Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 15 februari 2013, 2013-0000012597, tot Aanpassing van de regeling WWB

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 10a, eerste lid, onderdeel a, van het Besluit WWB 2007;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 15a van de Regeling WWB wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vijfde lid, onderdeel b wordt ‘Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties’ gewijzigd in: Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

2. Aan het artikel wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. Het Digitaal Verantwoordingssysteem, genoemd in het derde lid, wordt tot een nader door de minister te bepalen tijdstip niet gebruikt bij de indiening van een formulier houdende een verzoek tot een meerjarige aanvullende uitkering.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 15 februari 2013

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma.

TOELICHTING

Sedert de invoering van de meerjarige aanvullende uitkering (MAU) dienen gemeenten hun verzoek digitaal in. Aanvankelijk vrijwillig en sedert 1 januari 2011 verplicht. Het verplichte gebruik van het Digitaal Verantwoordingssysteem is vastgelegd in het derde lid van artikel 15a van de Regeling WWB (Stcrt. 2010, 15012). Met de digitale indiening van MAU-verzoeken wordt onder meer beoogd het indieningsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Onder invloed van technische omstandigheden ontbeert het Digitaal Verantwoordingssysteem op dit moment de vereiste stabiliteit. Hierdoor kan een ongestoord en soepel verlopend indieningsproces niet gegarandeerd worden. Onder de huidige omstandigheden is het niet wenselijk gemeenten dit jaar te verplichten hun verzoek tot een meerjarige aanvullende uitkering via het Digitaal Verantwoordingssysteem in te dienen. Immers, de indieningstermijn ter zake is reeds aangevangen en het is onzeker wanneer de stabiliteit van het Digitaal Verantwoordingssysteem weer gegarandeerd kan worden. Voorts kunnen de financiële belangen van de verzoekende gemeenten groot zijn.

Om genoemde redenen wordt aan artikel 15a van de Regeling WWB een zevende lid toegevoegd. Hierin wordt het gebruik van het Digitaal Verantwoordingssysteem niet langer verplicht gesteld tot een nader door de minister te bepalen tijdstip. Via de website van de Toetsingscommissie WWB zijn gemeenten geïnformeerd op welke wijze de indiening van de verzoeken tot een meerjarige aanvullende uitkering in 2013 dient plaats te vinden. Zodra het Digitaal Verantwoordingssysteem functioneert, zal door de minister bekend worden gemaakt dat gemeenten hiervan gebruik dienen te maken bij het indienen van een MAU-verzoek. Dit kan derhalve eerst in 2014 aan de orde zijn.

Een spelfout in artikel 15a, vijfde lid, onderdeel b, wordt in deze regeling gecorrigeerd.

De uiterste datum voor het indienen van een verzoek tot een MAU is 31 maart 2013. De regeling heeft daarom terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2013. Verzoeken die in 2013 al buiten het Digitaal Verantwoordingssysteem reeds zijn ingediend, worden in behandeling genomen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma.

Naar boven