Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 6 maart 2019, kenmerk 1432909, houdende wijziging van de Subsidieregeling andere eindtoetsen PO in verband met een verlenging van de duur van de regeling

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op artikel 4, tweede lid, van de Wet overige OCW-subsidies en artikel 10 van het Toetsbesluit PO;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN DE SUBSIDIEREGELING ANDERE EINDTOETSEN PO

In artikel 11 van de Subsidieregeling andere eindtoetsen PO wordt ‘2020’ vervangen door ‘2022’.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Algemeen

Op 1 augustus 2014 is de wetswijziging 'Eindtoetsing PO' in werking getreden.1 Daarin is geregeld dat er in het basisonderwijs een centrale eindtoets voor taal en rekenen wordt ingevoerd, onder de zorg en verantwoordelijkheid van de overheid. Naast de centrale eindtoets, die er vanuit de overheid moet zijn, kan de minister ook het gebruik van één of meer andere eindtoetsen voor taal en rekenen door scholen toestaan. Hiervoor is vereist dat een andere eindtoets door de minister als eindtoets in de zin van de WPO is toegelaten. Uitgangspunt daarbij is dat er voor aanbieders van andere eindtoetsen een reële en gelijkwaardige mogelijkheid bestaat om een alternatieve eindtoets te ontwikkelen en aan te bieden aan scholen. Dit naast de van overheidswege, onder verantwoordelijkheid van het College voor Toetsen en Examens, beschikbaar gestelde centrale eindtoets. De keuzevrijheid van scholen is daarmee gediend.

In het Toetsbesluit PO zijn de inhoudelijke voorwaarden en de procedure voor toelating van andere eindtoetsen beschreven. Indien op basis daarvan de minister, gehoord het advies van de onafhankelijke Expertgroep Toetsen PO, besluit een andere eindtoets toe te laten dan komt deze, onder bepaalde voorwaarden, voor subsidie in aanmerking. De Subsidieregeling andere eindtoetsen PO (hierna: subsidieregeling) regelt de subsidieverstrekking aan de aanbieders van toegelaten andere eindtoetsen.

Deze wijzigingsregeling verlengt de subsidieregeling. De subsidieregeling wordt verder inhoudelijk niet gewijzigd. In de toelichting op de oorspronkelijke subsidieregeling (Stcrt. 2014, 35121) werd in het artikelsgewijze deel van de toelichting (bij artikel 11) vermeld dat deze subsidieregeling ‘onderdeel vormt van de algehele evaluatie van de eindtoetsing die is voorzien binnen vier jaar na de inwerkingtreding van de verplichte eindtoetsing.’ Deze evaluatie wordt pas begin 2019 afgerond, later dan eerder werd voorzien. Dit komt ten eerste omdat de doorstroomgegevens verlaat beschikbaar zijn. Daarbij kan deze subsidieregeling – om te voorkomen dat er een periode is waarin geen subsidie kan worden verstrekt – pas worden aangepast als duidelijk is of het Toetsbesluit PO naar aanleiding van de evaluatie dient te worden aangepast, en zo ja, als duidelijk is welke wijzigingen precies in het Toetsbesluit PO zullen worden doorgevoerd. Een eventuele wijziging van deze subsidieregeling zou dan gelijktijdig met de wijziging van het Toetsbesluit PO in werking moeten treden. Om hiervoor voldoende ruimte te bieden is het noodzakelijk om de vervaldatum van deze regeling van 1 januari 2020 te veranderen in 1 januari 2022.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob


X Noot
1

De Wet van 11 december 2013 tot wijziging van onder meer de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet College voor examens In verband met de invoering van een centrale eindtoets, de invoering van een leerling- en onderwijsvolgsysteem en invoering van bekostigingsvoorschriften voor minimumleerresultaten voor speciale scholen voor basisonderwijs en scholen voor speciaal onderwijs (Stb. 2014, 13).

Naar boven