Regeling tot intrekking van de Luchthavenregeling Oost-Vlieland, Ministerie van Defensie

20 augustus 2020

Nr: BS2020015958

De Staatssecretaris van Defensie

Gelet op artikel 10.39 van de Wet luchtvaart en op artikel 2, eerste lid, onderdeel b, van het Besluit militaire luchthavens;

Besluit:

ARTIKEL I

De Luchthavenregeling Oost-Vlieland (Stcrt. 2010, 16122) wordt ingetrokken.

ARTIKEL II

In artikel 1 van de Regeling houdende aanwijzing militaire luchthavens vervalt ‘– Oost-Vlieland;’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 11 juli 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 20 augustus 2020

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser

TOELICHTING

De voorliggende regeling strekt ertoe de militaire Luchthavenregeling Oost-Vlieland in te trekken omdat die wordt vervangen door een civiele luchthavenregeling.

Reeds geruime tijd geleden (Kamerstukken II, 2013/14, 33 750 X, nr.62) is het voornemen uitgesproken dat het Ministerie van Defensie het patiëntenvervoer vanaf de Friese Waddeneilanden zal overdragen aan een andere partij omdat het patiëntenvervoer voor Defensie geen kerntaak is.

Het spoedeisende patiëntenvervoer vanaf de Friese Waddeneilanden is daarop volgend overgedragen aan ANWB Medical Air Assistance (Kamerstukken II, 2016/17, 34 550 XVI, nr. 8).

Uitgangspunt is steeds geweest dat in het patiëntenvervoer geen gat mocht vallen. Om die reden vond in afwachting van de beoogde civiele luchthavenregeling het patiëntenvervoer plaats op basis van de in de militaire Luchthavenregeling Oost-Vlieland voorziene medegebruiksregeling voor het landen en opstijgen van helikopters die een algemeen maatschappelijk belang dienen en die volgens een vrijstelling als bedoeld in artikel 10.13 van de Wet luchtvaart daartoe gerechtigd zijn.

Op 19 juli 2019 is de eigendom van de SAR-landingsplaats Vlieland overgegaan naar de gemeente Vlieland. Met de inwerkingtreding van de bij besluit van gedeputeerde staten van de provincie Fryslân vastgestelde Luchthavenregeling Oost-Vlieland (Provinciaal Blad 10 juli 2020, nr. 4456) per 11 juli 2020 kan de militaire Luchthavenregeling Oost-Vlieland worden ingetrokken. Artikel I voorziet daarin. Artikel II past de Regeling houdende aanwijzing militaire luchthavens daar in technische zin op aan.

De intrekking van de militaire luchthavenregeling sluit aan op het inwerkingtreden van de civiele luchthavenregeling. Om die reden is geen rekening gehouden met de vaste verandermomenten.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser

Naar boven