Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 11 april 2013, 2013-0000041812, tot Aanpassing van de regeling WWB in verband met aanvraag IAU

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 10, eerste lid, onderdeel a, van het Besluit WWB 2007;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 15 van de Regeling WWB wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 10. Het Digitaal Verantwoordingssysteem, genoemd in het tweede lid, wordt tot een nader door de minister te bepalen tijdstip niet gebruikt bij de indiening van een formulier houdende een verzoek tot een incidentele aanvullende uitkering.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 11 april 2013

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

TOELICHTING

Vanaf 2009 konden gemeenten op vrijwillige basis gebruik maken van het Digitaal Verantwoordingssysteem om bij de Toetsingscommissie WWB een verzoek tot een incidentele aanvullende uitkering (IAU) in te dienen. Vanaf 1 januari 2011 is in artikel 15, tweede lid van de Regeling WWB, geregeld dat gemeenten verplicht zijn om voor de indiening van een IAU-verzoek van dat systeem gebruik te maken (Stcrt. 2010, 15012). Met de digitale indiening van IAU-verzoeken wordt onder meer beoogd het indieningsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Onder invloed van technische omstandigheden ontbeert het Digitaal Verantwoordingssysteem op dit moment de vereiste stabiliteit. Om deze reden is recentelijk al geregeld dat het Digitaal Verantwoordingssysteem tot een nader door de minister te bepalen tijdstip niet gebruikt wordt bij de indiening van een verzoek tot een meerjarige aanvullende uitkering (Stcrt. 2013, 4584). Aangezien de technische omstandigheden met betrekking tot het Digitaal Verantwoordingssysteem nog niet voldoende zijn verbeterd, moet ook ten aanzien van de IAU-verzoeken geconcludeerd worden dat het niet wenselijk gemeenten dit jaar te verplichten hun verzoeken via het Digitaal Verantwoordingssysteem in te dienen. Derhalve wordt aan artikel 15 van de Regeling WWB een tiende lid toegevoegd. Hierin wordt het gebruik van het Digitaal Verantwoordingssysteem niet langer verplicht gesteld tot een nader door de minister te bepalen tijdstip. Via de website van de Toetsingscommissie WWB zijn gemeenten geïnformeerd op welke wijze de indiening van de verzoeken tot een incidentele aanvullende uitkering in 2013 dient plaats te vinden. Zodra het Digitaal Verantwoordingssysteem functioneert, zal door de minister bekend worden gemaakt dat gemeenten hiervan gebruik dienen te maken bij het indienen van een IAU-verzoek.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

Naar boven