Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 2 december 2016, 2016-0000222071, tot wijziging van de Regeling dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen in verband met de aanwijzing van centra van topsport

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 7, zesde lid, onderdeel b, onder 1°, van de Algemene kinderbijslagwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan de Regeling dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen wordt na bijlage C de bij deze regeling behorende bijlage toegevoegd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017 en werkt terug tot en met 1 oktober 2016.

Deze regeling zal met de toelichting en de bijlage in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 2 december 2016

de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

BIJLAGE D LIJST VAN CENTRA VOOR TOPSPORT

 

Adres

Postcode

Vestigingsplaats

CTO Amsterdam

Olympisch Stadion 14

1076 DE

Amsterdam

CTO Papendal

Papendallaan 60

6816 VD

Arnhem

CTO Heerenveen

Abe Lenstraboulevard 23Q

8448 JA

Heerenveen

CTO Eindhoven

Antoon Coolenlaan 1

5644 RX

Eindhoven

NTC Zeilen

Hellingweg 136

2583 DX

Den Haag

NTC Beachvolleybal

Lindoduin 36-38

2583 BG

Den Haag

NTC Waterpolo

Woudenbergseweg 56

3707 HX

Zeist

NTC Triathlon

Limburglaan 10

6229 GA

Maastricht

TOELICHTING

Met artikel I, onderdelen 0A en 1A, van de Verzamelwet SZW 2017 wordt voor artikel 7 van de Algemene Kinderbijslagwet (hierna: AKW) artikel 6b ingevoegd en wordt artikel 7, zesde lid, onderdeel b, onder 1°, van de AKW gewijzigd. Met deze wijzigingen is beoogd om, indien aan de voorwaarden wordt voldaan, ook ouders van topsporters die een talentstatus hebben en die uitwonend zijn omdat zij een topsportopleiding volgen aan één van de centra voor topsport en daarnaast een (voorbereidende) middelbare beroepsopleiding volgen, in aanmerking te kunnen laten komen voor dubbele kinderbijslag. Eén van de voorwaarden voor ouders om aanspraak te kunnen maken op dubbele kinderbijslag is dat de afstand tussen gezin en de school waar de opleiding wordt aangeboden groter is dan 25 kilometer. Een andere voorwaarde is dat de school of opleiding is opgenomen in één van de bijlagen die bij de Regeling dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen (hierna: de Regeling) is gevoegd.

Deze wijziging was nodig omdat ouders van minderjarige topsporters die uitwonend zijn omdat zij een topsportopleiding volgen aan één van de centra voor topsport en daarnaast een (voorbereidende) middelbare beroepsopleiding volgen, geen aanspraak konden maken op dubbele kinderbijslag. Een uitzondering hierop was als het een specifieke aangewezen beroepsopleiding betrof, die is opgenomen in bijlage A van de Regeling of als het kind als topsporter op tenminste toptalentniveau een bij ministeriële regeling aangewezen school bezoekt voor het volgen van voortgezet onderwijs aan een Topsport Talentschool (voorheen Lootschool) en om deze reden uitwonend is. Hierdoor werd ongewenst een onderscheid gemaakt in het opleidingsniveau van het kind wat niet beoogd werd op het moment dat artikel 7, zesde lid, onderdeel b, onder 1° tot stand kwam.1 Met deze wijziging wordt dit alsnog hersteld.

De wijziging van artikel 7, zesde lid, onderdeel b, onder 1°, van de AKW maakt het mogelijk bij ministeriële regeling centra van topsport aan te wijzen. Hiertoe strekt onderhavige wijzigingsregeling.

In het nieuwe artikel 6b van de AKW is een begripsbepaling opgenomen van “een centrum voor topsport”. Dit is omschreven als een voorziening waar een topsporter op tenminste topsportniveau de mogelijkheid heeft om op één locatie te trainen, wonen en studeren. Dit zijn ofwel een Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) ofwel een Nationaal Topsport Centrum (NTC), dat geaccrediteerd is door het Nederlands Olympisch Comité Nederlandse Sport Federatie (hierna: NOC*NSF).

Een minderjarige wordt alleen toegelaten op een CTO of een NTC als hij of zij een door het NOC*NSF verstrekte talentstatus heeft. Een NTC is sportspecifiek; voor deze sport kan slechts op één plek in Nederland op toptalentniveau worden geschoold en getraind. Aan een CTO zijn meerdere sporten verbonden. Op zowel een NTC als een CTO kunnen o.a. minderjarige sporters met een NOC*NSF talentstatus trainen, wonen en studeren.

In Nederland zijn momenteel 4 CTO’s en 4 NTC’s. Deze CTO’s en NTC’s worden in bijlage D bij deze Regeling aangewezen. Deze bijlage zal indien nodig worden herzien. Alhoewel een NTC/CTO een mogelijkheid biedt om er te wonen is dit geen voorwaarde voor het toekennen van dubbele kinderbijslag. Een kind kan dus ook bijvoorbeeld bij een gastgezin of op kamers wonen. Wel is vereist, om recht te hebben op dubbele kinderbijslag, dat een kind niet tot het huishouden van de verzekerde noch als eigen kind, aangehuwd kind of pleegkind tot het huishouden van een ander behoort.

In het koninklijk besluit waarin de inwerkingtreding voor de verschillende bepalingen van de Verzamelwet SZW 2017 is vastgesteld (Stb. 2016, 472), is aan deze wijzigingen in de AKW terugwerkende kracht toegekend tot en met 1 oktober 2016. 1 oktober is de peildatum voor het recht op kinderbijslag over het laatste kwartaal van 2016. Om die reden wordt aan deze wijzigingsregeling ook terugwerkende kracht toegekend. Doordat aan deze wijziging terugwerkende kracht is toegekend, kunnen ouders van minderjarige topsporters die naast de topsportopleiding een (voorbereidende) middelbare beroepsopleiding volgen nog over het laatste kwartaal 2016 dubbele kinderbijslag aanvragen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher


X Noot
1

Kamerstukken II 2013/14, 33 716, nr. 10, p. 1.

Naar boven