Beleidsregels UWV vergoeding computers in het regulier onderwijs

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Gelet op artikel 19a van de Wet overige OCW-subsidies, artikel 2 en artikel 5, eerste lid van het Uitvoeringsbesluit onderwijsvoorzieningen voor jongeren met een handicap en artikel 11, onder d van de Regeling onderwijsvoorzieningen voor jongeren met een handicap:

Besluit:

Artikel 1: Bevoegdheid van UWV

UWV kan op aanvraag een vergoeding voor een computer verstrekken ten behoeve van de ingezetenen als bedoeld in artikel 19a, eerste lid van Wet overige OCW-subsidies.

Artikel 2: Doelgroep van het beleid inzake vergoeding voor computers

  • 1. Een vergoeding voor een computer wordt verstrekt indien de aanvrager die is ingeschreven bij een instelling voor regulier onderwijs door een beperking ten gevolge van ziekte of gebrek:

    geen gebruik kan maken van de algemeen gebruikelijke schrijfmiddelen of

    niet of niet in voldoende mate kan lezen.

  • 2. Verstrekking van een vergoeding kan slechts plaatsvinden ten aanzien van aanvragers die blind, slechtziend, motorisch gehandicapt, doof, slechthorend of langdurig ziek zijn.

Artikel 3: De vergoeding voor de computer met of zonder aanpassingen

Alleen in de volgende onderwijssituaties kan een vergoeding voor een computer, eventueel met aanpassingen, worden verstrekt:

  • 1. In het basisonderwijs van groep 3 t/m 8;

  • 2. In het voortgezet onderwijs van de eerste tot en met de vierde klas;

  • 3. In het onderwijs van ROC en MBO in niveau 1 en 2.

Artikel 4: De vergoeding voor aanpassingen aan de computer

In de volgende onderwijssituaties worden alleen aanpassingen aan de computer vergoed:

  • 1. In het voortgezet onderwijs Havo 5 en VWO 5 en 6;

  • 2. In het onderwijs van ROC en MBO in niveau 3 en 4;

  • 3. HBO Bachelor en Master;

  • 4. WO Bachelor en Master.

Artikel 5: Situaties waarin geen computer of aanpassing wordt vergoed

In de volgende onderwijssituaties vindt geen vergoeding voor een computer of aanpassingen plaats:

  • 1. de leerling heeft alleen cognitieve beperkingen;

  • 2. de enige diagnose van de leerling is dyslexie;

  • 3. de leerling is ingeschreven bij een onderwijsinstelling die valt onder de Wet op de expertisecentra.

Artikel 6: Hoogte van de vergoeding

  • 1. De vergoeding die door UWV wordt verstrekt bedraagt maximaal het normbedrag G 22-1 genoemd in de Beleidsregels UWV normbedragen voorzieningen. Dit bedrag heeft betrekking op een computer, laptop of tablet, waarop geen aanpassingen in verband met de handicap van de aanvrager zijn aangebracht..

  • 2. Bijkomende voorzieningen worden alleen en eenmalig verstrekt indien deze specifiek door de handicap van de aanvrager noodzakelijk zijn.

  • 3. Voor kosten van instandhouding of verzekering van de computer wordt geen vergoeding verstrekt.

Artikel 7: Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als Beleidsregels UWV vergoeding computers in het regulier onderwijs.

Artikel 8: Datum inwerkingtreding van dit besluit

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 27 november 2012

Voorzitter Raad van Bestuur, B.J. Bruins

TOELICHTING

De taak van UWV inzake het beoordelen en verstrekken van onderwijsvoorzieningen

De onderwijsvoorzieningen hebben hun wettelijke basis in artikel 19a van de Wet Overige OCW-subsidies (WOOS). Nadere regels zijn gesteld in het Uitvoeringsbesluit onderwijsvoorzieningen voor jongeren met een handicap (18 december 2008, Staatsblad 2008, 540), hierna: Uitvoeringsbesluit onderwijsvoorzieningen, en de Regeling onderwijsvoorzieningen voor jongeren met een handicap (Staatscourant 2 februari 2009 nr. 21) hierna: Regeling onderwijsvoorzieningen.

Met ingang van 1 januari 2009 is de verantwoordelijkheid voor het verstrekken van voorzieningen voor het volgen van regulier onderwijs overgegaan van het ministerie van SZW naar het ministerie van OC&W.

Overeenkomstig de bedoeling van beide ministeries heeft deze overdracht geen gevolgen gehad voor de aanspraken van leerlingen op voorzieningen. UWV heeft volgens de wens van de Tweede Kamer zijn taak van beoordelaar en verstrekker van onderwijsvoorzieningen behouden.

Naast deze uitvoerende functie heeft UWV ook een adviserende taak ten aanzien van het ministerie van OC&W. Deze taak heeft onder meer betrekking op het signaleren van nieuwe ontwikkelingen en op het beheren van de financiële middelen die beschikbaar zijn voor het verstrekken van de onderwijsvoorzieningen.

De computer als onderwijsvoorziening

Op grond van artikel 19a lid 2 van de Wet Overige OCW-subsidies kan UWV aan de personen, die in artikel 19a lid 1 van deze wet zijn omschreven, voorzieningen verstrekken die hem in staat stellen om onderwijs te volgen.

Belangrijke onderwijsvoorzieningen zijn de computer en aanverwante middelen, bijvoorbeeld tablets. In het besluit is het beleid van UWV aangepast aan de huidige inzichten inzake de mogelijkheden en het gebruik van de computer in het reguliere onderwijs. De basis voor dit beleid is de gezamenlijke visie van de arbeidsdeskundigen van UWV die in de uitvoeringspraktijk adviseren over de vergoeding van voorzieningen in de werk- en onderwijssfeer.

Het nieuwe beleid is van toepassing op aanvragen van nieuwe en vervangende computers, die in het schooljaar 2012-2013 en latere jaren worden ingediend.

Dit betekent dat in een groot aantal aanvragen die betrekking hebben op de vervanging van eerder verstrekte middelen een vergoeding niet meer opnieuw zal worden verstrekt.

Middelen die vóór de ingangsdatum van het besluit zijn verstrekt blijven in eigendom van de klant. De bijkomende voorwaarden, onder andere de verzekering van de computer, blijven van kracht.

Artikelsgewijs

Artikel 1: De bevoegdheid van UWV

De bevoegdheid van UWV inzake het vergoeden van computers is op twee verschillende situaties gericht.

De meest algemene situatie is de computer zonder aanpassingen die alleen is gericht op de versterking van de lees- en schrijffunctie van de gehandicapte leerling. In deze situatie is de computer in bepaalde typen onderwijs, in sterke mate algemeen gebruikelijk geworden.

Daarnaast is UWV ook bevoegd tot het verstrekken van computers die zijn toegerust met specifieke aanpassingen voor leerlingen met een lichamelijke en/of visuele handicap. Hierin heeft UWV een aanvullende bevoegdheid op de taak van de zorgverzekeraars (zie artikel 5, eerste lid, onderdeel b, van het Uitvoeringsbesluit onderwijsvoorzieningen jo artikel 11, onderdeel d, ten eerste, tweede en derde, van de Regeling onderwijsvoorzieningen).

Artikel 2: De doelgroep van het beleid inzake de vergoeding voor computers

De computervoorziening in het onderwijs dient als schrijf- en leesvoorziening en wordt verstrekt als men vanwege een beperking geen gebruik kan maken van pen en papier en/of niet kan lezen.

De voorziening is uitsluitend gericht op de volgende doelgroepen:

  • visueel gehandicapten

  • motorisch gehandicapten

  • auditief gehandicapten

  • langdurig zieke leerlingen.

Een belangrijke voorwaarde voor verstrekking van onderwijsvoorzieningen is dat personen uit bovengenoemde doelgroepen regulier onderwijs volgen.

Van langdurige ziekte is sprake indien de ziekte naar verwachting ten minste drie maanden zal duren. Ten aanzien van langdurig zieke kinderen wordt als aanvullende voorwaarde gesteld, dat deze leerlingen zodanig bedlegerig zijn dat zij niet in staat zijn met een zekere regelmaat de school te bezoeken.

In het regulier onderwijs kunnen de volgende hoofdgroepen worden onderscheiden:

  • Primair onderwijs

  • Voortgezet onderwijs

  • ROC/BVE

  • HBO

  • Universitair onderwijs.

De artikelen 3 en 4: vergoeding voor de computer en aanpassingen

Het UWV-beleid kent drie mogelijkheden:

  • er wordt een computer verstrekt, eventueel met de benodigde aanpassing (artikel 3)

  • alleen de aanpassingen worden vergoed; de aanvrager moet zelf de computer bekostigen (artikel 4)

  • er vindt in het geheel geen vergoeding plaats (artikel 5)

Mede in overleg met de arbeidsdeskundigen van UWV is vastgesteld dat alleen in de volgende onderwijssituaties een computer of een vergelijkbaar middel, eventueel met aanpassingen, wordt verstrekt:

  • In het basis onderwijs van groep 3 t/m 8;

  • In het voortgezet onderwijs van de eerste t/m de vierde klas;

  • ROC/MBO niveau 1 en niveau 2

In de groepen 1 en 2 van het basis onderwijs (de voormalige kleuterschool) vindt geen onderwijs plaats waarin een lees- en schrijfbehoefte is.

In de volgende onderwijssituaties worden alleen aanpassingen verstrekt:

  • In het voortgezet onderwijs Havo 5 en VWO 5 en 6

  • ROC/MBO niveau 3 en 4

  • HBO Bachelor en Master

  • WO Bachelor en Master

De eigenlijke computer, dat wil zeggen: de computer zonder aanpassingen, wordt in deze vier situaties als algemeen gebruikelijk beschouwd.

Artikel 5: er wordt geheel geen vergoeding verstrekt

In de volgende situaties vindt geheel geen vergoeding plaats:

  • de leerling heeft alleen cognitieve beperkingen. Echter, als deze beperkingen samen met andere beperkingen zoals bedoeld in artikel 2 aanwezig zijn kan wel een verstrekking plaatsvinden.

  • De enige diagnose van de leerling is dyslexie; deze uitsluiting is gebaseerd op een standpunt van het ministerie van SZW dat in 2008 is overgenomen door het ministerie van OC&W (zie artikel 5, tweede lid, onderdeel e van het Uitvoeringsbesluit onderwijsvoorzieningen). Echter, ook in deze situatie geldt dat, als er naast dyslexie andere beperkingen zoals bedoeld in artikel 2 zijn, een vergoeding kan worden verstrekt.

  • De leerling is ingeschreven bij een onderwijsinstelling die valt onder de Wet op de Expertisecentra. Tot op heden werden aan leerlingen van het speciaal onderwijs computers voor het maken van huiswerk verstrekt. Computers voor het maken van huiswerk worden niet langer verstrekt omdat zij als algemeen gebruikelijk worden beschouwd. Immers, in bijna ieder huishouden heeft men de beschikking over tenminste één computer, laptop of gelijksoortig middel. Aanpassingen aan de computer in de thuissituatie kunnen door de zorgverzekeraar worden vergoed.

Artikel 6: De hoogte van de vergoeding

De algemeen gebruikelijkheid van computers in het onderwijs en voor het maken van huiswerk houdt mede verband met een sterke prijsdaling. Hierdoor zijn computers en aanverwante middelen steeds meer binnen bereik van personen met geringe inkomsten zoals scholieren en studenten gekomen.

Daarnaast is ook van belang dat computers in het onderwijs steeds meer worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de inzet van computers/tablets als vervanging van boeken die in het voortgezet onderwijs hier en daar op experimentele basis plaats vindt.

Het normbedrag G22-1 is gebaseerd op een standaard PC of laptop waarop geen aanpassingen zijn aangebracht ten behoeve van het gebruik door personen met een handicap.

De maximale vergoeding voor deze standaard-uitvoering is met ingang van 1 januari 2011 teruggebracht van € 1.415,- naar € 750,- (Beleidsregels UWV Normbedragen voorzieningen 2011, Stcrt. 2011, 3843)

Indien de arbeidsdeskundige op basis van het selectieproces aangeeft dat een goedkopere computer voldoet, wordt maximaal een vergoeding gegeven voor het lagere bedrag. Het maakt voor de vergoeding niet uit of het om een notebook of een tablet gaat. Verschillende middelen tegelijk worden nooit vergoed.

Bij computers voor blinden en slechtzienden kan, als duidelijk is dat de leverancier van de aanpassingen voor de computer voor € 750,- geen adequate middelen kan leveren, een extra vergoeding van maximaal € 200- worden gegeven. Deze mogelijkheid tot een extra vergoeding is tijdelijk, totdat in de loop van 2013 een nieuwe overeenkomst met de leveranciers is gesloten.

Het normbedrag heeft alleen betrekking op de kosten van een standaard computer en dus niet op de specifieke aanpassingen of toepassingsmogelijkheden voor personen met een auditieve, visuele of motorische handicap. Hiervoor blijft een vergoeding op maat mogelijk.

De kosten van specifieke hardware- en softwarematige aanpassing van de computer worden op basis van de vooraf door de leverancier geoffreerde en door de arbeidsdeskundige geaccordeerde prijs betaald.

De kosten van de reguliere sofware waarmee de leerling in staat is deel te nemen aan het onderwijs worden niet vergoed, omdat men hiervoor gebruik kan maken van de speciale regelingen die de onderwijsinstellingen hebben met de producenten van de software.

De vergoeding voor de instandhouding of verzekering van de computer van € 200,- voor de hele gebruiksperiode wordt niet langer verstrekt. Het normbedrag G22-II komt hiermee te vervallen.

Aannemelijk is dat een computer of laptop bij normaal gebruik een levensduur van tenminste vier jaar heeft. Hierbij zal bij de beoordeling van aanvragen voor vervanging van computers en aanverwante middelen rekening worden gehouden.

Artikel 8: Datum inwerkingtreding

Het in dit besluit beschreven UWV-beleid is voor een groot deel gebaseerd op de bestaande uitvoeringspraktijk van de arbeidskundigen. De ingangsdatum is daarom vooral van belang voor de situaties waarin de aanvragers volgens dit besluit t.o.v. het oude beleid minder of geen vergoeding voor een computer krijgen.

Voorzitter Raad van Bestuur, B.J. Bruins

Naar boven