Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 22 maart 2010, nr. 107028, houdende wijziging van de Regeling verhandeling teeltmateriaal en de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen (implementatie richtlijn 2008/90/EG)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op richtlijn 2008/90/EG van de Raad van de Europese Unie van 29 september 2008 betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, alsmede van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt(PbEU L 267), artikel 6 van de Zaaizaad- en plantgoedwet, de artikelen 3, 4, 5 en 6 van het Besluit verhandeling teeltmateriaal en de artikelen 8a en 17 van het Besluit werkzaamheden Raad voor plantenrassen;

Besluit:

ARTIKEL I

De regeling verhandeling teeltmateriaal wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel h, komt te luiden:

h. richtlijn (EG) 2008/90:

richtlijn nr. 2008/90/EG van de Raad van de Europese Unie van 29 september 2008, betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, alsmede van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt (PbEU L 267);

B

In artikel 22 wordt ‘de artikelen 5, 6, 10, derde lid, 17, 19 en 20, eerste lid, van richtlijn (EEG) 92/34’ vervangen door: het bepaalde bij of krachtens de artikelen 5, 6, 12, 13, 14, eerste lid, en 16 van richtlijn (EG) 2008/90.

C

In artikel 85 wordt ‘de vereisten, genoemd in artikel 5 van richtlijn (EEG) 92/34 en de artikelen 3, 4 en 5 van richtlijn (EEG) 93/64’ vervangen door: het bepaalde bij of krachtens artikel 6 van richtlijn (EG) 2008/90.

D

De artikelen 86 en 87 komen te luiden:

Artikel 86

Teeltmateriaal van fruitgewassen wordt alleen in de handel gebracht indien het voldoet aan de daarvoor krachtens artikel 4 van richtlijn 2008/90 gestelde voorschriften, en:

  • a. officieel door Naktuinbouw als prebasismateriaal, basismateriaal of gecertificeerd materiaal als bedoeld in artikel 2, vijfde, zesde, onderscheidenlijk zevende lid van richtlijn (EG) 2008/90, is gecertificeerd; of

  • b. rasecht en voldoende raszuiver is om als CAC-materiaal te kunnen worden aangemerkt.

Artikel 87

  • 1. Onverminderd artikel 86 wordt teeltmateriaal van fruitgewassen dat bestaat uit een genetisch gemodificeerd organisme in de zin van de punten 1 en 2 van artikel 2 van richtlijn (EG) 2001/18 alleen in de handel gebracht indien het genetisch gemodificeerde organisme uit hoofde van die richtlijn is toegelaten.

  • 2. Teeltmateriaal van fruitgewassen waarvan afgeleide producten bestemd zijn om te worden gebruikt als levensmiddel of in levensmiddelen in de zin van artikel 3, of als diervoeder of in diervoeders in de zin van artikel 15 van verordening (EG) 1829/2003, wordt alleen in de handel gebracht indien de levensmiddelen of diervoeders uit hoofde van die verordening zijn toegelaten.

E

Artikel 88 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede en vierde lid vervallen.

2. Onder vernummering van het eerste lid tot tweede lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 1. Teeltmateriaal van fruitgewassen wordt alleen in de handel gebracht indien het behoort tot een ras dat kwekersrechtelijk is beschermd, dat is toegelaten of dat overeenkomstig artikel 7, tweede lid, onder c, van richtlijn (EG) 2008/90 als algemeen bekend wordt beschouwd.

F

Artikel 91 komt te luiden:

Artikel 91

  • 1. Teeltmateriaal van fruitgewassen voldoet aan de bij of krachtens artikel 9, eerste lid van richtlijn (EG) 2008/90 gestelde voorschriften.

  • 2. Bij levering van teeltmateriaal van fruitgewassen door een kleinhandelaar aan een niet-professionele eindverbruiker, kunnen de voorschriften, bedoeld in het eerste lid, worden beperkt tot de noodzakelijke informatie betreffende het product.

  • 3. In geval van teeltmateriaal van een genetisch gemodificeerd ras wordt op alle op grond van het eerste lid aangebrachte etiketten en begeleidende documenten, duidelijk vermeld dat het een genetisch gemodificeerd ras betreft en worden de genetisch gemodificeerde organismen geïdentificeerd.

G

Na artikel 91 wordt in paragraaf 4 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 91a

  • 1. Teeltmateriaal van fruitgewassen als bedoeld in artikel 21 van richtlijn (EG) 2008/90 kan tot en met 31 december 2018 in Nederland in de handel worden gebracht.

  • 2. Het teeltmateriaal, bedoeld in het eerste lid, wordt geïdentificeerd door middel van een verwijzing naar artikel 21 van richtlijn (EG) 2008/90 op het etiket of document.

ARTIKEL II

De regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, eerste lid, worden de onderdelen k tot en met q geletterd l tot en met r en wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

k. richtlijn (EG) 2008/90:

richtlijn nr. 2008/90/EG van de Raad van de Europese Unie van 29 september 2008, betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, alsmede van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt (PbEU L 267);

B

Na artikel 3 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3a

  • 1. De fruitgewassen, bedoeld in artikel 8a van het besluit, zijn de gewassen zoals opgenomen in bijlage 1 van richtlijn 2008/90.

  • 2. Rassen van de fruitgewassen, bedoeld in het eerste lid, worden toegelaten indien zij voldoen aan het bepaalde bij of krachtens artikel 7, vierde en vijfde lid, van richtlijn (EG) 2008/90.

  • 3. Rassen van fruitgewassen waarvan teeltmateriaal reeds voor 30 september 2012 in Nederland in de handel is gebracht worden toegelaten indien de Raad van oordeel is dat zij voldoen aan het voor die rassen bij of krachtens artikel 7, vierde lid van richtlijn (EG) 2008/90 bepaalde.

  • 4. In afwijking van artikel 17 bedraagt het aanvraagtarief voor de toelating van de rassen van fruitgewassen, bedoeld in het derde lid, € 0.

C

Na artikel 10 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 10a

Het onderzoek, bedoeld in artikel 16 van het besluit, wordt bij rassen van fruitgewassen uitgevoerd overeenkomstig de krachtens artikel 7, vijfde lid, van richtlijn (EG) 2008/90 gestelde eisen, voor wat betreft de vaststelling van de onderscheidbaarheid, bestendigheid en homogeniteit.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 30 september 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 22 maart 2010

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling strekt tot implementatie van richtlijn 2008/90/EG van de Raad van de Europese Unie van 29 september 2008 betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, alsmede van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt (PbEU L 267) (hierna: richtlijn (EG) 2008/90) in de Regeling verhandeling teeltmateriaal en de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen. Richtlijn (EG) 2008/90 vervangt richtlijn 92/34/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 28 april 1992 betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, alsmede van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt (PbEG L 157)(hierna: richtlijn (EEG) 92/34). Behalve een herschikking van de bepalingen in richtlijn (EEG) 92/34, wordt met de nieuwe richtlijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de regels voor het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen.

De lidstaten moeten vóór 31 maart 2010 nationale bepalingen ter implementatie van richtlijn (EG) 2008/90 vaststellen, die met ingang van 30 september 2012 worden toegepast. Een aantal bepalingen van de richtlijn moet echter nog inhoud krijgen door middel van de comitologieprocedure. Om toch tijdig te voldoen aan de implementatieverplichting, worden voor die artikelen die nog uitgewerkt moeten worden, in de regelingen verwijzingen opgenomen naar de richtlijn.

De Raad voor plantenrassen en Naktuinbouw geven uitvoering aan, en houden toezicht op de naleving van de nationale regels. De Raad voor plantenrassen heeft op grond van artikel 2 van de Zaaizaad- en plantgoedwet als taak het inschrijven van rassen en opstanden in het rassenregister, het toelaten van rassen en opstanden, het verlenen van kwekersrecht en het opstellen en bekendmaken van rassenlijsten. Nadere regels hierover zijn neergelegd in het Besluit werkzaamheden Raad voor plantenrassen en de Regeling werkzaamheden Raad voor Plantenrassen. Naktuinbouw is de keuringsinstantie die is belast met de keuring van tuinbouwgewassen en bosbouwgewassen, het uitreiken van bewijsstukken of kentekenen en de erkenning of registratie van leveranciers. De wijzigingen die de onderhavige regeling doorvoert, zijn van invloed op de taakuitoefening van de Raad voor Plantenrassen en Naktuinbouw. Beide zijn derhalve bij de voorbereiding van deze regeling betrokken geweest.

Deze regeling zal naar verwachting geen extra administratieve lasten opleveren waar het registratie, certificering, etikettering en toezicht betreft, omdat de oude richtlijn voor deze onderwerpen vergelijkbare eisen stelde. Op het punt van rassenregistratie levert de regeling wel een toename van administratieve lasten op. De administratieve lasten die een toelatingsaanvraag met zich meebrengt bedragen gemiddeld ongeveer € 110 per aanvraag. Daarbij moet worden opgemerkt dat het te verwachten aantal toelatingsaanvragen per jaar gering is, omdat jaarlijks hooguit enkele nieuwe fruitrassen op de markt worden gebracht. Uitgaande van tien toelatingsaanvragen per jaar bedragen de administratieve lasten die deze regeling met zich meebrengt jaarlijks ongeveer € 1100. Overigens zal in veel gevallen gelijktijdig een aanvraag tot toelating en een aanvraag tot kwekersrechtverlening worden gedaan, wat een besparing van administratieve lasten oplevert.

Deze regeling treedt in werking met ingang van 30 september 2012. Daarmee wordt afgeweken van de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving die inhouden dat nieuwe regels slechts op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober ingaan. Reden voor deze afwijking is de afwijkende Europese implementatiedatum van richtlijn (EG) 2008/90. Aan het uitgangspunt dat regelgeving 2 maanden voorafgaand aan de inwerkingtreding wordt gepubliceerd wordt wel voldaan.

Transponeringstabel

Bepaling richtlijn 2008/90/EG

Bepaling in Zaaizaad- en plantgoedwet 2005 (Zpw), Algemene wet bestuursrecht (Awb), Besluit verhandeling teeltmateriaal (Bvt) of Besluit werkzaamheden Raad voor plantenrassen (BwRvp)

Bepaling in Regeling verhandeling teeltmateriaal (Rvt), Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen (Rwrvp) of onderhavige regeling

Beleidsruimte

Beleidskeuze

Artikel 1, eerste en tweede lid

Artikel 1, onderdeel f Zpw Artikelen 1, onderdelen i Bvt en BwRvp.

   

Artikel 1, derde lid

 

Artikel 88, derde lid, Rvt

  

Artikel 1, vierde lid

 

Artikel 117 Rvt

  

Artikel 2, eerste, derde, negende en tiende lid

Artikel 1, onderdelen f, c, i en g Zpw

   

Artikel 2, tweede lid

Artikelen 1, onderdelen i

Bvt en BwRvp

   

Artikel 2, vierde, elfde en twaalfde lid

 

Behoeft geen implementatie, termen worden niet opgenomen in nationale regelgeving

  

Artikel 2, vijfde, zesde en zevende lid

 

Artikel 86, eerste lid, Rvt

  

Artikel 2, dertiende lid

 

Behoeft geen implementatie, term is voldoende bepaald

  

Artikel 3, eerste lid

 

Artikel 86 Rvt

  

Artikel 3, tweede en derde lid

 

Artikel 87 Rvt

  

Artikel 3, vierde lid

Artikel 6a Bvt

 

Ja, lidstaten mogen toestemming verlenen

In afwachting van eventuele comitologie geldt toestemming artikel 39, vijfde lid Zpw

Artikel 4

 

Artikel 86 Rvt

  

Artikel 5

Artikel 42 Zpw

Artikelen 3 en 22 Rvt

Ja, wijze van registratie en uitzondering tweede lid

Aangesloten bij bestaande registratieplicht

Artikel 6

 

Artikel 85 Rvt

  

Artikel 7, eerste en tweede lid

 

Artikel 88, eerste lid, Rvt

Ja, systeem van officiële registratie

Aangesloten bij systeem van toelating, zie toelichting artikel I, onderdeel E

Artikel 7, derde lid

Artikel 27, zesde lid, Zpw

   

Artikel 7, vierde en vijfde lid

 

Artikelen 3a en 10a RwRvp

  

Artikel 8

 

Artikelen 89 en 90, eerste lid, Rvt

  

Artikel 9

 

Artikel 91 Rvt

  

Artikel 10

 

Behoeft geen implementatie

Ja, keuze om ontheffing te verlenen

Aangesloten bij de bestaande praktijk dat geen ontheffing wordt verleend

Artikel 11

Artikel 48 Zpw

   

Artikel 12

Artikelen 40 en 42 Zpw

Artikel 4 Bvt

 

Ja

Regels gelden ook voor import

Artikel 13

Artikel 5:15 Awb

Artikel 22 Rvt

Uitvoering officiële inspectie

Reeds neergelegd bij Naktuinbouw

Artikel 14, eerste lid

 

Artikel 22 Rvt

  

Artikel 14, tweede tot en met zevende lid

 

Behoeft naar zijn aard geen implementatie

  

Artikel 15

 

Behoeft naar zijn aard geen imlementatie

  

Artikel 16

Artikelen 47 en 89 Zpw

Artikel 22 Rvt

  

Artikel 17

 

Behoeft naar zijn aard geen implementatie

  

Artikel 18

 

Behoeft naar zijn aard geen implementatie

  

Artikel 19

 

Behoeft naar zijn aard geen implementatie

  

Artikel 20

 

Artikel III onderhavige regeling

  

Artikel 21

 

Artikel 91a Rvt

Ja, lidstaten mogen toestemming verlenen

Toestemming wordt verleend, zie toelichting artikel I, onderdeel G

Artikel 22

 

Behoeft naar zijn aard geen implementatie

  

Artikel 23

 

Behoeft naar zijn aard geen implementatie

  

Artikelsgewijs

Artikel I

A

Deze bepaling vervangt richtlijn (EEG) 92/34 in de begripsbepalingen door richtlijn (EG) 2008/90.

B

Artikel 22 stelt regels over de wijze van keuring van het teeltmateriaal. Bij de keuring worden de verplichtingen die richtlijn (EG) 2008/90 aan de lidstaat oplegt in acht genomen.

C

De verwijzing in artikel 85 wordt aangepast aan de nieuwe richtlijn. Leveranciers van teeltmateriaal moeten officieel geregistreerd zijn, tenzij zij alleen verkopen of leveren aan niet-professionele eindverbruikers. Daarbij moeten zij voldoen aan de voorschriften van artikel 6 van richtlijn (EG) 2008/90. Ingevolge het vierde lid kunnen daarvoor nog uitvoeringsbepalingen worden vastgesteld volgens de comitologieprocedure, maar dat is op dit moment nog niet gebeurd.

D

Dit artikel voegt twee nieuwe artikelen in, die strekken tot de implementatie van artikel 3 van richtlijn (EG) 2008/90.

Artikel 86 bepaalt dat teeltmateriaal alleen in de handel mag worden gebracht als het officieel als prebasismateriaal, basismateriaal of gecertificeerd materiaal is gecertificeerd, danwel rasecht en voldoende zuiver is en voldoet aan de voorwaarden om als CAC-materiaal te kunnen worden aangemerkt. Bovendien moet het teeltmateriaal voldoen aan de specifieke voorschriften die op grond van artikel 4 van richtlijn (EG) 2008/90 voor elk geslacht of elke soort worden opgesteld en die de voorwaarden specificeren waaraan de verschillende categorieën teeltmateriaal moeten voldoen. Deze voorschriften moeten nog worden vastgesteld volgens de comitologieprocedure.

Artikel 87 regelt specifiek het in de handel brengen van teeltmateriaal dat bestaat uit een genetisch gemodificeerd organisme. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen teeltmateriaal waarvan het genetisch gemodificeerde organisme op grond van richtlijn (EG) 2001/18 is toegelaten en teeltmateriaal dat als levensmiddel of diervoeder of in levensmiddelen of diervoeders wordt gebruikt die op grond van verordening (EG) 1829/2003 moeten zijn toegelaten.

E

Artikel 88 wordt aangepast aan artikel 7 van richtlijn (EG) 2008/90. Dat artikel bepaalt dat teeltmateriaal van fruitgewassen moet behoren tot een ras waarvoor een kwekersrecht is verleend, dat officieel is geregistreerd, of dat als algemeen bekend wordt beschouwd. De naam van dat ras wordt vermeld bij het in de handel brengen van het teeltmateriaal. Om aan te sluiten bij het bestaande Nederlandse systeem wordt de voorgeschreven officiële registratie bewerkstelligd in het rassenregister, via de toelating. Artikel 88 bepaalt daarom dat teeltmateriaal van fruitgewassen alleen in de handel wordt gebracht indien het kwekersrechtelijk is beschermd, is toegelaten of als algemeen bekend wordt beschouwd in de zin van artikel 7, tweede lid, onder c, van de richtlijn. Rassen kunnen officieel geregistreerd worden als zij voldoen aan officieel goedgekeurde voorwaarden en een officiële omschrijving hebben. Rassen waarvan teeltmateriaal voor 30 september 2012 in Nederland in de handel is gebracht kunnen ook officieel worden geregistreerd als zij een officieel erkende beschrijving hebben. Deze voorschriften voor officiële registratie moeten nog worden uitgewerkt volgens de comitologieprocedure.

F

Artikel 91, eerste lid, bepaalt dat teeltmateriaal moet voldoen aan de etiketteringsvoorschriften van artikel 9, eerste lid, van richtlijn (EG) 2008/90. Volgens de comitologieprocedure kunnen nog uitvoeringsmaatregelen inzake het etiketteren, plomberen en verpakken worden vastgesteld. Het tweede en derde lid van artikel 91 stellen overeenkomstig artikel 9, tweede en derde lid van richtlijn (EG) 2008/90 specifieke regels voor kleinhandelaren die leveren aan niet-professionele eindverbruikers en voor het etiketteren van teeltmateriaal van een genetisch gemodificeerd ras.

G

Als overgangsmaatregel wordt leveranciers de mogelijkheid geboden om teeltmateriaal afkomstig van reeds bestaande moederplanten onder bepaalde voorwaarden nog tot en met 2018 in de handel te brengen.

Artikel II

A

Omdat in de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen verwijzingen worden opgenomen naar richtlijn (EG) 2008/90, wordt de richtlijn opgenomen in de begripsbepalingen.

B

Ter implementatie van richtlijn (EG) 2008/90 wordt de officiële registratie van rassen van fruitgewassen bewerkstelligd in het rassenregister, via de toelating. Omdat richtlijn (EG) 2008/90 zich beperkt tot de gewassen die zijn opgenomen in bijlage 1 bij de richtlijn, zijn de bepalingen over de toelating slechts voor die gewassen van toepassing. De voorwaarden voor officiële registratie worden vastgesteld door middel van de comitologieprocedure. Omdat die voorwaarden nog niet zijn vastgesteld, wordt voor de toelatingseisen een verwijzing opgenomen naar de richtlijn. Voor het aanvragen van een toelating is in artikel 17 van de Regeling verhandeling teeltmateriaal reeds een aanvraagtarief van € 400 opgenomen. Het derde lid van artikel 3a bevat overgangsrecht. Artikel 7, vierde lid, van richtlijn (EG) 2008/90 bepaalt dat rassen die voor 30 september 2012 op het grondgebied van de betrokken lidstaat in de handel zijn gebracht officieel kunnen worden geregistreerd, mits zij een officieel erkende beschrijving hebben. Naar verwachting zal op Europees niveau nog worden uitgewerkt wat geldt als officieel erkende beschrijving. Rassen waarvan al vóór de inwerkingtreding van deze regeling in Nederland teeltmateriaal in de handel is gebracht overeenkomstig richtlijn (EG) 92/34, worden toegelaten en opgenomen in het rassenregister als is voldaan aan de eisen die daarvoor op grond van artikel 7, vierde lid, van richtlijn (EG) 2008/90 gelden. Als overgangsmaatregel wordt het aanvraagtarief voor deze rassen eenmalig op nul gesteld. De reden daarvoor is dat voor rassen van fruitgewassen geen instandhoudingsplicht geldt en dat de toelating van de rassen ten bate komt van alle telers van het desbetreffende ras. Bovendien zijn de kosten die gemoeid zijn met de toelating van deze rassen lager dan gewoonlijk, omdat de rassen reeds bekend zijn.

C

Ook de voorwaarden voor het onderzoek naar de onderscheidbaarheid, bestendigheid en homogeniteit moeten op grond van de richtlijn nog worden vastgesteld in comitologie. Daarom wordt een verwijzing opgenomen naar de richtlijn.

Artikel III

Richtlijn 2008/90 vereist dat de bepalingen ter uitvoering van de richtlijn uiterlijk op 31 maart 2010 worden vastgesteld en bekendgemaakt. De lidstaten dienen deze bepalingen echter pas vanaf 30 september 2012 toe te passen. Artikel III voorziet daarin.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven