Regeling van de Minister voor Medische Zorg, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 6 december 2018, kenmerk 1453036-184667-WJZ, houdende wijziging van de Instellingsregeling Adviescommissie experiment gesloten coffeeshopketen

De Minister voor Medische Zorg, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 6, eerste lid, van de Kaderwet adviescolleges,

Besluiten:

ARTIKEL I

De Instellingsregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. De commissie brengt uiterlijk binnen zes weken na sluiting van het tijdvak waarbinnen een gemeente zich kan aanmelden voor deelname aan het experiment, aan Onze Ministers haar advies uit over het onderwerp, bedoeld in artikel 2, tweede lid, aanhef en onderdeel b.

B

Artikel 7, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Deze regeling vervalt met ingang van 1 oktober 2019.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op 31 december 2018.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

TOELICHTING

Met de Instellingsregeling Adviescommissie experiment gesloten coffeeshopketen is voorzien in een onafhankelijke commissie om te adviseren over de nadere uitwerking van het experiment gesloten coffeeshopketen.

De commissie heeft tot taak gekregen om in twee fases te adviseren. Fase I beslaat de advisering over de vormgeving van het experiment, zoals omschreven in artikel 2, tweede lid, onderdeel a, van de instellingsregeling. De commissie heeft dit advies uitgebracht op 20 juni 2018 (Kamerstukken II 2017/18, 24 077, nr. 416).

Fase II beslaat de advisering over de selectie van de deelnemende gemeenten aan het experiment (artikel 2, tweede lid, onderdeel b, van de instellingsregeling). Op grond van de verwachting dat gemeenten zich zouden kunnen aanmelden op basis van de consultatieversie van de algemene maatregel van bestuur ter uitwerking van het voorstel van Wet experiment gesloten coffeeshopketen, is in de instellingsregeling bepaald dat de commissie dit tweede advies uiterlijk 15 november 2018 dient uit te brengen (artikel 5, tweede lid).

Bij brief van 12 november 2018 (Kamerstukken II 2017/18, 24 077, nr. 423) is de Tweede Kamer bericht over de start van de internetconsulatie van voormelde algemene maatregel van bestuur (Besluit experiment gesloten coffeeshopketen). In de brief is voorts medegedeeld dat op basis van gesprekken met partijen het tijdstip waarop het wetsvoorstel door de Tweede Kamer is aangenomen en het ontwerpbesluit bij het parlement is voorgehangen, het juiste moment voor aanmelding door gemeenten wordt geacht. Op dat moment bestaat er voor gemeenten voldoende duidelijkheid over de invulling en kaders van het experiment en zijn zij in staat om gefundeerd een beslissing te nemen over hun deelname aan het experiment.

Op basis van de huidige stand van zaken is de verwachting dat het ontwerpbesluit in het eerste kwartaal van 2019 bij het parlement wordt voorgehangen. Door middel van een mededeling zal kenbaar worden gemaakt binnen welk tijdvak gemeenten zich voor deelname aan het experiment kunnen aanmelden. Na sluiting van dat tijdvak wordt de commissie geacht om binnen zes weken haar advies over de selectie van de deelnemende gemeenten uit te brengen. Dit is neergelegd in het hergeformuleerde tweede lid van artikel 5 van de instellingsregeling.

Voorts wordt door wijziging van artikel 7, tweede lid, de duur van de instellingsregeling verlengd tot 1 oktober 2019. Voor deze datum is gekozen omdat hiermee eventuele vertraging in het proces kan worden opgevangen.

De onderhavige regeling treedt in werking op 31 december 2018.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

Naar boven