Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 6 december 2011, AV/AR/2011/21893 tot beëindiging van de tijdelijke verruiming van het onmisbaarheidscriterium

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 6, derde en vierde lid, van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945;

Besluit:

ARTIKEL I

Het vierde lid van artikel 4:2 van het Ontslagbesluit komt te luiden:

  • 4. Indien de werkgever aannemelijk maakt dat een werknemer over zodanige bijzondere kennis of bekwaamheden beschikt, dat zijn ontslag voor het functioneren van de onderneming te bezwaarlijk zou zijn, kan het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen deze werknemer bij de toepassing van het eerste en tweede lid buiten beschouwing laten.

ARTIKEL II

Verzoeken om toestemming voor opzegging van de arbeidsverhouding, gedaan voor inwerkingtreding van deze regeling, worden afgehandeld op basis van het Ontslagbesluit zoals dat luidde voor de datum van inwerkingtreding van deze regeling.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 6 december 2011

de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

Artikel I

Op 1 augustus 2009 is de wijziging van het Ontslagbesluit betreffende de verruiming van het onmisbaarheidscriterium in werking getreden (Stcrt 2009, nr. 10981).

Het onmisbaarheidscriterium is verruimd in het kader van de economische crisis om werkgevers in staat te stellen werknemers te behouden waarvan zij menen dat zij voor het functioneren van de onderneming zowel tijdens of na de crisis, als de bedrijvigheid weer toeneemt, van zodanig belang zijn dat ontslag van deze werknemers moet worden voorkomen. De maatregel sloot aan bij het Besluit deeltijd WW tot behoud van vakkrachten (hierna: deeltijd WW). Met de maatregel is tegelijkertijd uitvoering gegeven aan de motie van het lid Van Hijum c.s. (Kamerstukken II 2008/09, 31 700 XV, nr. 60), waarin de regering is verzocht het mogelijk te maken om bij ontslag rekening te houden met de kennis en competenties van werknemers door het onmisbaarheidscriterium en/of de toepassing daarvan te verruimen.

Het verruimde onmisbaarheidscriterium en de deeltijd WW betreffen beide crisismaatregelen met een tijdelijk karakter. De deeltijd WW is inmiddels gesloten. In de toelichting op de wijziging van het Ontslagbesluit is opgenomen dat het Ontslagbesluit in beginsel met ingang van 1 september 2011 zodanig zal worden gewijzigd, dat het voorheen bestaande onmisbaarheidscriterium weer zal gaan gelden. Conform de toelichting op de wijziging van het Ontslagbesluit is de verruiming van het onmisbaarheidscriterium voor 1 september 2011 geëvalueerd.

De evaluatie van het verruimde onmisbaarheidscriterium heeft uitgewezen dat hiervan in geringe mate gebruik is gemaakt. In de periode van 1 augustus 2009 tot en met 31 juli 2011 is in totaal slechts 84 keer een beroep gedaan op het verruimde onmisbaarheidscriterium, waarvan 27 gevallen wel zijn gehonoreerd en 52 gevallen niet zijn gehonoreerd. In 5 gevallen is het ontslagverzoek ingetrokken of niet in behandeling genomen. Gezien het geringe gebruik van het verruimde onmisbaarheidscriterium kan worden geconcludeerd dat er weinig behoefte bestaat aan deze maatregel.

In de brief van 21 september 2011 aan de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2011/12, 33 000 XV, nr. 3) is de beëindiging van het verruimde onmisbaarheidscriterium per 1 oktober 2011 aangekondigd. De plaatsing van het besluit tot beëindiging van het verruimde onmisbaarheidscriterium is echter aangehouden vanwege een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer. Dit Algemeen Overleg heeft inmiddels plaatsgevonden. Derhalve kan dit besluit in de Staatscourant worden geplaatst.

Mede gelet op het bovenstaande wordt met dit besluit per 1 januari 2012 het Ontslagbesluit zodanig gewijzigd, dat met ingang van die datum het voorheen geldende onmisbaarheidscriterium weer van toepassing wordt.

Artikel II

Indien de werkgever bij een vóór het tijdstip van inwerkingtreding ingediend, maar op dat tijdstip nog niet afgehandeld, verzoek om toestemming voor opzegging van de arbeidsverhouding een beroep heeft gedaan op het verruimde onmisbaarheidscriterium, zal het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen het verzoek met toepassing van dat criterium afhandelen.

Artikel III

De inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2012 is ingegeven door de systematiek van Vaste Verandermomenten, die met ingang van 1 januari 2010 is ingevoerd voor alle wet- en regelgeving.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

Naar boven