Besluit tijdelijk verbod op het beoefenen van de onderwatersport in de Oosterschelde, locatie Pijlers Zeelandbrug te Zierikzee

13 mei 2019

Nr. RWS-2019/ 14446

De hoofdingenieur-directeur van de Rijkswaterstaat Zee en Dellta

Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

1. “de hoofdingenieur-directeur”,

de hoofdingenieur van de Rijkswaterstaat Zee en Delta (adres: Poelendaelesingel 18 te Middelburg, Postbus 5014, 4330 KA Middelburg);

2. “het hoofd district Zee en Delta Noord”,

het hoofd van het district Zee en Delta Noord (adres: Evertsenstraat 98, Postbus 287, 4460 AR Goes);

3. “BPR”,

het Binnenvaartpolitiereglement;

4. “AWB”,

de Algemene Wet Bestuursrecht.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 8.08, 2e lid, onderdeel g, van het Binnenvaartpolitie-reglement, kan het bevoegd gezag gebieden aanwijzen waar het verboden is de onderwatersport te beoefenen.

Op grond van de beschikking van de Minister van Verkeer en Waterstaat van 18 november 2004, kenmerk HDJZ/SCH/2004-2679 (Stcrt. 2004, 230) houdende aanwijzing van de bevoegde autoriteiten bedoeld in het Binnenvaartpolitie-reglement, laatstelijk gewijzigd bij beschikking van 13 april 2005, kenmerk HDJZ/SCH/2005-953 (Stcrt. 2005, 74), ben ik voor wat betreft de Oosterschelde bevoegd dit besluit te nemen.

Belangenafweging en motivering

De Provincie Zeeland voert als beheerder conserveringswerkzaamheden uit aan de pijlers van de Zeelandbrug, gelegen in het Oosterschelde stroomgebied.

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd met behulp van werkvaartuigen. De Oosterschelde is een getijdegebied. In verband met de aanzienlijke stroming en diepgang ter plaatse van de werkzaamheden, dient door de werkvaartuigen veelvuldig te worden gemanoeuvreerd met behulp van de schroef.

Doordat tijdens deze acties eventueel aanwezige duikers niet tijdig door de schipper kunnen worden opgemerkt, kunnen hierdoor onveilige of zelfs levensbedreigende situaties ontstaan.

In 2019 worden door de Provincie Zeeland de pijlers 1 t/m 8 van de Zeelandbrug geconserveerd. Dit zijn de eerste 8 pijlers te rekenen vanaf het noordelijk landhoofd.

Binnen dit gebied bevindt zich de duiklocatie “Pijlers Zeelandbrug”.

Het is voor de veiligheid van de onderwatersporter noodzakelijk om tijdens de periode waarin bovengenoemde werkzaamheden plaatsvinden, een verbod op het beoefenen van de onderwatersport in te stellen en het gebied rondom de duiklocatie aan te wijzen als verboden gebied voor het beoefenen van de onderwatersport.

Het gebied ter hoogte van de betreffende duiklocatie (nr. 32) is aangegeven op een overzichtskaart die deel uitmaakt van dit besluit.

Procedure

Door mij is geen openbare voorbereidingsprocedure gevolgd als bedoeld in de Algemene Wet Bestuursrecht. Reden hiervan is dat in het kader van de conserveringswerken de belanghebbenden reeds op de hoogte zijn gesteld van de voorgenomen werkzaamheden op betrokken duiklocatie en de daarmee samen-hangende tijdelijke afsluiting voor de onderwatersport.

BESLUIT:

Op grond van bovenstaande overwegingen besluit ik dat het verbod om de onderwatersport te beoefenen, zoals bedoeld in artikel 8.08, 2e lid, onderdeel g, van het Binnenvaartpolitiereglement, van toepassing is ter hoogte van de volgende, op de bij dit besluit behorende kaart nader aangeduide, duiklocatie in de Oosterschelde:

Duiklocatie “Pijlers Zeelandbrug” aan de Galgelaan te Zierikzee:

Pijlers 3 tot en met 8:

periode vanaf maandag 10 juni tot en met vrijdag 5 juli 2019

Pijlers 1 tot en met 2:

periode vanaf maandag 1 juli tot en met vrijdag 5 juli 2019

De hoofdingenieur-directeur, namens deze, hoofd district Noord Rijkswaterstaat Zee en Delta L.C. van Beveren

MEDEDELINGEN:

Bezwaar

Voor nadere informatie over dit besluit kunt u terecht bij de hierboven vermelde contactpersoon.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen deze beschikking binnen zes weken na de dag waarop deze is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister/Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en gezonden aan de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Zee en Delta (afdeling Werkenpakket), Postbus 2232, 3500 GE Utrecht.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. vermelding van de datum en het kenmerk van de beschikking waartegen het bezwaarschrift zich richt;

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met de beschikking niet kan verenigen.

Voorlopige voorziening

Indien een bezwaarschrift is ingediend, is het mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank (sector Bestuursrecht) binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Het verzoek dient te worden ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. vermelding van het bestuursorgaan dat de beschikking heeft genomen en de datum en het kenmerk van de beschikking;

  • d. de gronden van het verzoek (motivering).

Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd. Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. De griffier van de betrokken rechtbank wijst de verzoeker na indiening van diens verzoek op de verschuldigdheid van het griffierecht en bericht de verzoeker binnen welke termijn en op welke wijze het verschuldigde griffierecht moet worden voldaan.

Als burger kunt u ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de hiervoor vermelde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de hiervoor vermelde internetsite voor de precieze voorwaarden.

Naar boven