Aanwijzing van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van 8 december 2014, 699321-130782-MC, op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg inzake de bekostiging van de langdurige zorg

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Na op 3 november 2014 schriftelijk mededeling te hebben gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal als bedoeld in artikel 8 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Kamerstukken II 2014/15, 33 891, nr. 173)

Besluit:

Artikel 1 werkingssfeer

Deze aanwijzing is van toepassing op zorg als omschreven krachtens of bij de Wet langdurige zorg.

Artikel 2 prestaties en tarieven

De Nederlandse Zorgautoriteit stelt prestatiebeschrijvingen en vaste tarieven vast.

Artikel 3 vereffeningbedrag

Daarnaast past de Nederlandse zorgautoriteit ambtshalve een vereffeningbedrag toe als bedoeld in artikel 56b van de Wet marktordening gezondheidszorg.

Van deze aanwijzing wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

TOELICHTING

In deze aanwijzing vermeld ik slechts de onderdelen die verplicht zijn op grond van artikel 59 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). De Nederlandse Zorgautoriteit (verder: zorgautoriteit) kan, binnen deze kaders, de bekostiging van de langdurige zorg in 2015 en verder, nader uitwerken.

Ik geef de zorgautoriteit met deze aanwijzing de opdracht om prestatiebeschrijvingen en vaste tarieven vast te stellen voor zorg als bedoeld in de Wet langdurige zorg.

Op basis van artikel 49e van de Wmg stelt de minister ieder kalenderjaar het bedrag vast dat in dat kalenderjaar beschikbaar is voor het verlenen van de op grond van de Wlz verzekerde zorg in natura alsmede voor de verlening van persoonsgebonden budgetten. Onderdeel hiervan is het bedrag dat beschikbaar wordt gesteld voor zorg in natura, de contracteerruimte. De zorgautoriteit verdeelt het door de minister vastgestelde bedrag over regio’s, voor het contracteren van de in een aangewezen gebied gevestigde zorgaanbieders en voor het verlenen van persoonsgebonden budgetten aan in dat gebied woonachtige verzekerden. De zorgautoriteit gebruikt het deel van het beschikbare bedrag dat bestemd is voor het contracteren van zorgaanbieders voor de vaststelling van de productieafspraken tussen een zorgaanbieder en zorgkantoren.

De vastgestelde productieafspraken en de door de zorgaanbieder daadwerkelijk gerealiseerde productie vormen twee belangrijke grootheden voor de vaststelling door de zorgautoriteit van de aanvaardbare kosten van een zorgaanbieder voor dat kalenderjaar. De zorgautoriteit stelt na afloop van het kalenderjaar een vereffeningbedrag voor de zorgaanbieder vast om de opbrengsten van die aanbieder te doen aansluiten bij zijn aanvaardbare kosten. De zorgaanbieder moet een jegens hem te declareren vereffeningbedrag op vordering van het betrokken zorgkantoor betalen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

Naar boven