Bekendmaking aanwijzingsbesluiten Westduinpark & Wapendal en Solleveld & Kapittelduinen en wijzigingsbesluiten Duinen en Lage Land Texel, Ketelmeer & Vossemeer en Oude Maas

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) maakt, ter voldoening aan de artikelen 3:42 en 3:45 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), bekend dat hij ter uitvoering van richtlijn nr. 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) de Natura 2000-gebieden Westduinpark & Wapendal (098) en Solleveld & Kapittelduinen (099) heeft aangewezen (de nummers verwijzen naar de landelijke gebiedsnummers van de Natura 2000-gebieden).

Aan deze besluiten is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure voorafgegaan. Tijdens deze procedure hebben de ontwerpbesluiten ter inzage gelegen en is aan eenieder de mogelijkheid geboden om een zienswijze in te dienen. De besluiten die nu zijn vastgesteld, zijn gebaseerd op de ontwerpbesluiten, de zienswijzen die daarop zijn binnengekomen en de beschouwingen van de provincies op deze zienswijzen.

Aan de percelen in Natura 2000-gebieden is een kadastrale Natura 2000-kwalificatie toegekend. De definitieve aanwijzingsbesluiten voor de overige Natura 2000-gebieden worden op een ander moment vastgesteld. Op deze overige gebieden is nu (nog) geen beroep mogelijk.

Daarnaast heeft de staatssecretaris van EL&I de besluiten tot aanwijzing van de volgende gebieden als Natura 2000-gebieden gewijzigd: Duinen en Lage Land Texel (002) van 25 februari 2009 (Stcrt. 25 februari 2009, nr. 38), Ketelmeer & Vossemeer (075) van 16 februari 2010 (Stcrt. 16 februari 2010, nr. 2212) en Oude Maas (108) van 14 maart 2011 (Stcrt. 14 maart 2011, nr. 4458).

De aanwijzingen in het kader van de Habitatrichtlijn geschieden op grond van artikel 10a, eerste lid, van de Natuurbeschermingswet 1998 en zijn het gevolg van de vaststelling door de Europese Commissie van de lijst van gebieden van communautair belang voor de Atlantische biogeografische regio (beschikking 2004/813/EG en beschikking 2010/43/EU).

De besluiten

Westduinpark & Wapendal (098)

Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijziging van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het definitieve besluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Westduinpark & Wapendal’.

Solleveld & Kapittelduinen (099)

Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijziging van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het definitieve besluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Solleveld & Kapittelduinen’.

In deze besluiten zijn voor de habitattypen en habitatsoorten, waarvoor de betreffende gebieden zijn aangewezen, instandhoudingsdoelstellingen geformuleerd. Deze instandhoudingsdoelstellingen vormen het uitgangspunt voor de nog vast te stellen beheerplannen en zijn de natuurwaarden waaraan bij vergunningverlening wordt getoetst.

Wijzigingsbesluiten

Voor drie Natura 2000-gebieden: ‘Duinen en Lage Land Texel’, ‘Ketelmeer & Vossemeer’ en ‘Oude Maas’ heeft de staatssecretaris van EL&I de reeds genomen aanwijzingsbesluiten gewijzigd.

Duinen en Lage Land Texel (002)

De kaart die deel uitmaakt van het besluit van 25 februari 2009 tot aanwijzing van Duinen en Lage Land Texel als Natura 2000-gebied, wordt vervangen door de kaart die deel uitmaakt van het wijzigingsbesluit. Daarnaast wordt de Nota van toelichting die deel uitmaakt van het besluit gewijzigd volgens de Nota van toelichting die deel uitmaakt van het wijzigingsbesluit. De wijziging is het gevolg van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 16 maart 2011. Het betreft twee grenscorrecties: het duin rond de vuurtoren van De Cocksdorp is uitsluitend aangewezen onder de Habitatrichtlijn en een agrarisch perceel ten zuiden van de Haneplas maakt geen deel uit van het aangewezen gebied.

Het aanwijzingsbesluit van het Natura 2000-gebied ‘Duinen en Lage Land Texel’ is hiermee gewijzigd.

Ketelmeer & Vossemeer (075)

De kaart die deel uitmaakt van het besluit van 16 februari 2010 tot aanwijzing van Ketelmeer & Vossemeer als Natura 2000-gebied, wordt vervangen door de kaart die deel uitmaakt van het wijzigingsbesluit. Daarnaast wordt de Nota van toelichting die deel uitmaakt van het besluit gewijzigd volgens de Nota van toelichting die deel uitmaakt van het wijzigingsbesluit.

De wijziging is het gevolg van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 20 juli 2011.

Aan de westzijde van Schokkerhaven is de grens rond een in 2004 aangelegd recreatiestrand gelegd. Het aanwijzingsbesluit van het Natura 2000-gebied ‘Ketelmeer & Vossemeer’ is hiermee gewijzigd.

Oude Maas (108)

De kaart die deel uitmaakt van het besluit van 14 maart 2011 tot aanwijzing van Oude Maas als Natura 2000-gebied, wordt vervangen door de kaart die deel uitmaakt van het wijzigingsbesluit. Daarnaast wordt de Nota van toelichting die deel uitmaakt van het besluit gewijzigd volgens de Nota van toelichting die deel uitmaakt van het wijzigingsbesluit.

Deze wijziging geschiedt hangende een beroepsprocedure bij de Raad van State. Door het wijzigingsbesluit is de grens ter hoogte en ten oosten van het Delta Ziekenhuis op de buitenteen van de dijk gelegd. Hetzelfde geldt voor de dijk tussen Spui en Heinenoord. Het aanwijzingsbesluit van het Natura 2000-gebied ‘Oude Maas’ is hiermee gewijzigd.

In deze besluiten zijn voor de habitattypen, habitatsoorten en vogelsoorten, waarvoor het betreffende gebied is aangewezen, instandhoudingsdoelstellingen geformuleerd. Deze instandhoudingsdoelstellingen vormen het uitgangspunt voor de nog vast te stellen beheerplannen en zijn de natuurwaarden waaraan bij vergunningverlening wordt getoetst.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijze als bedoeld in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht naar voren hebben gebracht of redelijkerwijs niet verweten kan worden dit niet gedaan te hebben, kunnen gedurende zes weken beroep instellen.

De beroepstermijn vangt aan met ingang van de dag na de dag waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd en loopt van vrijdag 7 oktober 2011 tot en met donderdag 17 november 2011.

Om in beroep te gaan moet u een beroepschrift sturen naar:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor de meest recente informatie over de hoogte van het griffierecht verwijzen wij u naar de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl. Over de wijze waarop en binnen welke termijn u dit dient te betalen, krijgt u na indiening van het beroep bericht van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Waar kunt u de besluiten inzien?

De besluiten liggen digitaal ter inzage van donderdag 6 oktober 2011 tot en met donderdag 17 november 2011. Alle (achtergrond)-documenten bij de definitieve aanwijzingsbesluiten kunt u ook digitaal inzien en downloaden van onze internetsite: www.rijksoverheid.nl/natura2000.

U kunt de besluiten en de verschillende achtergronddocumenten tijdens de reguliere openingstijden in hard copy inzien op de vestigingen van de Directie Regionale Zaken (DRZ) van het ministerie van EL&I: DRZ Noord te Groningen (Cascadeplein 6), DRZ Oost te Deventer (Verzetslaan 30), DRZ Zuid te Eindhoven (Keizersgracht 5) en DRZ West te Utrecht (Herman Gorterstraat 55).

Nadere informatie

Meer informatie over Natura 2000 en gerelateerde onderwerpen vindt u op de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Voor vragen over Natura 2000 of het opvragen van (achtergrond)documenten kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur contact opnemen met het DR-Loket, telefoon 0800-22 333 22 (gratis).

Naar boven