Besluit kwaliteitsaudits Wsnp-bewindvoerderorganisaties II

De Raad voor Rechtsbijstand (hierna: de raad), namens de Minister van Veiligheid en Justitie,

gezien:

stelt beleid vast ten aanzien van de kwaliteitsaudits voor bewindvoerderorganisaties,

  • 1. Alle door de raad erkende bewindvoerderorganisaties Wsnp dienen zich te onderwerpen aan periodieke audits, waarbij de kwaliteit van de betreffende bewindvoerderorganisatie wordt getoetst. Dit geldt tevens voor advocatenkantoren, waar bewindvoerders niet-advocaat werkzaam zijn. Deze periodieke audits vinden in principe één maal in de drie jaar plaats.

  • 2. De raad behoudt zich het recht voor ook tussentijds een audit af te nemen, indien daartoe naar het oordeel van de raad aanleiding bestaat.

  • 3. Tijdens de audit wordt getoetst in hoeverre de organisatie voldoet aan de geldende Kwaliteitsnormen bewindvoerderorganisaties Wsnp. Deze wordt vastgesteld door de raad en is als bijlage opgenomen bij dit besluit.

  • 4. Negatieve auditresultaten kunnen gevolgen hebben voor de erkenning van de organisatie. De raad kan de erkenning van een bewindvoerderorganisatie per direct intrekken, wanneer uit de audit blijkt dat deze niet aan de geldende kwaliteitsnormen voldoet.

  • 5. Indien de resultaten van de periodieke audit positief zijn, zal de betreffende organisatie een goedkeurende auditverklaring ontvangen.

  • 6. Aan de periodieke audits zijn voor de bewindvoerderorganisaties geen kosten verbonden.

  • 7. Indien een organisatie weigert mee te werken aan een (tussentijdse) periodieke audit, zal dit gevolgen hebben voor de erkenning als Wsnp – bewindvoerderorganisatie. De raad kan in voorkomende gevallen de erkenning van de bewindvoerderorganisatie intrekken.

  • 8. Dit besluit wordt aangehaald als ‘Besluit kwaliteitsaudits Wsnp-bewindvoerderorganisaties II’ en treedt twee dagen na publicatie in de Staatscourant in werking. Het Besluit Kwaliteitsaudits van 1 oktober 2007 komt hiermee te vervallen.

Utrecht, 8 oktober 2013

De Minister van Veiligheid en Justitie, de Raad voor Rechtsbijstand, voor deze: P.J.M. van den Biggelaar Directeur Stelsel

J. Wijkstra, Directeur Bedrijfsvoering.

BIJLAGE: KWALITEITSNORMEN BEWINDVOERDERORGANISATIES WSNP II

(Beschikbaar in een afzonderlijk document)

TOELICHTING

Op 1 oktober 2013 treedt het Besluit vergoeding bewindvoerder schuldsanering in werking. Dit besluit behelst een nieuw vergoedingensysteem voor Wsnp-bewindvoerders.

Waar voorheen de vergoeding voor de Wsnp-bewindvoerders bestond uit een deel salaris uit de boedel en een deel bewindvoerdersubsidie van de raad, wordt vanaf 1 oktober 2013 de gehele vergoeding in de vorm van bewindvoerdersalaris uit de boedel aan de bewindvoerder toegekend. Slechts wanneer de boedel niet toereikend is, kan de bewindvoerder het deel van de vergoeding, dat hij niet ten laste van de boedel kan brengen, in de vorm van subsidie bij de raad declareren.

De rechtbank berekent de totale aan de bewindvoerder toekomende vergoeding en stelt het salaris (dat uit de boedel voldaan moet worden) vast. De berekening wordt uitgevoerd op basis van de systematiek als omschreven in het hiervoor vermelde besluit. Het negatieve verschil tussen de vergoeding en het salaris kan door de raad in de vorm van subsidie aan de bewindvoerder worden uitgekeerd. Om deze subsidie te kunnen verkrijgen moet de bewindvoerder, net als onder de subsidiesystematiek van vóór 1 oktober 2013, aan een aantal voorwaarden voldoen.

Deze voorwaarden staan, verspreid over diverse beleidsdocumenten, vermeld op de website van bureau Wsnp (www.wsnp.rvr.org ) en zijn daar ook op te vragen.

De nieuwe systematiek geldt alleen voor schuldsaneringen die op of na 1 oktober 2013 zijn uitgesproken. Voor schuldsaneringen die vóór die datum zijn uitgesproken blijft het oude beleid van toepassing.

Naar boven