Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 13 december 2011, nummer 244380, houdende wijziging van de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen in verband met de aanpassing van enkele tarieven

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 6 van de Zaaizaad- en plantgoedwet 2005;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a

Deze regeling is mede gebaseerd op artikel 14 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen.

B

Artikel 17 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het eerste lid wordt ‘€ 400’ vervangen door: € 410,–.

2. In het tweede lid wordt ‘€ 51’ vervangen door: € 52,–.

C

In artikel 26, eerste lid, wordt ‘€ 68’ vervangen door: € 70,–.

D

In artikel 27 wordt ‘€ 68’ vervangen door: € 70,–.

E

In artikel 28 wordt ‘€ 68’ vervangen door: € 70,–.

F

In artikel 29 wordt ‘€ 22’ vervangen door: € 22,50.

G

In artikel 30 wordt ‘€ 22’ vervangen door: € 22,50.

H

In artikel 31 wordt ‘€ 7,70’ vervangen door: € 7,85.

I

Artikel 32 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het eerste lid, wordt ‘€ 3,65’ vervangen door: € 3,70.

2. Het tweede en vierde lid vervallen, onder vernummering van het derde lid tot tweede lid.

J

In hoofdstuk 6 vervalt artikel 42a.

K

Na hoofdstuk 6 wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK 6A. VACATIEGELDEN EN REIS- EN VERBLIJFKOSTENVERGOEDING

Artikel 42a

De leden van de Raad, met uitzondering van de voorzitter en de secretaris, ontvangen voor een zitting van de Raad een vacatiegeld van € 150,– per dag.

Artikel 42b

De reis- en verblijfkosten van de leden van de Raad, met uitzondering van de secretaris worden per zittingsdag vergoed op basis van het Reisbesluit binnenland.

L

In hoofdstuk 7 wordt artikel 42a genummerd artikel 42c.

M

Bijlage 1, behorende bij artikel 21, eerste lid, komt te luiden:

BIJLAGE 1 BEHORENDE BIJ ARTIKEL 21, EERSTE LID, VAN DE REGELING WERKZAAMHEDEN RAAD VOOR PLANTENRASSEN

Nr.

Gewasgroep

Bedrag

 

Landbouwgewassen

 

1

Zaadgewassen

€ 1460

2

Vegetatief vermeerderde gewassen

€ 1715

3

Oliehoudende gewassen

€ 1855

4

Grasgewassen

€ 1835

5

Bieten

€ 1615

6

Vezelgewassen

€ 2145

7

Gewassen met bijzonder onderzoeksprogramma

€ 1695

8

Andere landbouwgewassen

€ 1855

 

Siergewassen

 

9

Gewassen met levende referentiecollectie, onderzoek onder glas, lange teelt

€ 2355

10

Gewassen met levende referentiecollectie, onderzoek onder glas, korte teelt

€ 2245

11

Gewassen met levende referentiecollectie, veldonderzoek, lange teelt

€ 1975

12

Gewassen met levende referentiecollectie, veldonderzoek, korte teelt

€ 1530

13

Gewassen zonder levende referentiecollectie, onderzoek onder glas, lange teelt

€ 1890

14

Gewassen zonder levende referentiecollectie, onderzoek onder glas, korte teelt

€ 1685

15

Gewassen zonder levende referentiecollectie, veldonderzoek, lange teelt

€ 1635

16

Gewassen zonder levende referentiecollectie, veldonderzoek, korte teelt

€ 1635

 

Groentegewassen

 

20

Gewassen, veldonderzoek

€ 1775

21

Gewassen, onderzoek onder glas

€ 2250

 

Fruitgewassen

 

24

Fruitgewassen

€ 2475

25

Struiken

€ 2475

ARTIKEL II

In de regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 22 maart 2010, houdende wijziging van de Regeling verhandeling teeltmateriaal en de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen (implementatie richtlijn 2008/90/EG) (Stcrt. 2010, 4480), wordt in artikel II, onderdeel A, de zinsnede ‘worden de onderdelen k tot en met q geletterd l tot en met r’ vervangen door: worden de onder onderdelen k tot en met u geletterd l tot en met v.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2012, nadat de regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 17 november 2011, houdende wijziging van de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen in verband met het onderzoek van bepaalde rassen van landbouw- en groentegewassen (Stcrt. 2011, 21259) in werking is getreden.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Inleiding

Met deze regeling wordt de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen gewijzigd in verband met een aantal tariefswijzigingen en de toevoeging van een hoofdstuk over vacatiegelden en vergoeding van reis- en verkosten. Daarnaast wordt een tweetal wetstechnische correcties doorgevoerd.

Op grond van Europese regelgeving mag uitsluitend teeltmateriaal worden verhandeld van toegelaten rassen. Het verlenen van een dergelijke toelating is aan de lidstaten overgelaten en in Nederland worden deze toelatingen verleend door de Raad, die naast deze toelating ook het kwekersrecht verleent. Kwekersrecht is een intellectueel eigendomsrecht voor de ontwikkelaars van nieuwe plantenrassen. Alvorens daartoe te kunnen overgaan, laat de Raad onderzoek verrichten naar de onderscheidbaarheid, de homogeniteit en de bestendigheid van de nieuw toe te laten rassen. Vervolgens wordt hierover tijdens een zitting van de Raad een besluit genomen. De Raad brengt hiervoor kosten in rekening en komt enkele malen per jaar daarvoor bijeen.

Tariefwijzigingen

De wijzigingen van de administratieve tarieven in artikel I, onderdelen B tot en met H, betreffen compensatie in verband met de inflatie. Onderdeel I betreft het schrappen van de tarieven voor het verstrekken van afschriften van rasbeschrijvingen. Door de consultatiemogelijkheden van het register op de site van de Raad voor plantenrassen (hierna: de Raad) bestaat er voor abonnementhouders geen behoefte meer aan afschriften van rasbeschrijvingen, zeker nu de rasbeschrijvingen ook in het Engels beschikbaar zijn. Artikel 32, tweede en vierde lid, komen daarom te vervallen.

Onderdeel K heeft betrekking op de wijziging van de bijlage bij artikel 21, eerste lid, van de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen. In deze bijlage zijn de onderzoekstarieven opgenomen. Ook deze onderzoekstarieven worden gewijzigd in verband met de inflatie.

Vacatiegelden en reis- en verblijfkostenvergoeding

In onderdeel J wordt een hoofdstuk 6a toegevoegd. In dit nieuwe hoofdstuk worden de vergoedingen vastgesteld voor de leden van de Raad. Het gaat daarbij om het vaststellen van de hoogte van de vacatiegelden en om de vaststelling van de vergoeding voor de noodzakelijke reis- en verblijfkosten voor het bezoek van de zittingen van de Raad. Omdat de bevoegdheid tot het vaststellen van vergoedingen is gebaseerd op artikel 14 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen wordt in onderdeel A de grondslag van de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen met artikel 14 uitgebreid.

Ofschoon de leden van de Raad tot op heden altijd een bepaalde vergoeding voor het bezoeken van een zitting hebben ontvangen, is dit nooit geformaliseerd. Met de artikelen 42b en 42c wordt nu, met inachtneming van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen, een rechtsgrond voor het toekennen van een vacatiegeld en van een vergoeding voor de reis- verblijfkosten geschapen. Omdat de taken van zowel de voorzitter als de secretaris zich niet beperken tot bezoeken van de zittingen van de Raad, zijn zij door mij voor een bepaald aantal uur per week benoemd. Zij ontvangen daarvoor een vergoeding. Omdat het deelnemen aan de zittingen van de Raad tot hun reguliere taken behoort, is het niet nodig dat zij daarvoor via een vacatiegeld worden beloond.

Correcties

Abusievelijk wordt met de inwerkingtreding van de regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 17 november 2011, houdende wijziging van de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen in verband met het onderzoek van bepaalde rassen van landbouw- en groentegewassen (Stcrt. 2011, 21259) per 1 januari 2012 een artikelen 42a in hoofdstuk 7 van de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen ingevoerd naast en met dezelfde strekking als het in hoofdstuk 6 opgenomen artikel 42a. Dit wordt gecorrigeerd door artikel 42a in hoofdstuk 6 te laten vervallen.

De tweede correctie betreft artikel II, onderdeel A, van de regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 22 maart 2010, houdende wijziging van de Regeling verhandeling teeltmateriaal en de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen (implementatie richtlijn 2008/90/EG) (Stcrt. 2010, 4480). Door de daarin opgenomen wijziging van artikel 1 van de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen zouden in dat artikel twee onderdelen r ontstaan. Dat wordt met de onderhavige regeling gecorrigeerd.

Administratieve lasten

Omdat tarieven niet worden aangemerkt als kosten die voortvloeien uit bij de wet- of regelgeving ingevoerde informatieverplichtingen, worden met de onderhavige wijzigingsregeling geen administratieve lasten geïntroduceerd.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt op 1 januari 2012 in werking en wordt in de maand december van het jaar 2011 gepubliceerd. In verband met het vernummeren van artikel 42a in hoofdstuk 7 van de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen, treedt deze regeling pas in werking nadat de wijzigingsregeling die dat artikel 42a invoegt, in werking is getreden. Ten aanzien van de publicatietermijn van regelgeving wordt afgeweken van de uitgangspunten voor vaste verandermomenten voor regelgeving. Deze houden in dat publicatie van nieuwe regelingen minimaal twee maanden voorafgaande aan één van de vier vaste verandermomenten (waaronder 1 januari) plaatsvindt. In verband met de begrotingssystematiek en het feit dat bij deze regeling tarieven worden vastgesteld die mede gebaseerd zijn op de kosten die in het lopende jaar zijn gemaakt, is publicatie voor 1 november niet mogelijk. De inwerkingtreding per 1 januari is noodzakelijk omdat latere inwerkingtreding zou leiden tot ongewenste financiële consequenties, namelijk een tekort aan inkomsten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven