Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 5 juni 2015, nr. 652112, houdende wijziging van de Regeling formulieren voor verklaring arts/verloskundige bij aangifte geboorte alsmede wijziging van de Regeling papier, andere gegevensdragers en middelen voor de opmaak van de akten van de burgerlijke stand

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op de artikelen 10 en 27, vierde lid, van het Besluit burgerlijke stand 1994;

Besluit:

Artikel 1

In artikel 1 en in het opschrift van Bijlage 1 van de Regeling formulieren voor verklaring arts/verloskundige bij aangifte geboorte wordt ‘artikel 19e, achtste lid’ telkens vervangen door: artikel 19e, elfde lid.

Artikel 2

In de artikelen 1, eerste lid, en 2, eerste lid, van de Regeling papier, andere gegevensdragers en middelen voor de opmaak van de akten van de burgerlijke stand vervalt telkens de zinsnede: ,van huwelijksaangifte, van toestemming tot het huwelijk, van aangifte van de registratie van een partnerschap, van toestemming tot registratie van een partnerschap.

Artikel 3

  • 1. Artikel 1 treedt in werking op het tijdstip waarop het bij de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand gewijzigde artikel 19e van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in werking zal treden.

  • 2. Artikel 2 treedt in werking met ingang van 1 september 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 5 juni 2015

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

TOELICHTING

Algemeen

De Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand voorziet in de vereenvoudiging van bepaalde procedures inzake de burgerlijke stand alsmede in de invoering van elektronische dienstverlening aan de burger. Deze wet is op 21 oktober 2014 in het Staatsblad gepubliceerd (Stb. 2014, 380). In verband met de wijzigingen in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is het Besluit burgerlijke stand 1994 in wetstechnische zin aangepast (Stb. 2014, 587). Ook een klein aantal ministeriële regelingen moet aan de wet worden aangepast. Hierin voorziet de onderhavige ministeriële regeling.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Artikel 1 en Bijlage 1 van de Regeling formulieren voor verklaring arts/verloskundige verwijzen naar de verklaring van een arts of een verloskundige als bedoeld in artikel 19e, achtste lid, van Boek 1 BW. Ingevolge de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand wordt het achtste lid van dat artikel vernummerd tot het elfde lid (zie artikel I, onderdeel D, onder 5, van de wet). De verwijzingen naar de bepaling in het BW zijn aangepast aan de vernummering.

Artikel 2

De artikelen 1 en 2 van de Regeling papier, andere gegevensdragers en middelen voor de opmaak van de akten van de burgerlijke stand schrijven voor op welke wijze en met welke middelen akten van de burgerlijke stand moeten worden vervaardigd. Hiervan is een aantal akten uitgezonderd, waaronder de akte van huwelijksaangifte, van toestemming tot het huwelijk, van de registratie van een partnerschap en van toestemming tot registratie van een partnerschap. De Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand vereenvoudigt de procedure tot het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. De verplichting van de aanstaande echtgenoten of partners om aangifte van hun voorgenomen verbintenis te doen wordt vervangen door het doen van een melding van het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Daarmee vervalt de verplichting van de ambtenaar van de burgerlijke stand om een akte op te maken van de huwelijksaangifte of van de aangifte van de registratie van een partnerschap. Het overleggen van een akte van huwelijkstoestemming als bedoeld in artikel 44, eerste lid, onder b, van Boek 1 BW of van het geregistreerd partnerschap als bedoeld in artikel 80a, zesde lid, jo artikel 44, eerste lid, onder b, van Boek 1 BW wordt vervangen door het verstrekken van de gegevens betreffende de toestemming. In verband met het vervallen van deze akten in de wet worden de desbetreffende akten ook in de Regeling papier, andere gegevensdragers en middelen voor de opmaak van de akten van de burgerlijke stand, geschrapt.

Artikel 3

Dit artikel regelt de inwerkingtreding van de artikelen 1 en 2 van deze regeling. Daarbij wordt aangesloten bij de gefaseerde inwerkingtreding van de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand.

Artikel 1 zal tegelijkertijd met de wijziging van artikel 19e van Boek 1 BW in werking treden. Deze wijziging houdt verband met de mogelijkheid om de geboorteaangifte langs elektronische weg te doen. De elektronische geboorteaangifte geldt als sluitstuk van de invoering van elektronische dienstverlening van de burgerlijke stand jegens de burger en zal op een later moment, bij een nog op te stellen koninklijk besluit in werking treden.

Artikel 2 treedt tegelijkertijd in werking met de wetswijzigingen die betrekking hebben op de vereenvoudiging van bepaalde procedures inzake de burgerlijke stand en daarmee op het vervallen van enkele akten van de burgerlijke stand. Deze inwerkingtreding is bepaald op 1 september 2015 (Stb. 2015, 174). Hiermee is een uitzondering gemaakt op de vaste verandermomenten. Een eerdere inwerkingtredingsdatum – en daarmee een afwijking van de minimuminvoeringstermijn voor decentrale overheden – leverde aanmerkelijke nadelen voor gemeenten op, omdat gemeenten een aantal processen anders moeten inrichten en andere formulieren moeten opstellen. Wachten op het eerstvolgende vaste verandermoment zou nadelig zijn voor de burger die profijt heeft van de vereenvoudiging van bepaalde procedures inzake de burgerlijke stand. De inwerkingtreding per 1 september 2015 zorgt voor een passend evenwicht tussen gemeentelijke en particuliere belangen.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven