Besluit van de van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 18 juni 2015, 2015-0000152121, tot aanwijzing van Lloyd's Register Nederland B.V. als certificerende instelling voor certificatie van arbodiensten

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelezen het verzoekschriften van Lloyd’s Register Nederland B.V. te Rotterdam van 7 april 2015;

Overwegende, dat een certificerende instelling moet voldoen aan de criteria voor aanwijzing, die zijn vermeld in artikelen 1.5a, 1.5b en 1.5e van het Arbeidsomstandighedenbesluit en artikel 2.7 van de Arbeidsomstandighedenregeling;

Gelet op artikel 9.2b van de Arbeidsomstandighedenregeling;

Overwegende, dat het verzoek van Lloyd’s Register Nederland B.V. vergezeld gaat van het beoordelingsrapport van de TNO van 30 maart 2015 met referentie ‘3015-0000026172’, waaruit blijkt dat Lloyd’s Register Nederland B.V. voldoet aan de criteria, genoemd in artikel 1.5a van het Arbeidsomstandighedenbesluit;

Overwegende, dat artikel 9.2b van de Arbeidsomstandighedenregeling met ingang van 1 juli 2015 zal komen te vervallen, en dat een meer omvangrijke wijziging van het werkveldspecifieke document voor aanwijzing en toezicht en het werkveldspecifieke certificatieschema voor het werkveld arbodiensten (bijlagen IIa en IIb bij de Arbeidsomstandighedenregeling) naar verwachting binnen het jaar van kracht zal worden, na welke wijziging pas beoordelingen en controles zullen worden uitgevoerd door de Raad van Accreditatie, waardoor het stelsel van certificatie op dit werkveld normaal zal functioneren;

Overwegende, dat de duur van de aanwijzing, gelet op het bovenstaande, zal worden bepaald op twee jaar, en indien de voorgenomen wijziging van genoemd document en genoemd schema zal zijn gepubliceerd uiterlijk voor 1 juli 2017, waardoor de Raad voor Accreditatie zijn beoordelingen en controles op het werkveld arbodiensten kan uitvoeren, de duur van de aanwijzing op vier jaar zal worden bepaald;

Gelet op artikel 20 en 21 van de Arbeidsomstandighedenwet;

Besluit:

Artikel 1

In deze beschikking wordt verstaan onder:

a. wet:

de Arbeidsomstandighedenwet;

b. besluit:

het Arbeidsomstandighedenbesluit;

c. regeling:

de Arbeidsomstandighedenregeling;

d. arbodienst:

een dienst als bedoeld in artikel 14a, tweede en derde lid, van de wet;

e. Lloyd’s Register:

Lloyd’s Register Nederland B.V., K.P. van de Mandelelaan 41a, 3062MB te Rotterdam, KvKnr: 24247948, hoofdvestigingsnummer 000018739431.

Artikel 2

  • 1. Lloyd’s Register wordt aangewezen als instelling die bevoegd is tot het behandelen en onderzoeken van aanvragen van het Certificaat arbodienst, het afgeven en intrekken van het Certificaat arbodienst en het houden van de jaarlijkse controles op grond van de wet.

  • 2. Deze aanwijzing kan worden ingetrokken, indien de instelling niet meer voldoet aan de aanwijzingscriteria en aan de in artikel 3 gestelde voorwaarden. De aanwijzing wordt eveneens ingetrokken wanneer de instelling haar taken beëindigt.

Artikel 3

Lloyd’s Register, verder te noemen de instelling, blijft voldoen aan de eisen, gesteld in de wet, het besluit, en de regeling, die op certificerende instellingen van toepassing zijn, en neemt daarbij onder meer het volgende in acht.

  • 1. De instelling informeert de Inspectie SZW onmiddellijk indien een op haar naam gestelde accreditatie haar geldigheid verliest of dreigt te verliezen, voor zover deze accreditatie werkzaamheden betreft als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van deze beschikking.

  • 2. De instelling overlegt met de andere aangewezen instellingen en met het Centraal College van Deskundigen van de Stichting Beheer Certificatie Arbodiensten over een juiste en zo veel mogelijk uniforme toepassing van procedures en van de beoordelingsrichtlijn die bij de toetsing van arbodiensten worden gehanteerd.

  • 3. Indien de instelling van plan is de werkzaamheden waarvoor zij is aangewezen, te beëindigen, deelt zij dit ten minste vier maanden vóór de voorgenomen datum van beëindiging mee aan de Inspectie SZW, alsmede aan de arbodiensten ten behoeve waarvan zij de werkzaamheden verricht of recentelijk heeft verricht.

  • 4. Ingeval van intrekking van de aanwijzing of de vrijwillige beëindiging van werkzaamheden waarvoor zij is aangewezen, draagt de instelling de dossiers in overleg met de Inspectie SZW over aan:

    • hetzij de arbodiensten waarop de gegevens betrekking hebben;

    • hetzij, na hiervoor toestemming te hebben gekregen van de betreffende arbodiensten, een andere instelling die werkzaamheden uitvoert of zal gaan uitvoeren als bedoeld in artikel 2, eerste lid.

  • 5. De instelling informeert de Inspectie SZW tijdig bij (haar voornemen tot) de wijziging van haar statutaire naam, of bij iedere wijziging in de gegevens, relevant voor de aanwijzing.

Artikel 4

  • 1. Deze beschikking treedt in werking met ingang van 1 juli 2015.

  • 2. Deze beschikking komt te vervallen met ingang van 1 juli 2017.

  • 3. In afwijking van het tweede lid komt, indien de bijlagen IIa en IIb bij de Arbeidsomstandighedenregeling zullen zijn gewijzigd en in werking zijn getreden vóór 1 juli 2017, deze beschikking te vervallen met ingang van 1 juli 2019.

Deze beschikking zal in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 18 juni 2015

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, M.A. Zuurbier

Overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht kan tegen deze beschikking bezwaar worden gemaakt. Daartoe moet binnen zes weken na de datum van verzending van deze beschikking een bezwaarschrift worden ingediend bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, t.a.v. de Directeur Wetgeving, Bestuurlijke en Juridische aangelegenheden, Bureau Ondersteuning, Postbus 90801, 2509 LV Den Haag.

In het bezwaarschrift moet worden aangegeven waarom de beschikking niet juist wordt gevonden. Verzocht wordt bij het bezwaarschrift een kopie van deze beschikking en van eventuele andere op de zaak betrekking hebbende stukken te voegen.

Een bezwaarschrift kan ook per e-mail worden ingediend. Dan moet het bezwaarschrift in pdf-formaat als bijlage in de e-mail worden verzonden. Deze bijlage moet een ingescande “natte” handtekening bevatten. Hiermee wordt bedoeld dat het bezwaarschrift met de hand moet worden ondertekend, voordat het wordt ingescand en opgeslagen in pdf-formaat (bij voorkeur met tekst herkenning).

Deze e-mail met bijlage kan gezonden worden naar:

wbja-bezwaren-bo-t1@minszw.nl

Naar boven