Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 12 juni 2017, 2017-0000094659, tot wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling in verband met de certificering van arbodiensten

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 1.5b, vijfde lid, van het Arbeidsomstandighedenbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

De Arbeidsomstandighedenregeling wordt als volgt gewijzigd:

Na artikel 9.2b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9.2c Tijdelijke regeling certificering arbodiensten

  • 1. Het werkveld dienstverlening door arbodiensten wordt aangewezen als werkveld als bedoeld in artikel 1.5b, vijfde lid, van het besluit met dien verstande dat voor de aanvraag tot aanwijzing, bedoeld in artikel 1.5b, tweede lid, van het besluit, kan worden uitgegaan van een beoordeling die de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO te Delft heeft verricht en waaruit is gebleken dat de instelling voldoet aan de criteria, genoemd in artikel 1.5a van het besluit, mits:

    • a. wanneer die beoordeling in 2015 is vastgesteld, de aanwijzing uiterlijk met ingang van 1 december 2017 eindigt;

    • b. wanneer die beoordeling in de periode van 1 juli 2017 tot en met 30 juni 2018 wordt vastgesteld, de aanvraag wordt vergezeld van die beoordeling en de aanwijzing uiterlijk met ingang van 1 januari 2020 eindigt.

  • 2. Dit artikel vervalt met ingang van 1 januari 2020.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 12 juni 2017

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

Met deze regeling wordt het mogelijk de aanvraag voor aanwijzing van een certificerende instelling op het werkveld van de dienstverlening door arbodiensten tijdelijk niet te doen vergezellen van een beoordeling door de Stichting Raad voor Accreditatie, maar door een beoordeling door de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO).

Op het werkterrein arbodiensten zijn op dit moment twee instellingen aangewezen als certificerende instellingen waarvan de aanwijzing vervalt met ingang van 1 juli 2017. Het gaat om DNV GL Business Assurance B.V. en om Lloyd’s Register Nederland B.V. (zie voor de publicatie van de aanwijzingen Staatscourant van 26 juni 2015, nr. 17334 en van 30 juni 2015, nr. 17850). Deze instellingen zijn in 2015 aangewezen op basis van beoordelingen door TNO voor een periode van twee jaar, waarbij was bepaald dat de aanwijzing voor vier jaar zou gelden (dus tot 1 juli 2019) ervan uitgaande dat de bijlagen IIa en IIb bij de Arbeidsomstandighedenregeling vóór 1 juli 2017 zouden zijn gewijzigd en in werking getreden. Omdat genoemde bijlagen niet vóór 1 juli 2017 zullen zijn gewijzigd, eindigt de aanwijzing van de beide instellingen met ingang van 1 juli 2017.

Bij de aanwijzing van beide instellingen is in 2015 (net als nu) gebruik gemaakt van de mogelijkheid op basis van artikel 1.5b, vijfde lid, van het besluit om beoordelingen van de certificerende instellingen op een bepaald werkterrein ten behoeve van hun aanwijzingen door een andere organisatie te laten uitvoeren dan door de Raad voor Accreditatie (RvA). Daartoe was de Arbeidsomstandighedenregeling tijdelijk gewijzigd door de opname daarin van artikel 9.2b (Staatscourant van 31 maart 2015, nr. 8497).

In 2015 werd verwacht dat een ingrijpende wijziging van de bijlagen IIa en IIb vóór 1 juli 2017 gerealiseerd zou kunnen worden en dat de aanwijzing van beide instellingen vanaf 1 juli 2017 weer zou kunnen worden gebaseerd op beoordelingen door de RvA. Het wijzigen van genoemde bijlagen gebeurt op basis van een voorstel van de beheerstichting die daarvoor aanzienlijk meer tijd nodig heeft dan destijds werd voorzien.

Nu de aanpassing van de bijlagen IIa en IIb nog niet gereed is en de aanwijzing van beide genoemde instellingen met ingang van 1 juli 2017 eindigt, is besloten om hun aanwijzing opnieuw te baseren op beoordelingen door TNO.

TNO is gevraagd om de beoordelingen van beide certificerende instellingen uit te voeren. TNO zal deze beoordelingen naar verwachting in juni 2017 uitvoeren en op zijn vroegst begin juli 2017 vaststellen. Omdat ook de Inspectie SZW enige tijd nodig heeft voor de procedurele afwikkeling van de aanwijzing van de certificerende instellingen op basis van positieve beoordelingsadviezen van TNO is het niet mogelijk om de certificerende instellingen nog met ingang van 1 juli 2017 aan te wijzen op basis van deze nieuwe beoordelingen van TNO. Daarom is in het eerste lid, onder a, van artikel 9.2c geregeld dat de aanwijzingen van de bedoelde certificerende instellingen tijdelijk nog kunnen worden gebaseerd op de door TNO in 2015 uitgevoerde beoordelingen. Het gaat hier om een tijdelijke aanwijzingsmogelijkheid voor een beperkte periode, namelijk tot 1 december 2017, zodat de continuïteit van de certificatie op het terrein van de arbodiensten kan worden gewaarborgd. Dit wordt verantwoord geacht omdat er geen aanwijzingen bestaan dat de beide certificerende instellingen hun taken niet goed uitvoeren en doorgaans certificerende instellingen op grond van een positieve beoordeling voor vier jaar worden aangewezen.

In de periode tot 1 december 2017 zal TNO de nieuwe beoordelingen van de beide aangewezen instellingen afronden op basis waarvan de beide instellingen vervolgens voor een langere periode zullen kunnen worden aangewezen (ervan uitgaande dat de TNO-beoordelingen leiden tot een positieve beoordeling).

Daarnaast is het nodig dat tot en met 30 juni 2018 ook nog niet eerder aangewezen instellingen de mogelijkheid hebben zich te laten beoordelen door TNO. Dat is verwoord in de tekst van artikel 9.2c, eerste lid, onder b. Na deze datum kan de RvA weer beoordelingen uitvoeren op basis van te wijzigen bijlagen bij de Arbeidsomstandighedenregeling.

Doorgaans wordt, zoals hiervoor is aangegeven, een certificerende instelling voor vier jaar aangewezen, maar in verband met voorgenomen overgang van beoordeling door de RvA naar accreditatie door de RvA per 1 januari 2020 zullen deze aanwijzingen op basis van artikel 9.2c, tweede lid, van de Arbeidsomstandighedenregeling niet voor de volledige termijn van vier jaar worden gedaan, maar zullen deze uiterlijk vervallen met ingang van 1 januari 2020. Vanaf 1 januari 2020 dienen de instellingen te zijn aangewezen op grond van een accreditatie door de RvA.

De Inspectie SZW heeft aangegeven dat zij geen uitvoerings- of handhavingsproblemen ziet op grond van deze regeling en heeft verder enkele redactionele verbeteringen voorgesteld die zijn overgenomen.

Aangezien het hier spoed- of noodwetgeving betreft wordt afgeweken van de toepassing van de vaste verandermomenten.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven