Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, van 11 oktober 2019, nr. PO/F&V/16613275, houdende wijziging van de Regeling informatievoorziening WPO/WEC in verband met de invoering van de eindtoets voor leerlingen van speciale scholen voor basisonderwijs en leerlingen van scholen of instellingen voor speciaal onderwijs of speciaal en voortgezet speciaal onderwijs

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN DE REGELING INFORMATIEVOORZIENING WPO/WEC

Bijlage 1 van de Regeling informatievoorziening WPO/WEC wordt gewijzigd als volgt:

1. In de tabel van paragraaf 2. komt de begripsbepaling ‘Verplichte eindtoets’ te luiden:

Verplichte eindtoets

Toets voor de basisschoolleerlingen uit leerjaar 8 waarmee ze worden geïndiceerd voor het (niveau) van het vervolgonderwijs. De eindtoets PO is vanaf het schooljaar 2014–2015 verplicht voor de basisscholen en vanaf schooljaar 2019– 2020 ook verplicht voor de speciale scholen voor basisonderwijs en de scholen of de instellingen voor speciaal onderwijs.

De school geeft ook aan als een leerling ontheffing heeft (bijvoorbeeld zeer moeilijk lerende kinderen) of niet deelneemt (bijvoorbeeld wegens ziekte).

2. In de tabel van paragraaf 4.1.3 komt de omschrijving van ‘Advies vo’ te luiden:

42

Advies-vo

Advies-vo is de codering van het advies over het volgen van aansluitend voortgezet onderwijs bij het verlaten van de basisschool of de speciale school voor basisonderwijs, zoals opgenomen in het onderwijskundig rapport, bedoeld in art. 42 WPO.

Waardelijst: advies-vo.

42a

Herzien Advies-vo

Herzien advies-vo is de codering van het door basisschool of de speciale school voor basisonderwijs, op basis van de eindtoets, herzien advies over het volgen van aansluitend voortgezet onderwijs bij het verlaten van de basisscholen of de speciale scholen voor basisonderwijs. Dit mag alleen een opwaartse herziening zijn.

Waardelijst: advies-vo.

3. In de tabel van paragraaf 4.1.4 wordt de omschrijving van ‘Advies-vo’ vervangen door:

69

Advies-vo

Advies-vo is de codering van het advies over het volgen van aansluitend voortgezet onderwijs bij het verlaten van de school of de instelling voor speciaal onderwijs, zoals opgenomen in het onderwijskundig rapport, bedoeld in art. 43 WEC.

Waardelijst: advies-vo.

69a

Herzien Advies-vo

Herzien advies-vo is de codering van het door de school of instelling, op basis van de eindtoets, herzien advies over het volgen van aansluitend voortgezet onderwijs bij het verlaten van de scholen of de instellingen voor speciaal onderwijs. Dit mag alleen een opwaartse herziening zijn.

Waardelijst: advies-vo.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

In de bijlagen bij de Regeling informatievoorziening WPO/WEC zijn programma’s van eisen (PvE’s) opgenomen. Deze worden regelmatig geactualiseerd, zodat de gegevenslevering van alle scholen optimaal aansluit bij de behoefte aan beleids- en bekostigingsgegevens. Met deze regeling wordt bijlage 1 van de Regeling informatievoorziening WPO/WEC aangepast. Deze aanpassing is het gevolg van het feit dat de eindtoets vanaf het schooljaar 2019/2020 ook verplicht is voor leerlingen in het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs (Stb. 2014, 13 en Stb. 2019, 217).

Administratieve lasten en uitvoeringsgevolgen

Deze wijzigingsregeling zal niet leiden tot verhoging van de administratieve lasten voor de schoolbesturen.

Uitvoering en handhaafbaarheid

Deze wijzigingsregeling is aan DUO voorgelegd voor een beoordeling van de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. DUO heeft geconstateerd dat de Regeling informatievoorziening WPO/WEC met de wijziging uitvoerbaar is.

Inwerkingtreding

Deze wijzigingsregeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven