen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op aanwijzing 14, derde lid, van de Aanwijzingen inzake de rijksinspecties;

MAAKT BEKEND:

Conform aanwijzing 14, derde lid, van de Aanwijzingen inzake de rijksinspecties wordt in de bijlage bij deze bekendmaking een algemene aanwijzing aan de Inspecteur-Generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om geen verhogingen van de slachtsnelheid in slachthuizen toe te staan gepubliceerd.

Deze bekendmaking zal met de bijlagen in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Geachte heer Ruys,

Het borgen van dierenwelzijn bij het slachten van dieren is onderwerp van maatschappelijk en politiek debat. In het bijzonder is dit aan de orde bij de slachtsnelheid in slachterijen. De NVWA ziet erop toe dat die slachtsnelheid zodanig is dat voedselveiligheid, dierenwelzijn en het toezicht daarop gedurende het slachtproces kunnen worden geborgd. In het verlengde van deze taak grijpen de inspecteurs in wanneer de slachtsnelheid tot incidenten leidt en heeft u mandaat om namens mij te beslissen over aanvragen van bedrijven om de slachtsnelheid te verhogen.

De wettelijke normstelling ten aanzien van de slachtsnelheid is momenteel beperkt. Het uitgangspunt staat in artikel 12, vierde lid, van VO 2019/627, tot vaststelling van eenvormige praktische regelingen voor de uitvoering van officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong overeenkomstig Verordening (EU) 2017/625 van het Europees parlement en de Raad en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2074/2005 van de Commissie wat officiële controles betreft (Pb EU L 131). Die bepaling luidt:

  • 4. De snelheid van de slachtlijn en het aantal voor de keuring beschikbare personeelsleden zijn voldoende om een degelijke keuring mogelijk te maken.

Bij de beoordeling van aanvragen van bedrijven om de slachtsnelheid te verhogen hanteert de NVWA de Beleidsregel Verhoging lijnsnelheid kuikenslachterijen (zie www.nvwa.nl), die vooral een procesmatig kader biedt. Bij de beoordeling van aanvragen van roodvleesslachthuizen wordt momenteel gebruik gemaakt van een interne vergelijkbare werkwijze, welke opgewerkt wordt tot een soortgelijk beoordelingskader.

Op 23 juni 2020 heeft de Tweede Kamer een motie van het lid Ouwehand aangenomen die de regering kortweg verzoekt per direct slachthuizen op te dragen de slachtsnelheid te verlagen (Kamerstukken 28 286, nr. 1118). Deze motie volgt op eerdere uitspraken van de Kamer zoals de gewijzigde motie van het lid De Groot van 18 februari 2020 (Kamerstukken 33 835, nr. 156). Deze uitspraken van de Kamer begrijp ik als een politiek en maatschappelijk gedragen wens om de druk op het slachtproces te verlagen. Ook ik ben van mening dat de druk op het slachtproces, ingegeven door economische overwegingen naar mijn overtuiging te groot geworden is om belangen van dierenwelzijn en voedselveiligheid, maar ook van toereikend toezicht op een adequate manier te borgen. Het past hier niet bij om bedrijven toe te staan de slachtsnelheid van het slachtproces verder te verhogen. Dit in ieder geval zolang niet op grond van gedegen wetenschappelijk onderzoek helder is wat de invloed is van de slachtsnelheid op risicofactoren voor dierenwelzijn en controle op voedselveiligheid en het kunnen houden van goed toezicht. Zoals u weet, heb ik hiertoe onderzoek geïnitieerd. Hier is de directie Keuren van de NVWA nauw bij betrokken. Zodra de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn zal ik een beleidskader vaststellen, met normen voor de beoordeling van aanvragen tot verhoging van de slachtsnelheid.

Gelet op het voorgaande geef ik u hierbij de aanwijzing, op grond van aanwijzing 14 van de Aanwijzingen inzake de rijksinspecties, om vanaf heden lopende en nieuwe aanvragen van bedrijven tot verhoging van de slachtsnelheid af te wijzen, totdat bedoeld nieuw beleidskader door mij is vastgesteld. Deze aanwijzing zal conform de Aanwijzingen inzake de rijksinspecties in de Staatscourant worden geplaatst.

Hoogachtend,

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven