Besluit van de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van 15 juni 2011, nr. DJZ/BR-0590/11, tot wijziging van het besluit van de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van 10 mei 2011, nr. DJZ/BR-0457/11, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidiëring op grond van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006, Funding Leadership and Opportunities for Women (Wijziging FLOW)

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,

Gelet op artikel 6 van het Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken;1

Gelet op artikel 4.8 van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006;2

Besluit:

ARTIKEL I

De bijlage bij het besluit van de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van 10 mei 2011, nr. DJZ/BR-0457/11, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidiëring op grond van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006, Funding Leadership and Opportunities for Women (FLOW)3 wordt als volgt gewijzigd:

A

Paragraaf 2.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Na de eerste zin wordt een zin ingevoegd, luidende:

In afwijking van het Standaardkader OS wordt in het kader van FLOW onder internationale organisatie verstaan: een organisatie die activiteiten uitvoert in meerdere landen. Het land van oprichting en vestiging zijn derhalve niet relevant.

2. De tekst onder het onderdeel ‘Niet in aanmerking voor subsidie komen’ komt als volgt te luiden:

Activiteiten en instellingen waarvoor, dan wel waaraan reeds rechtstreeks ten laste van de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken subsidie of bijdrage is of wordt verleend komen niet in aanmerking voor subsidie in het kader van FLOW.

Dit impliceert dat ook organisaties waaraan reeds een subsidie in het kader van MFS2 is verleend geen subsidie kunnen ontvangen in het kader van FLOW.4

De uitsluiting van een subsidie in het kader van FLOW van activiteiten en organisaties die reeds worden gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken geldt uiteraard niet indien het tijdvak van de lopende subsidie of bijdrage uiterlijk 31 december 2011 afloopt.

De uitsluiting van subsidie in het Standaardkader OS van activiteiten van een lokale maatschappelijke organisatie waarvoor reeds middellijk ten laste van de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een bijdrage wordt ontvangen is in het kader van FLOW niet van toepassing.

B

In paragraaf 3.2 ‘Beoordeling’ wordt ‘15 oktober’ vervangen door: 15 november.

C

In paragraaf 4.3 ‘Programmatoets’ wordt aan het eerste criterium, ‘Beleidsrelevantie’, een onderdeel toegevoegd, luidende:

6. Samenhang:

de mate waarin de activiteiten in de landen van uitvoering met elkaar samenhangen en, indien er sprake is van activiteiten uit verschillende van de categorieën, genoemd in criterium D.12, de mate waarin deze activiteiten met elkaar samenhangen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het geplaatst wordt.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,

namens deze:

de Directeur-Generaal Internationale Samenwerking,

J.M. Brandt.

TOELICHTING

Dit besluit strekt ertoe enkele omissies in het besluit Funding Leadership and Opportunities for Women (FLOW) weg te nemen.1 Het begrip ‘internationale organisatie’ wordt in het kader van FLOW anders geduid dan in het Standaardkader Ontwikkelingssamenwerking. In het kader van FLOW zijn land van oprichting en vestiging niet relevant, maar gaat het alleen om de vraag of een organisatie in meerdere landen activiteiten uitvoert.

Verder wordt de uitsluiting van een subsidie in het kader van FLOW van activiteiten en instellingen waarvoor reeds een subsidie of bijdrage ten laste van de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is verstrekt, beperkt tot die gevallen waarin er sprake is van een rechtstreekse subsidie of bijdrage. Tevens is verduidelijkt dat indien een lopende financiering vóór 1 januari 2012 eindigt, de uitsluiting niet geldt.

Per abuis waren in de bijlage bij FLOW twee verschillende data genoemd waarop de besluiten op de aanvragen zullen worden genomen. De juiste datum is 15 november 2011.

Tot slot is onder het criterium ‘Beleidsrelevantie’ een nieuwe factor opgenomen waarop aanvragen zullen worden beoordeeld. Het betreft de mate van samenhang tussen activiteiten in de verschillende landen van uitvoering, en de mate van samenhang tussen activiteiten die betrekking hebben op de verschillende categorieën zoals genoemd in drempelcriterium D.12.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,

namens deze:

de Directeur-Generaal Internationale Samenwerking,

J.M. Brandt.


X Noot
1

Stb. 2005, 137.

X Noot
3

Besluit van de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van 10 mei 2011, nr. DJZ/BR-0457/11, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidiëring op grond van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006, Funding Leadership and Opportunities for Women (FLOW), Stcrt. 2011, nr. 8466.

X Noot
4

Besluit van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking van 29 juli 2009, nr. DJZ/BR/0501-09, tot vaststelling van beleidsregels alsmede een plafond voor subsidiëring op grond van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006 (Beleidsregels en subsidieplafond Medefinancieringsstelsel II), Stcrt. 2009, nr. 11736.

X Noot
1

Besluit van de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van 10 mei 2011, nr. DJZ/BR-0457/11, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidiëring op grond van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006, Funding Leadership and Opportunities for Women (FLOW), Stcrt. 2011, nr. 8466.

Naar boven