Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 14 juli 2015, nr. 15092388, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bescherming van de bedekte onbelichte productieteelt van tomaat (Tijdelijke vrijstelling voor het gewasbeschermingsmiddel PMV®-01 ter bescherming van de bedekte onbelichte productieteelt van tomaat 2015)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening nr. (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en nr. 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

BESLUIT:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 wordt verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel PMV®-01 ter bescherming van de bedekte onbelichte productieteelt van tomaat tegen schade door Pepinomozaïekvirus. Deze vrijstelling geldt niet voor de opkweek van tomatenplanten.

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 november 2015 en vervalt op 28 februari 2016.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: (Tijdelijke vrijstelling voor het gewasbeschermingsmiddel PMV®-01 ter bescherming van de bedekte onbelichte productieteelt van tomaat 2015).

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen Directeur-Generaal Agro en Natuur

Bezwaar

Als u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u binnen zes weken na dagtekening van dit besluit digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen.

Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via ‘mijn.rvo.nl’. Om in te loggen heeft u uw gebruikerscode en wachtwoord nodig, voor de ondertekening een TAN-code. Bij een digitaal bezwaarschrift stuurt u een kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of u stuurt een kopie per post na.

Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

Op mijn.rvo.nl/bezwaar vindt u meer belangrijke informatie over het digitaal en schriftelijk indienen van een bezwaarschrift.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over uw bezwaarschrift, kijk dan op onze website: mijn.rvo.nl. Of bel: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

BIJLAGE

Wettelijk Gebruiksvoorschrift en Gebruiksaanwijzing

Middel: PMV®-01

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

Toegestaan is uitsluitend het gebruik als virus inoculatie tegen schade door het Pepinomozaïekvirus, door middel van een gewasbespuiting in bedekte productieteelt van tomaten.

Bij de interpretatie van wat valt onder bovengenoemde teelt is uitgegaan van de Definitielijst toepassingsgebieden gewasbeschermingsmiddelen, versie 2.0, Ctgb juni 2011.

Dit middel is uitsluitend bestemd voor professioneel gebruik.

Dit middel wordt uitsluitend rechtstreeks geleverd aan de teler.

Veiligheidstermijnen: geen

Draag beschermende handschoenen en beschermende kleding.

GEBRUIKSAANWIJZING

Algemeen

PMV®-01 bevat één milde variant van Pepinomozaïekvirus. Dit product wordt toegepast voor bescherming van tomatenplanten tegen alle andere isolaten van Pepinomozaïekvirus. Het product is toepasbaar in de bedekte productieteelt van tomaten.

PMV®-01 heeft een beperkte houdbaarheid na productie en dient bewaard te worden bij een temperatuur van 4 °C ± 2 °C. Product waarvan de houdbaarheid verstreken is, afvoeren of vernietigen volgens geldende nationale regelgeving voor restanten gewasbeschermingsmiddelen.

De behandeling gebeurt op jonge tomatenplanten, zo snel mogelijk na het planten en uiterlijk voor de eerste tros volledig tot bloei komt. Voor een optimaal effect is het aan te bevelen om onmiddellijk na toepassing een gewasverzorging uit te voeren. De planten moeten vrij zijn van het Pepinomozaïekvirus op het moment van behandeling.

Toepassingen

Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen. De toepassing van dit product is uitsluitend voorbehouden voor professionele gebruikers. PMV-01 bevat een milde variant van Pepinomozaïekvirus. Dit product wordt toegepast voor bescherming van tomatenplanten tegen alle andere isolaten van Pepino mosaic virus. Het product is toepasbaar in de commerciële tomatenteelt onder glas. De behandeling gebeurt op jonge tomatenplantjes, zo snel mogelijk na het planten en uiterlijk voor de eerste tros volledig tot bloei komt. Voor een optimaal effect is het aangewezen om onmiddellijk na toepassing een gewasverzorging uit te voeren. De plantjes moeten vrij zijn van het Pepino mosaic virus op het moment van behandeling.

Aanbevolen dosis: 4 – 8 L/ha bij een spuitvolume van 160 – 300 L/ha. De volledige dosis moet rechtstreeks op de tomatenplantjes verspoten worden. Spuittoepassing bij een druk van 5 – 6 bar.

Het product goed mengen voor gebruik en goed homogeniseren na verdunning in de spuitapparatuur. Reinig de filters vaak genoeg en homogeniseer de spuitoplossing regelmatig (om de 2u). Indien gebruik gemaakt wordt van een spuitboom voor het spuiten van hagen: slechts 1 spuitdop gebruiken. Lege verpakking naspoelen met water en spoelwater in tank brengen om mee te verspuiten. De gereinigde verpakking verwijderen in overeenstemming met de geldende (lokale) regels voor verwijdering van verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen.

Classificatie volgens huidige EU wetgeving:

 

P102: Buiten het bereik van kinderen houden.

P260: Inademing van spuitnevel vermijden.

P270: Niet eten, drinken of roken tijdens het gebruik van dit product.

P280: Beschermende handschoenen dragen.

P284: Adembescherming dragen.

SP1: Zorg ervoor dat u met het product of zijn verpakking geen water verontreinigt.

EUH401: Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor de menselijke gezondheid en het milieu te voorkomen.

Micro-organismen kunnen eventuele sensibiliserende reacties uitlokken.

TOELICHTING

Algemeen

Artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en nr. 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: Verordening (EG) nr. 1107/2009) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een gevaar dat op geen enkele andere redelijke manier te beheersen is.

Met dit besluit wordt in 2015 tijdelijk vrijstelling verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel PMV®-01, ter bescherming van de bedekte onbelichte productieteelt van tomaat tegen pepinomozaïekvirus. Deze vrijstelling geldt niet voor de opkweek van tomatenplanten.

Op 22 juni 2015 (Staatscourant van 29 juni 2015 nr 15080667), 14 november 2014 (Staatscourant van 18 november 2014, nr 33151), 23 september 2014 (Staatscourant van 22 september, nr 26366), 4 september 2013 (Staatscourant van 6 september 2013, nr. 25270) en 22 oktober 2012 (Staatscourant van 30 oktober 2012, nr. 21989) is eerder tijdelijke vrijstelling verleend voor het gebruik van PMV®-01.

Gevaar voor de teelt

Pepinomozaïekvirus (PepMV) is een zeer besmettelijk virus dat wordt verspreid door mechanische overdracht, met name bij gewashandelingen, via besmet materiaal en afvoerwater. De schade door PepMV in de tomatenteelt betreft productieverlies en kwalitatieve schade. Zonder de beschikbaarheid van goede gewasbeschermingsmaatregelen zullen telers opbrengstschade ondervinden die oploopt tot 20 procent kwaliteitsverlies, waardoor de tomaten niet meer voor de versmarkt afgezet kunnen worden, en 10 procent opbrengstverlies. Een landbouwtechnisch doelmatige geïntegreerde bedekte onbelichte productieteelt van tomaat wordt bedreigd door de aantasting met PepMV en het niet beschikbaar hebben van een effectieve bestrijdingsmaatregel.

Alternatieven

Telers proberen door naleving van bedrijfshygiënische maatregelen infectie en verspreiding tegen te gaan. Echter PepMV is een zeer besmettelijk virus dat zeer makkelijk verspreid wordt. Daarom kan met de toepassing van bedrijfshygiënische maatregelen PepMV niet afdoende worden bestreden.

Een landbouwtechnisch doelmatige geïntegreerde bedekte onbelichte productieteelt van tomaat is met het beschikbare pakket aan maatregelen en middelen niet mogelijk.

Bijzondere omstandigheden

Er is perspectief voor de toelating van de zwakke stam waardoor een kortstondig noodverband gerechtvaardigd is. De toelating zal in het teeltseizoen van 2015 nog niet beschikbaar zijn. Er worden inspanningen verricht om deze zwakke stam in de EU als werkzame stof te plaatsen. Vervolgens kan een toelating van het middel PMV®-01 op basis van deze werkzame stof als gewasbeschermingsmiddel aangevraagd worden bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De aanvraag voldoet aan de eis van bijzondere omstandigheden. De toelatinghouder en sector leveren inspanningen om te komen tot een toelating. Er is perspectief voor de toelating van PMV®-01 in de bedekte onbelichte productieteelt van tomaat waardoor een kortstondig noodverband gerechtvaardigd is.

Advies College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Het College constateert dat er na het nemen van de risicoreducerende maatregel geen risico verbonden is aan de vrijstelling. Het College adviseert een vrijstelling ex artikel 38 van het gewasbeschermingsmiddelen PMV®-01 in de teelt van tomaat te verlenen onder vermelding van de volgende risicobeperkende maatregelen:

‘Beschermende handschoenen en beschermende kleding dragen.’

De overwegingen

Een hernieuwde vrijstelling is gewenst, omdat zonder de vrijstelling van het middel PMV®-01, PepMV in de bedekte onbelichte productieteelt van tomaat op geen enkele andere redelijke wijze te beheersen is. Hierdoor wordt de landbouwtechnische doelmatig bedekte onbelichte productieteelt van tomaat bedreigd.

De door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voorgestelde risicoreducerende maatregel is overgenomen in het Wettelijk Gebruiksvoorschrift, bijlage bij dit besluit.

In overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, heb ik besloten om op grond van artikel 38 van de Wgb vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel PMV®-01, ter bescherming van de bedekte onbelichte productieteelt van tomaat tegen pepinomozaïekvirus (PepMV). Deze vrijstelling geldt niet voor de opkweek van tomatenplanten.

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 november 2015 en vervalt op 28 februari 2016.

De Staatssecretaris van Economische Zaken namens deze: J.P. Hoogeveen Directeur-Generaal Agro en Natuur

Naar boven