Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 17 januari 2011, nr. BJZ2011034889, tot intrekking van de Regeling aanwijzing ecodesign-producten

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de verordeningen van de Europese Commissie tot uitvoering van richtlijn 2005/32/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende eisen inzake ecologisch ontwerp voor energieverbruikende producten en op de artikelen 9.4.4, tweede lid, en 21.6, zesde lid, van de Wet milieubeheer;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling aanwijzing ecodesign-producten wordt ingetrokken.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 17 januari 2011

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

J.J. Atsma.

TOELICHTING

Ingevolge artikel V, onderdelen E tot en met J, van de wet van 29 april 2010 tot kleine wijzigingen en reparaties in diverse wetten op het terrein van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer (Stb. 187) is titel 9.4 van de Wet milieubeheer zodanig gewijzigd dat deze titel rechtstreeks van toepassing is op energieverbruikende producten waarvoor bij Europese verordening een uitvoeringsmaatregel is vastgesteld ingevolge de EG-richtlijn ecologisch ontwerp energieverbruikende producten. Genoemde onderdelen van dat artikel zijn bij koninklijk besluit van 9 juni 2010, houdende vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van een aantal onderdelen van de wet van 29 april 2010 tot kleine wijzigingen en reparaties in diverse wetten op het terrein van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer (Stb. 187) (Stb. 230) in werking getreden met ingang van 23 juni 2010.

De afzonderlijke aanwijzing van ecodesign-producten bij algemene maatregel van bestuur ingevolge artikel 9.4.4, tweede lid, van de Wet milieubeheer, of in casu bij ministeriële regeling ingevolge artikel 21.6, zesde lid, van die wet is daarmee overbodig geworden. Alle bestaande en toekomstige uitvoeringsmaatregelen van de EU waarin in de vorm van een verordening voor daarbij aangegeven energieverbruikende producten eisen worden gesteld aan het ecologisch ontwerp ervan werken voortaan door de gewijzigde wettelijke bepalingen rechtstreeks in Nederland.

De overbodig geworden regeling is daarom ingetrokken.

Voor de goede orde zij opgemerkt dat in de herschikte ecodesign-richtlijn vanaf 20 november 2010 het begrip ‘energieverbruikend product’ is vervangen door: energiegerelateerd product. Hiervoor wordt verwezen naar het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet milieubeheer ten behoeve van de implementatie van richtlijn nr. 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 21 oktober 2009 betreffende de totstandbrenging van een kader voor het vaststellen van eisen inzake ecologisch ontwerp voor energiegerelateerde producten (herschikking) (Pb EU L 285) (Implementatiewet herschikking EG-richtlijn ecologisch ontwerp energiegerelateerde producten) (Kamerstukken II 2009−2010, 32 367). Dit wetsvoorstel is op 4 november 2010 tot wet verheven (Stb. 769) en met ingang van 20 november 2010 in werking getreden.

Deze wijziging heeft geen invloed op de systematiek van aanwijzing van energieverbruikende, thans energiegerelateerde, producten.

Aangezien de intrekking van de regeling op geen enkele manier wijziging brengt in de rechten en verplichtingen van het desbetreffende bedrijfsleven is in afwijking van de zg. vaste verandermomenten gekozen voor de snelst mogelijke datum van inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

J.J. Atsma.

Naar boven