Aanwijzing van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 juli 2017, kenmerk MC-U-165504, op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg, inzake vereenvoudiging NZa procedures en wijziging tariefsoort van vast naar maximum

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 7 jo. 57 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Na op 24 mei 2017 schriftelijk mededeling te hebben gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal (Kamerstukken II, 2016-2017, 29 515, nr. 417) als bedoeld in artikel 8 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Gezien de inbreng van de vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het verslag van een schriftelijk overleg over de brief van 24 mei 2017 (2017D17678).

Besluit:

Artikel 1 Definities

In deze aanwijzing wordt verstaan onder:

a. de Wlz:

de Wet langdurige zorg;

b. de zorgautoriteit:

de Nederlandse Zorgautoriteit, genoemd in artikel 3 van de Wet marktordening gezondheidszorg.

Artikel 2 Werkingssfeer

Deze aanwijzing is van toepassing op zorg zoals geregeld bij of krachtens de Wlz, welke wordt geleverd in natura zoals geregeld in de artikelen 3.3.1 en 3.3.2 van de Wlz en voor zover deze zorg bekostigd wordt uit de contracteerruimte die de Minister van VWS jaarlijks vaststelt op grond van artikel 49e van de Wet marktordening gezondheidszorg.

Artikel 3 Opdracht

Vanaf 1 januari 2018 verlicht de zorgautoriteit de regeldruk voor zorgaanbieders door maximumtarieven als bedoeld in artikel 50, eerste lid, onderdeel c van de Wet marktordening gezondheidzorg vast te stellen voor zorg als bedoeld in artikel 2.

Artikel 4 Uitzondering

De zorgautoriteit hanteert een prestatiebeschrijving met een vast tarief voor de toeslag voor cliënten met zorgzwaartepakket VV4 tot en met VV10 om een zinvolle dagbesteding te geven en om de deskundigheid van personeel te versterken.

Van deze aanwijzing wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

TOELICHTING

Algemeen

Zorgprofessionals moeten zoveel mogelijk tijd kunnen besteden aan het direct verlenen van zorg aan de cliënt. Het verminderen van de administratieve lasten draagt hieraan bij (zie Kamerstukken II, 2016-2017, 29 515, nr. 417). Zoals bij de voorhangbrief aangekondigd geef ik de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hierbij de opdracht om de vaste tarieven voor zorg in natura zoals geregeld in de Wet langdurige zorg te vervangen door maximumtarieven.

In de nieuwe situatie blijft de huidige kostenbeheersing via de contracteerruimte in stand. De NZa toetst of het totaalbedrag van de gemaakte productieafspraken tussen de Wlz-uitvoerder en de zorgaanbieder binnen de contracteerruimte past. De NZa dient, net als in de huidige situatie, aan de hand van de voor dat jaar geldende beleidsregels het totale budget van een zorgaanbieder voor dat jaar te berekenen (de aanvaardbare kosten) en een eventueel verschil tussen de opbrengsten en de aanvaardbare kosten als lumpsum te verwerken in het sluittarief (vast tarief) of ambtshalve een vereffeningbedrag toe te passen (zie eerdere aanwijzing, Stcrt. 2014, nr. 36856). Met deze aanwijzing beoog ik hierin geen wijzigingen aan te brengen.

Artikelsgewijs

Artikel 2

Per 1 januari 2018 gelden volledige integrale tarieven voor Wlz-zorg. Mede hierdoor kan de NZa het budget- en nacalculatieproces voor de Wlz per 2018 structureel vereenvoudigen. Met deze aanwijzing draag ik de NZa op om haar beleidsregels te wijzigen voor Wlz-zorg in natura (dus geen persoonsgebonden budget) die wordt bekostigd uit de contracteerruimte die ik jaarlijks vaststel op grond van 49e Wmg. Buiten de reikwijdte van deze aanwijzing vallen daarom: incidentele en bijzondere kosten voor zorg zoals extreme kosten van zorggebonden materiaal en extreme kosten van geneesmiddelen, inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing, behandeling van een externe cliënt door een tandarts, toeslag intraveneuze sedatie of narcose en kosten voor een uitbraak van bijzonder resistente micro-organismen. Deze kosten zijn geen onderdeel van de reguliere integrale tarieven voor zorgzwaartepakketten en vallen buiten de contracteerruimte. De tariefsoort voor onderwerpen buiten de werkingssfeer van de aanwijzing blijft ongewijzigd.

Artikel 4

Dit artikel ziet op de extra middelen die aan de contracteerruimte zijn toegevoegd en beschikbaar zijn gesteld in het kader van het programma Waardigheid en Trots voor een zinvolle dagbesteding en de verbetering van de deskundigheid van personeel. Hierover heb ik u eerder een brief gestuurd met kenmerk 900826 146088-LZ. Met deze aanwijzing beoog ik hierin geen wijziging aan te brengen vandaar dat deze zorg wordt uitgezonderd zodat hiervoor een vast tarief blijft gelden.

Ten overvloede merk ik op dat deze aanwijzing ziet op reguliere zorg. Experimenten op grond van artikel 58 Wet marktordening gezondheidszorg vallen daarom buiten de werkingssfeer van deze aanwijzing.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

Naar boven