Regeling van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 2 november 2016, nr. 2016-0000574114, houdende de aanwijzing van topmanagementgroep-functies (Regeling aanwijzing TMG-functies)

De Minister voor Wonen en Rijksdienst,

Gelet op artikel 7, vierde lid, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement;

Besluit:

Artikel 1. Aanwijzing TMG-functies

Benoeming als bedoeld in artikel 7, vierde lid, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement, van een lid van de topmanagementgroep vindt plaats in een van de volgende functies:

  • a. secretaris-generaal

    directeur-generaal

    inspecteur-generaal

    thesaurier-generaal

    directeur van het Centraal Planbureau

    directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau

    directeur Planbureau voor de Leefomgeving

    Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

    ABDTOPconsultant

  • b. plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Economische Zaken

    algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij het Ministerie van Economische Zaken

    hoofddirecteur Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu

    hoofddirecteur Financiën, Management en Control bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu

    plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Defensie

    hoofddirecteur Beleid bij het Ministerie van Defensie

    hoofddirecteur Financiën en Control bij het Ministerie van Defensie

    plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

    plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie

    hoofddirecteur Immigratie- en Naturalisatiedienst bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie

    hoofddirecteur Dienst Justitiële Inrichtingen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie

    hoofd van de Inspectie Veiligheid en Justitie bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie

    plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie bij Volksgezondheid, Welzijn en Sport

    algemeen directeur Auditdienst Rijk bij het Ministerie van Financiën.

Artikel 2. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Artikel 3. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling aanwijzing TMG-functies.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

TOELICHTING

Om als rijksoverheid een wendbare en kwalitatief hoogwaardige organisatie te blijven, is een zekere mate van personeelsmobiliteit noodzakelijk (TK 2015/16, 31 490, nr. 193). Dit geldt ook voor het topmanagement van de rijksoverheid. Voor leden van de topmanagementgroep (TMG) geldt sinds 2000 dat zij in principe voor een periode van maximaal zeven jaar worden benoemd (Stb. 2000, 554). Dit creëert de flexibiliteit die nodig is om de Rijksdienst toekomstbestendig te organiseren.

Eén van de randvoorwaarden voor flexibiliteit is volume. Enige massa in termen van aantal functies is nodig voor een goed werkende natuurlijke dynamiek van in-, door- en uitstroom. De Rijksdienst kent nu, vergeleken met de ruim 100.000 ambtenaren in Rijksdienst, een relatief kleine top van 67 TMG-leden. Het volume van de TMG wordt vergroot door binnen de totale groep van 541 topmanagers binnen het Rijk de scheidslijn tussen de TMG en de overige topmanagers te verschuiven. De verhouding wordt daarmee 81 TMG-leden binnen de groep van 541 topmanagers.

De TMG omvat alle functies van secretaris-generaal, directeur-generaal (DG), inspecteur-generaal, thesaurier-generaal, de directeuren van de Planbureaus (het Centraal Planbureau, het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst is in deze regeling niet afzonderlijk vermeld, omdat het sinds 2015 een DG-functie is. Ook de ABDTOPconsultants behoren sinds 2010 tot de TMG. In 2010 stemde de ministerraad in met de oprichting van ABDTOPConsult. ABDTOPConsult is een klein team van ervaren topambtenaren, dat snel inzetbaar is bij complexe of urgente vraagstukken. De leden zijn benoemd door de ministerraad. ABDTOPConsult is van en voor de (rijks)overheid. Deze functie is ook toegevoegd aan de lijst zodat de bestaande praktijk wordt geformaliseerd. Besloten is om alle functies op salarisschaal 18-niveau aan de TMG toe te voegen, tenzij:

  • het een plaatsvervangend directeur-generaal of plaatsvervangend inspecteur-generaal betreft,

  • de functionaris een formatieve functie op salarisschaal 18 uitoefent maar geen lid is van de Bestuursraad of

  • de functionaris een formatieve functie op salarisschaal 18 uitoefent maar niet eindverantwoordelijk is voor een ambtelijke dienst.

De keuze is aldus gevallen op medewerkers met een functie op schaal 18 met eindverantwoordelijkheid voor een ambtelijke dienst of een lidmaatschap van de bestuursraad. De keuze heeft voornamelijk te maken – naast de schaal – met de positie in de desbetreffende organisatie.

Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat alle TMG-leden topfunctionaris als bedoeld in artikel 1.1, onderdeel b, onder 1, van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) zijn. De nieuwe TMG-functies vallen derhalve met ingang van 1 januari 2017 onder de reikwijdte van de WNT, waardoor de bezoldiging van betrokkenen overeenkomstig de bepalingen van die wet wordt genormeerd. Aangezien het overgangsrecht van de WNT in dit geval niet van toepassing is, mag de bezoldiging, bedoeld in artikel 1.1, onder e, van de WNT, met ingang van die datum niet meer bedragen dan het wettelijke bezoldigingsmaximum, bedoeld in artikel 2.3, eerste lid, van de WNT. Volgens de beschikbare gegevens over 2015 heeft echter geen van de zittende functionarissen in dat jaar een bezoldiging boven het wettelijk bezoldigingsmaximum. Om die reden wordt verwacht dat dit ook niet zo zal zijn na de inwerkingtreding van deze regeling. Mocht naderhand blijken dat een individuele functionaris voor de inwerkingtreding van deze regeling bezoldigingsafspraken heeft en op basis van die afspraken na de inwerkingtreding van de regeling een bezoldiging zou genieten die hoger is dan het wettelijke bezoldigingsmaximum, dan kan in dat geval worden overwogen om in dat concrete geval met toepassing van artikel 2.4 van de WNT een uitzondering op de norm toe te staan, waarbij met overeenkomstige toepassing van artikel 7.3 van de WNT voor de desbetreffende functionaris een overgangsregeling wordt getroffen.

Overeenkomstig de bestaande situatie voor de huidige TMG-leden, komt het werkgeverschap voor deze nieuwe TMG-functies te liggen bij de Minister voor Wonen en Rijksdienst. TMG-leden zijn BZK-ambtenaren en worden van daaruit door de Minister voor Wonen en Rijksdienst, in overeenstemming met de vakminister, benoemd op de aangewezen TMG-functies.

In artikel 1 zijn alle TMG-functies, limitatief opgesomd. Het betreft twee groepen functies (a en b). Dit onderscheid wordt veroorzaakt door het verschil in organisatorische positie binnen het onderdeel en in verband daarmee, de salariëring. Op grond van bijlage A van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 (BBRA 1984) worden de functies genoemd onder a bezoldigd naar salarisschaal 19. De functies onder b worden op grond van artikel 5 en bijlage B van het BBRA 1984 bezoldigd naar salarisschaal 18.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

Naar boven