Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 25 februari 2015, nr. BFB/2015/327M tot wijziging van de regeling van de Minister van Financiën van 11 november 1996 nr. WJB 96/1130 M, houdende de instelling van een overlegorgaan voor export-, import- en investeringsgaranties (Stcrt 1996, 225) in verband met het wijzigen van het doel van de regeling en de wijze van herbenoemen van de leden

De Staatssecretaris van Financiën,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking;

Besluit:

ARTIKEL I

De regeling van de Minister van Financiën van 11 november 1996 nr. WJB 96/1130 M, houdende de instelling van een overlegorgaan voor export-, import- en investeringsgaranties (Stcrt 1996, 225) wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 2 wordt ‘op het terrein van de herverzekeringen’ vervangen door: investeringsverzekeringen.

B

Artikelen 3 en 4 komen te luiden:

Artikel 3

  • 1. De Rijkscommissie brengt desgevraagd verslag uit over haar werkzaamheden aan de Minister van Financiën en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

  • 2. De Rijkscommissie kan besluiten om een jaarplan op te stellen voor het komende jaar.

Artikel 4

  • 1. De Rijkscommissie bestaat uit een voorzitter en ten hoogste zesentwintig andere leden.

  • 2. De voorzitter en de andere leden worden benoemd door de Minister van Financiën.

  • 3. Als lid kunnen worden benoemd:

    • a. deskundigen die een functie bekleden op het gebied van industrie, landbouw, handel, dienstverleningsbedrijven, bank- en verzekeringswezen;

    • b. vertegenwoordigers uit het georganiseerde bedrijfsleven;

    • c. vertegenwoordigers van toegelaten kredietverzekeringsmaatschappijen;

    • d. vertegenwoordigers van de Minister van Financiën en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

  • 4. Voor de in het derde lid genoemde leden kan de Minister van Financiën plaatsvervangende leden benoemen.

  • 5. De Rijkscommissie wordt ondersteund door een secretaris, die benoemd en ontslagen wordt door de Minister van Financiën. De secretaris is geen lid van de Rijkscommissie.

C

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het derde lid, tweede volzin, vierde en zesde lid vervallen.

2. Het vijfde lid wordt vernummerd naar het vierde lid.

D

Er wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 10

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling Rijkscommissie voor export.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën E.D. Wiebes

TOELICHTING

Algemeen

Sinds de inwerkingtreding van deze regeling was het doel van de Rijkscommissie voor export om overleg te voeren over nationale ontwikkelingen, vraagstukken, knelpunten en mogelijke oplossingen op het gebied van exportkredietverzekering en investeringsverzekering en op het terrein van herverzekering. Voor 2010 trad de Staat op als herverzekeraar, hetgeen de nadruk op herverzekering in artikel 2 verklaart. Met de stelselwijziging van 2010 (Wijzigingswet Kaderwet financiële verstrekkingen Financiën van 12 november 2009 houdende verzekering door de Staat van handelsrisico’s en verbetering risicobeheer (Stb 2009, 245)) veranderde de rol van de Staat van herverzekeraar naar verzekeraar. Binnen de Rijkscommissie voor Export wordt sindsdien dan ook vooral gesproken over ontwikkelingen op het gebied van exportkredietverzekeringen. Het blijft mogelijk om een deel van exportkrediettransacties in herverzekering te nemen of te laten herverzekeren. Dit valt sinds de stelselwijziging echter onder de exportkredietverzekering. Om onduidelijkheid hierover te voorkomen is ervoor gekozen om herverzekering als zelfstandig onderwerp te verwijderen uit artikel 2.

Tevens is op 17 december 2010 de Regeling Investeringsverzekeringen van kracht, waarmee de Minister van Financiën ook de mogelijkheid heeft om investeringsverzekeringen te verstrekken. Met de wijziging van artikel 2 sluit de Regeling Rijkscommissie voor export weer aan op bovengenoemde wijzigingen.

Een andere wijziging betreft het gelijktrekken van de herbenoeming van alle leden. Voorheen konden deskundigen op het gebied van landbouw, handel, dienstverleningsbedrijven, bank- en verzekeringswezen slechts eenmaal worden herbenoemd, terwijl de overige leden vaker konden worden herbenoemd. In de praktijk bleek dit onwenselijk.

Voorts bepaalde de regeling dat de Rijkscommissie voor export jaarlijks een verslag uitbrengt over haar werkzaamheden van het afgelopen jaar en een jaarplan opstelt voor het komende jaar. In de praktijk bleek hier geen behoefte aan te zijn. De regeling is derhalve gewijzigd zodat dit deel van de bepaling is komen te vervallen. De mogelijkheid om een verslag uit te brengen of een jaarplan op te stellen blijft wel bestaan.

Tevens is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de regeling in lijn te brengen met de portefeuillewijziging. Als gevolg van het Besluit van 5 november 2012 Nr. 12.002587, houdende departementale herindeling met betrekking tot buitenlandse handel (Stcrt. 2012, 23046) is niet langer de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie belast met de exportkredietverzekering, maar de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Ten slotte bleek het in de praktijk wenselijk om een citeertitel toe te voegen aan de regeling.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes

Naar boven