Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 16 april 2013, ACM/DM/2013200935, tot wijziging van de Spelregels bij concentratiezaken, Autoriteit Consument en Markt

Zaaknummer: 13.0109.66

Gelet op hoofdstuk 5 van de Mededingingswet en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht,

Besluit:

ARTIKEL 1

De Spelregels bij concentratiezaken (Stcrt. 2009, nr. 11, laatst gewijzigd in Stcrt. 2009, nr. 65) worden als volgt gewijzigd:

A

In de inhoudsopgave vervalt de verwijzing naar paragraaf 12 Mediaconcentraties.

B

In randnummer 1 wordt ‘Nederlandse Mededingingsautoriteit (hierna: NMa)’ vervangen door: Autoriteit Consument en Markt (hierna ook: ACM).

C

In de randnummers 4, 5, 6, 11, 12, 14, 20, 21, 23, 26, 27, 29, 32, 40, 41, 44 tot en met 48, 50, 52, 53, 55, 57, 59, 60, 61, 64, 65, 67 tot en met 76, 82, 83, 87 en 91 tot en met 95, in de voetnoten 1, 11, 19, en 20 en in de opschriften van de randnummers 74, 86 tot en met 88, 89 en 90, wordt ‘NMa’ telkens vervangen door: Autoriteit Consument en Markt.

D

In de laatste volzin van randnummer 4 wordt ‘(www.nmanet.nl , onder Actueel, Themadossiers, Zorg)’ vervangen door: (www.acm.nl ).

E

In voetnoot 3 wordt ‘www.nmanet.nl , onder Bedrijven, Melden van concentraties’ vervangen door: www.acm.nl .

F

In randnummer 10, vijfde volzin, wordt ‘de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (hierna: de Raad)’ gewijzigd in: de Autoriteit Consument en Markt.

G

In voetnoot 5 wordt ‘www.nmanet.nl , onder respectievelijk de volgende kopjes: Wet en regelgeving, Richtsnoeren en bekendmakingen, Richtsnoeren_Remedies’ vervangen door: www.acm.nl .

H

In voetnoot 6 wordt ‘www.nmanet.nl , onder het kopje Wet- en regelgeving, Richtsnoeren en bekendmakingen’ vervangen door: www.acm.nl .

I

In voetnoot 11 wordt ‘NMa (www.nmanet.nl , onder het kopje besluiten)’ vervangen door: ACM (www.acm.nl ).

J

In randnummer 46, tweede volzin, onder (i) wordt ‘(www.nmanet.nl , onder het kopje Besluiten)’ vervangen door: (www.acm.nl ).

K

In voetnoot 18 wordt ‘NMa Uitvoeringsregel verkorte afdoening 2008, Stcrt. 2008, nr. 172’ vervangen door: ACM Uitvoeringsregel verkorte afdoening.

L

In voetnoot 19 wordt ‘www.nmanet.nl ’ vervangen door: www.acm.nl .

M

In randnummer 76 vervallen de laatste twee volzinnen.

N

1. In randnummer 78, vierde volzin wordt ‘(www.nmanet.nl , onder respectievelijk de volgende kopjes: Over de NMa, Internationaal, Europese Unie, Europese Samenwerking)’ vervangen door: www.acm.nl .

2. In randnummer 78 wordt ‘NMa’ vervangen door: ACM.

O

In randnummer 79 komt de een na laatste volzin als volgt te luiden: Artikel 7 van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt maakt het voor de Autoriteit Consument en Markt mogelijk dergelijke informatie uit te wisselen.

P

In randnummer 81 worden de laatste twee volzinnen vervangen door: De mededingingsautoriteiten die vertegenwoordigd zijn binnen ECA informeren elkaar over concentraties die bij meerdere lidstaten moeten worden gemeld (hierna: multi-jurisdictional mergers). Dit doen zij door middel van een korte mededeling die binnen het ECA wordt rondgestuurd indien (i) een melding is binnengekomen van een multi-jurisdictional merger, (ii) een multi-jurisdictional merger in de meldingsfase is goedgekeurd onder voorwaarden (remedies) of indien besloten wordt dat een vergunningseis zal worden gesteld en (iii) als een besluit is genomen op de vergunningsaanvraag van een multi-jurisdictional merger.

Q

De voetnoten 25 tot en met 27 vervallen.

R

Randnummer 88 komt te luiden:

‘Op een zaak die de Europese Commissie naar de Autoriteit Consument en Markt heeft verwezen zijn artikel 34 en volgende van de Mw van toepassing. De zaak dient dus aan de ACM te worden gemeld en de in artikel 37 Mw bedoelde termijn loopt vanaf de ontvangst van de melding.’

S

In randnummer 94, voorlaatste volzin, wordt ‘artikel 91 Mw’ gewijzigd in: artikel 7 van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt.

T

1. In randnummer 95, eerste volzin wordt ‘meldingen en vergunningsaanvragen’ vervangen door: zaken.

2. In randnummer 95 worden de derde en vierde volzin vervangen door: Een en ander is geregeld in het daartoe opgestelde Protocol tussen de Nederlandsche Bank N.V. en de Nederlandse Mededingingsautoriteit betreffende concentraties in de financiële sector in noodsituaties. Dit protocol is te vinden op de website van de ACM (www.acm.nl ).

U

In voetnoot 28 wordt ‘Stcrt. 19 januari 2000, nr. 13’ vervangen door: Stcrt. 3 januari 2011, nr. 84.

V

Randnummer 96 vervalt.

W

1. Randnummer 97 komt te luiden:

  • 96. De Autoriteit Consument en Markt heeft eveneens met de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) een samenwerkingsprotocol: het Samenwerkingsprotocol NMa – NZa over de wijze van samenwerking bij aangelegenheden van wederzijds belang. De Autoriteit Consument en Markt zal in het geval van gemelde concentraties in de zorgsector de NZa vragen of zij een zienswijze wenst af te geven. De Autoriteit Consument en Markt zal de zienswijze in haar beoordeling van de concentratie betrekken. Tevens kan op basis van artikel 7 van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt en de artikelen 65, 67 en 70 Wet marktordening gezondheidszorg informatie-uitwisseling plaatsvinden tussen de Autoriteit Consument en Markt en de NZa. Dit protocol is eveneens te vinden op de website van de ACM (www.acm.nl ).

2. In randnummer 96 (nieuw), de eerste volzin, wordt voetnoot 29 toegevoegd. Voetnoot 29 komt te luiden: Stcrt. 24 januari 2011, nr. 1367 en Stcrt. 15 juni 2011, nr. 1367.

X

Paragraaf 12 Mediaconcentraties vervalt.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2013.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: overeenkomstig het door het bestuur op 16 april 2013 genomen besluit, C.A. Fonteijn, bestuursvoorzitter

TOELICHTING

Bij dit besluit worden de Spelregels bij concentratiezaken gewijzigd vanwege de recente samenvoeging van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, Consumentenautoriteit en Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit in één organisatie. De meeste wijzigingen hebben betrekking op de vervanging van de ‘Nederlandse Mededingingsautoriteit’ of ‘NMa’ door de naam van de nieuwe toezichthouder, Autoriteit Consument en Markt.

Daarnaast wordt bij dit besluit een aantal inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd, omdat diverse samenwerkingsprotocollen met andere toezichthouders zijn aangepast en de Tijdelijke Wet Mediaconcentraties is komen te vervallen.

Tot slot wordt randnummer 88 gewijzigd omdat de inhoud van dit randnummer niet overeenstemt met de praktijk. De Autoriteit Consument en Markt beschouwt het besluit van de Europese Commissie tot verwijzing onder artikel 9 van de Europese Concentratieverordening van een concentratiezaak naar de Autoriteit Consument en Markt, niet als de indiening van de melding. Dit volgt ook uit artikel 9 lid 6, derde alinea, van de Concentratieverordening waarin het volgende wordt bepaald: ‘Indien op grond van de nationale wetgeving een aanmelding wordt verlangd, vangt de periode van 45 werkdagen aan op de eerste werkdag na de ontvangst van een volledige aanmelding door de bevoegde autoriteit van die lidstaat.’ Partijen dienen een verwezen zaak derhalve zelf te melden bij de Autoriteit Consument en Markt. Bij ontvangst van de melding start de termijn van artikel 37 Mw.

Naar boven