Besluit van de Minister van Financiën en de Minister van Veiligheid en Justitie van 6 september 2013, kenmerk: FM 2013/1120M, tot wijziging van een ministeriële regeling en een aantal ministeriële besluiten op het terrein van het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering, in verband met een aanpassing van de organisatie van de Belastingdienst

De Minister van Financiën en de Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op de artikelen 21, eerste lid, 24, eerste lid, 26, eerste lid, 27, eerste lid, 28, vierde lid, en 29 van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, artikel 8.21, tweede lid, onderdeel b, van de Belastingwet BES en de artikelen 5.4, eerste lid, 5.9, eerste lid, 5.10, eerste lid, 5.11, eerste lid, en 5.12, derde lid, van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES;

Besluiten:

ARTIKEL I

In artikel 1, onderdeel d, van het Besluit van de Minister van Financiën en de Minister van Justitie van 18 juli 2008 tot aanwijzing van personen die zijn belast met het toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme gestelde regels (Besluit aanwijzing toezichthouders Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) (Stcrt. 2008, 142) wordt ‘de controleambtenaren van de Belastingdienst Holland/Midden Unit MOT’ vervangen door: de medewerkers van de Belastingdienst/Grote ondernemingen, Bureau Toezicht Wwft.

ARTIKEL II

Het Besluit van de Minister van Financiën van 27 november 2009 betreffende bekendmaking mandaatverlening handhaving en sanctionering Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Stcrt. 2009, 18645) wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

De door de landelijk directeur van de Belastingdienst/Grote ondernemingen daartoe aangewezen medewerkers van de Belastingdienst/Grote ondernemingen, Bureau Toezicht Wwft, zijn bevoegd om namens de Minister van Financiën besluiten te nemen ter uitvoering van de artikelen 26, eerste lid, 27, eerste lid, 28, vierde lid, en 29 van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, met uitzondering van het beslissen op bezwaarschriften.

B

In artikel 2 wordt ‘voorzitter van het managementteam Belastingdienst/Holland-Midden’ vervangen door: landelijk directeur van de Belastingdienst/Grote ondernemingen.

ARTIKEL III

Artikel 5, eerste lid, onderdeel g, van de Uitvoeringsregeling Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme komt te luiden:

  • g. de Belastingdienst/Grote ondernemingen;

ARTIKEL IV

Het Besluit van de Minister van Financiën, mede namens de Minister van Veiligheid en Justitie, van 21 december 2012 tot aanwijzing van toezichtautoriteiten in de zin van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES en bekendmaking van de mandaatverlening inzake handhaving en sanctionering van die wet (Stcrt. 2013, 223) wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘controleambtenaren van de Belastingdienst/Holland/Midden Unit MOT’ vervangen door: medewerkers van de Belastingdienst/Grote ondernemingen, Bureau Toezicht Wwft.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘voorzitter van het managementteam Belastingdienst/Holland-Midden’ vervangen door ‘landelijk directeur van de Belastingdienst/Grote ondernemingen’ en wordt ‘controleambtenaren van de Belastingdienst/Holland-Midden Unit Mot’ vervangen door: medewerkers van de Belastingdienst/Grote ondernemingen, Bureau Toezicht Wwft.

2. In het tweede lid wordt ‘voorzitter van het managementteam Belastingdienst/Holland-Midden’ vervangen door: landelijk directeur van de Belastingdienst/Grote ondernemingen.

ARTIKEL V

Het Besluit van de Minister van Financiën van 26 mei 2008 houdende bekendmaking mandaatverlening toezicht Wet melding ongebruikelijke transacties en Wet identificatie dienstverlening (Stcrt. 2008, 109) wordt ingetrokken.

ARTIKEL VI

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2013.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten.

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van een ministeriële regeling en een aantal ministeriële besluiten op het terrein van het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering, in verband met een aanpassing van een deel van de organisatie van de Belastingdienst.

Bij regeling van 7 maart 2013 (Stcrt. 2013, 6465) is een deel van de organisatie van de Belastingdienst aangepast. De indeling op basis van regio’s is vervangen door een indeling op basis van werkprocessen. Dit heeft ook geleid tot wijzigingen in de benaming van onderdelen van de Belastingdienst, van de leiding en van medewerkers van die onderdelen.

Met deze regeling worden in een aantal ministeriële besluiten en regelingen wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot wat eerder de ‘Belastingdienst Holland Midden’ en de daaronder vallende ‘Unit MOT’ heette. Ook de benaming van de leiding en van de medewerkers van dit onderdeel van de Belastingdienst, aan wie mandaat is verleend voor handhaving en sanctionering, wordt met deze regeling gewijzigd (artikelen I tot en met IV).

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om een inmiddels verouderd besluit, het Besluit houdende bekendmaking mandaatverlening toezicht Wet Melding ongebruikelijke transacties en Wet identificatie dienstverlening in te trekken (artikel V).

Omdat de wijzigingen in de organisatie van de Belastingdienst zijn ingegaan op 1 januari 2013, werken de artikelen van dit besluit die daarop betrekking hebben terug tot en met 1 januari 2013 (artikel VI).

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten.

Naar boven