Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nr. UGJ-3068151, houdende verlenging en wijziging van de Tijdelijke Subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2009–2011

20 juni 2011

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel VII, zevende lid, van de Wet tot wijziging van de Wet op de jeugdzorg met betrekking tot jeugdzorg waarop aanspraak bestaat ingevolge de wet in gesloten setting en artikel 39, tweede lid, van de Wet op de jeugdzorg;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2009–2011 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘Minister voor Jeugd en Gezin’ vervangen door: Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

B

Artikel 2, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. De artikelen 1 en 5 tot en met 70 van de Kaderregeling VWS-subsidies zijn van toepassing op het verstrekken van subsidies op grond van deze regeling.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘tot en met 2011 jaarlijks een instellingssubsidie’ vervangen door: tot en met 2012 jaarlijks een instellingssubsidie als bedoeld in artikel 8, onderdeel f, van de Kaderregeling VWS-subsidies.

2. In het vierde lid wordt ‘als genoemd in artikel 1 van het besluit van de Minister voor Jeugd en Gezin en de Minister van Justitie van 19 december 2007, nr. DJB/JZ-2819628, houdende de aanwijzing van accommodaties voor gesloten jeugdzorg (Stcrt. 2007, nr. 248)’ vervangen door: met een aanwijzing als bedoeld in artikel 29k van de wet.

D

Paragraaf 3 komt te luiden:

§ 3. Verplichtingen

Artikel 6
  • 1. Uiterlijk op elke zevende werkdag van de maand ontvangt de minister van de ontvanger van de instellingssubsidie schriftelijke gegevens met betrekking tot de voorafgaande maand over de capaciteit en de bezetting van de accommodatie waarvoor de instellingssubsidie is verstrekt.

  • 2. De gegevens betreffen ten minste:

    • a. het aantal beschikbare plaatsen;

    • b. het aantal bezette plaatsen;

    • c. het aantal jeugdigen;

    • d. het aantal jeugdigen dat is in- en uitgestroomd;

    • e. de verblijfsduur per jeugdige.

  • 3. Voor het verstrekken van de gegevens wordt een door de minister vastgesteld formulier gebruikt.

E

In artikel 7 wordt ‘artikel 42, eerste lid, van de Subsidieregeling VWS-subsidies’ vervangen door: artikel 63 van de Kaderregeling VWS-subsidies.

F

Artikel 8, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. De verlaging bedraagt een percentage van de verleende instellingssubsidie dat met de volgende formule wordt berekend: (90% - bezettingsgraad van de capaciteit waarvoor de instellingssubsidie is verleend) * 50%.

G

Artikel 9 komt te luiden:

Artikel 9

De door de ontvanger van een instellingssubsidie op grond van artikel 9 van de Tijdelijke subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2009–2011 opgebouwde egalisatiereserve wordt toegevoegd aan de egalisatiereserve, bedoeld in artikel 34 van de Kaderregeling VWS-subsidies.

H

Artikel 11 vervalt.

I

Artikel 12 komt te luiden:

Artikel 12

De minister kan een of meer bepalingen van deze regeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing gelet op het belang dat de desbetreffende bepaling beoogt te beschermen zal leiden tot onbillijkheid van overwegende aard.

J

In artikel 13, tweede lid wordt ‘2012’ vervangen door: 2013.

K

In artikel 14 wordt ‘2009–2011’ vervangen door: 2009–2012.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2011.

  • 2. De Tijdelijke subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2009–2011 zoals deze luidde voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling blijft van toepassing op subsidies die op grond van die regeling zijn verstrekt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

TOELICHTING

Met de onderhavige regeling wordt de Tijdelijke subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2009–2011 met een jaar verlengd en op enkele onderdelen gewijzigd. De wettelijke verantwoordelijkheid loopt immers tot 1 januari 2013. De bedoeling is deze verantwoordelijkheid te verlengen. Dan zal ook bekeken worden of een meer ingrijpende aanpassing van de subsidieregels, bijvoorbeeld voor de zorgtrajecten jeugdzorgplus of met het oog op de ontwikkeling van de capaciteit, aan de orde is.

De onderhavige wijzigingen van de Tijdelijke subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2009–2011 zijn deels technisch van aard en deels inhoudelijk. De technische aanpassingen zijn nodig nu de regeling verwijst naar de Subsidieregeling VWS-subsidies. Deze wordt per 1 juli 2011 ingetrokken en vervangen door de Kaderregeling VWS-subsidies (Stcrt. 2011, nr. 7996). In de Tijdelijke subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2009–2011 zijn de verwijzingen naar de Subsidieregeling VWS-subsidies vervangen door verwijzingen naar de Kaderregeling. Ook zijn de bepalingen over de bevoorschotting en de egalisatiereserve geschrapt, nu dit reeds in de Kaderregeling VWS-subsidies is geregeld. Verder is de hardheidsclausule geharmoniseerd met de Kaderregeling VWS-subsidies. Tot slot is de verwijzing naar de Tijdelijke subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2009 geschrapt.

Sinds het aantreden van het nieuwe kabinet valt gesloten jeugdzorg in de portefeuille van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; de begripsbepaling is hierop aangepast.

De inhoudelijke aanpassingen betreffen de wijze van vaststelling van de instellingssubsidie en de informatievoorziening. Bij de vaststelling van de instellingssubsidie wordt nu voor alle accommodaties op dezelfde manier rekening gehouden met de bezettingsgraad. Eerder werd onderscheid gemaakt voor accommodaties met minder dan 100 plaatsen. De kosten van dergelijke accommodaties verschillen echter niet zodanig van de kosten van accommodaties met 100 of meer plaatsen dat dit onderscheid nog te rechtvaardigen is.

Aan de instellingssubsidie is de verplichting verbonden informatie te verstrekken over het gebruik van de accommodatie. Dit is deels een formalisering van de bestaande praktijk. Er dient maandelijks informatie aangeleverd te worden over de capaciteit en de bezetting; de opsomming in de regeling van de desbetreffende gegevens is overigens niet limitatief. Op het voorgeschreven formulier kan bijvoorbeeld ook gevraagd worden naar jeugdigen zonder machtiging voor verblijf. Deze informatie is in eerste instantie vooral van belang voor de ontwikkeling van het beleid. Het is evenwel ook mogelijk dat de informatie betrokken wordt bij de uitvoering van de regeling.

Indien de informatie niet of niet tijdig wordt aangeleverd, zal dit gevolgen kunnen hebben voor de instellingssubsidie, omdat niet wordt voldaan aan de verplichtingen die aan de instellingssubsidie verbonden zijn. De instellingssubsidie kan dan verlaagd worden.

Het formulier wordt gepubliceerd op de website www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/onderwerpen/subsdidies.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

Naar boven