Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 7 maart 2018, nr. 2018-0000133866, houdende wijziging van de Regeling aanwijzing TMG-functies in verband met de toevoeging van twee functies en aanpassing van de namen van enkele ministeries

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

Gelet op artikel 7, vierde lid, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1, onderdeel b, van de Regeling aanwijzing TMG-functies wordt als volgt gewijzigd:

1. In de opsomming wordt onder ‘plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken’ ingevoegd ‘inspecteur-generaal der Mijnen bij Staatstoezicht op de Mijnen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

2. In de opsomming wordt onder ‘inspecteur-generaal der Mijnen bij Staatstoezicht op de Mijnen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’ ingevoegd ‘ABDTOPConsultant’.

3. De zinsnede ‘het Ministerie van Economische Zaken’ wordt telkens vervangen door ‘het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

4. De zinsnede ‘het Ministerie van Infrastructuur en Milieu’ wordt telkens vervangen door ‘het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat’.

5. De zinsnede ‘het Ministerie van Veiligheid en Justitie’ wordt telkens vervangen door ‘het Ministerie van Justitie en Veiligheid’.

6. De zinsnede ‘hoofd van de Inspectie Veiligheid en Justitie’ wordt vervangen door ‘hoofd van de Inspectie Justitie en Veiligheid’.

ARTIKEL II

De regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

1. Algemeen

De topmanagementgroep bij de Rijksoverheid (TMG) omvatte tot 1 januari 2017 de functies van secretaris-generaal, directeur-generaal, inspecteur-generaal, thesaurier-generaal, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, ABDTOPconsultant en de directeuren van de planbureaus (het Centraal Planbureau, het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving). Op 1 januari 2017 zijn alle functies op salarisschaal 18-niveau aan de TMG toegevoegd, tenzij:

  • het een plaatsvervangend directeur-generaal of plaatsvervangend inspecteur-generaal betreft,

  • de functionaris een formatieve functie op salarisschaal 18 uitoefent maar geen lid is van de Bestuursraad, of

  • de functionaris een formatieve functie op salarisschaal 18 uitoefent maar niet eindverantwoordelijk is voor een ambtelijke dienst.

Deze uitbreiding is geformaliseerd in de Regeling aanwijzing TMG-functies (Stcrt. 2016, 61103; hierna: de Regeling) bij gelijktijdige wijziging van artikel 7, vierde lid, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement (hierna: ARAR).1

Per 1 juli 2017 maken de functies van secretaris-generaal en directeur-generaal bij het ministerie van Buitenlandse Zaken deel uit van de topmanagementgroep, evenals de functie plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.2

De functie inspecteur-generaal der Mijnen bij Staatstoezicht op de Mijnen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is thans toegevoegd aangezien de functie voldoet aan de criteria op grond waarvan de functies op salarisschaal 18-niveau aan de TMG worden toegevoegd (artikel I, onderdeel 1).

Daarnaast is de functie ABDTOPConsultant als TMG-functie aangewezen (artikel I, onderdeel 2). Deze functie is reeds een TMG-functie op grond van artikel 1, onder a, van de Regeling. Echter, deze functie was uitsluitend een schaal 19-functie, omdat op grond van bijlage A van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 de functies genoemd onder a, bezoldigd worden naar salarisschaal 19. In het kader van de flexibiliteit en de mobiliteit binnen de TMG is het gewenst deze functie ook op schaal 18-niveau te kunnen invullen. De functie ABDTOPConsultant is daarom aan artikel 1, onder b, toegevoegd.

Voorts is de Regeling aangepast in verband met de naamswijziging van enkele ministeries sinds het aantreden van het kabinet-Rutte III (artikel I, onderdelen 3 tot en met 6). Het betreft de voormalige ministeries van Economische Zaken (gewijzigd bij KB nr. 2017001803), Infrastructuur en Milieu (gewijzigd bij KB nr. 2017001802) en Veiligheid en Justitie (gewijzigd bij KB nr. 2017001801).

2. Gevolgen voor de regeldruk

Deze regeling brengt geen regeldrukeffecten met zich mee.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2018 en is meer dan twee maanden vóór inwerkingtreding in de Staatscourant gepubliceerd. Daarmee is voldaan aan de eisen van artikel 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving met betrekking tot de vaste verandermomenten en minimuminvoeringstermijn.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren


X Noot
1

Besluit van 15 november 2016, houdende wijziging van het Algemeen Rijksambtenarenreglement en het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 in verband met de uitbreiding van de topmanagementgroep en wijzigingen van de rechtspositie van de topmanagementgroep alsmede in verband met een wijziging van ondergeschikte aard Staatsblad (Stb. 2016, 445).

X Noot
2

Besluit van 30 mei 2017, houdende wijziging van het Reglement Dienst Buitenlandse Zaken en het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 in verband met de toetreding van de ambtelijke leiding van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tot de topmanagementgroep (Stb. 2017, 277).

Naar boven