Beschikking van 7 december 2016, Ontheffing verbod op gebruik van loodhagel bij het kleiduivenschieten

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

Geachte heer Duisterhof,

In uw brief van 17 november 2016, kenmerk A 09.98/A 01.25 SD/ms, vraagt u, namens de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA), ontheffing te verlenen voor het tijdelijk gebruiken van loodhagel op het Schietsportcentrum Emmen tot 1 januari 2018 door de met naam genoemde topsporters die zich voorbereiden op internationale wedstrijden zoals de Olympische Spelen. In deze beschikking vindt u mijn besluit omtrent dit verzoek en licht ik mijn besluit toe.

Wettelijk kader

In artikel 2, eerste en tweede lid, van het Besluit kleiduivenschieten milieubeheer is bepaald dat het verboden is op kleiduiven te schieten met loodhagelpatronen of daartoe de gelegenheid te geven en dat het verboden is loodhagelpatronen voorhanden te hebben tijdens het schieten op kleiduiven. In het derde lid is bepaald dat deze verboden niet van toepassing zijn op door mij na overleg met mijn ambtgenoot van VWS bij besluit aangewezen topsporters voor een bij dat besluit te bepalen duur en slechts voor zover die topsporters gebruik maken van de in dat besluit aangewezen schietbanen.

Overwegingen

Ik ben bereid ontheffing te verlenen voor de periode tot 1 oktober 2017, zodat de met naam genoemde Olympische topsporters in Nederland met loodhagelpatronen kunnen trainen voor internationale wedstrijden. De ontheffing geldt voor het Schietsportcentrum Emmen, met als adres Veenakkers 30 te Emmer-Compascuum, en voor de topsporters die in de bijlage bij deze beschikking zijn genoemd.

Met de inwerkingtreding van de zogenaamde vierde tranche wijziging van het Activiteitenbesluit milieubeheer (Stb. 2015, 337) vallen buitenschietbanen, inclusief kleiduivenbanen, onder de werking van de algemene regels van het Activiteitenbesluit milieubeheer. Daarnaast bevat het Besluit kleiduivenschieten milieubeheer nog een aantal specifieke regels. In een recente wijziging van het Activiteitenbesluit milieubeheer (Staatsblad 2016, 425) is aangegeven dat het Besluit kleiduivenschieten milieubeheer zal worden ingetrokken en dat de systematiek ten aanzien van bodemverontreiniging op buitenschietbanen ook op kleiduivenschietbanen van toepassing zal worden. Onder deze systematiek is het gebruik van genoemde milieugevaarlijke stoffen toegestaan op alle buitenschietbanen en door alle sporters, mits er wordt voldaan aan bepaalde bodembeschermende voorzieningen en maatregelen, die in de Activiteitenregeling milieubeheer zijn uitgewerkt. Het gaat daarbij om:

  • een bodembeschermende voorziening (een fysieke voorziening die voorkomt dat lood uitloogt naar de bodem door contact met hemelwater, zoals een zgn. geotextiel onder de toplaag van de bodem of een verharding);

  • vangnetten of schermen langs het terrein waarop de bodembeschermende voorziening is aangebracht indien patronen of kleiduiven buiten dat terrein terecht kunnen komen;

  • periodieke verwijdering van het materiaal dat na het schieten achterblijft op de kleiduivenbaan;

  • het vastleggen van de controle, het onderhoud en het beheer van de bodembeschermende voorziening in eenduidige bedrijfsinterne procedures en werkinstructies ter bescherming van de bodem.

Door deze nieuwe systematiek zal het beschermingsniveau van de bodem verbeteren ten opzichte van de huidige situatie (waarin geen maatregelen worden getroffen), terwijl de KNSA duidelijkheid krijgt voor de lange termijn omdat er geen sprake meer is van tijdelijke ontheffingen.

De huidige ontheffing van de KNSA loopt per 31 december 2016 af. Bij de laatste wijziging van het Activiteitenbesluit milieubeheer is al voorzien dat het Besluit kleiduivenschieten milieubeheer pas medio 2017 in het Activiteitenbesluit milieubeheer zal opgaan, en dat nog eenmaal een ontheffing van de regels van dit besluit wordt verleend. Hierdoor krijgt de KNSA tijd om de financiering voor de maatregelen rond te krijgen en de voorzieningen aan te leggen.

De KNSA verzoekt om ontheffing tot 1 januari 2018. Uit nader overleg blijkt dat de datum van 1 oktober 2017 voor de KNSA ook werkbaar is, rekening houdend met het sportseizoen dat tot 1 oktober loopt en met de mogelijkheid om in de zomer te kunnen trainen voor het wereldkampioenschap in september 2017. De datum van 1 oktober 2017 blijft dichter bij het voornemen in de recente wijziging van het Activiteitenbesluit milieubeheer (medio 2017) zoals dat naar alle betrokken partijen is gecommuniceerd en heeft daarom mijn voorkeur.

Besluit

Op grond van artikel 2, derde lid, van het Besluit kleiduivenschieten milieubeheer verleen ik aan de topsporters genoemd in de bijlage bij deze beschikking ontheffing van het in artikel 2, eerste en tweede lid, van het Besluit kleiduivenschieten milieubeheer opgenomen verbod op het voorhanden hebben en gebruiken van loodhagelpatronen tijdens het schieten op kleiduiven tot 1 oktober 2017 op de schietbaan Schietsportcentrum Emmen, Veenakkers 30 te Emmer-Compascuum. Dit besluit zal worden gepubliceerd in de Staatscourant.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, S.A.M. Dijksma

Informatie en bezwaar

Voor nadere informatie over dit besluit kunt u terecht bij jochem.vander.waals@minienm.nl. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, ter attentie van Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, afdeling Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20906, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten: a. naam en adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk); d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen; e. zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Het niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot niet-ontvankelijkheid van het bezwaarschrift.

BIJLAGE OVERZICHT KLEIDUIVENSCHUTTERS

1.

T.Haccou

KNSA-licentienummer: 162577

2.

L. Wösten

KNSA-licentienummer: 166957

3.

E. van der Veen

KNSA-licentienummer: 171152

Naar boven